társasjáték játék szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Játszani jó, és mint riportunkból kiderül, fontos is. A harmadszor megrendezett Társasjátékok Ünnepén jártunk.

Teljesen más világba érkezünk: mindenki önfeledten játszik és nevet. Felnőttek és gyerekek együtt - kor nem számít, ha egy jó kis társasozásról van szó! Több tucat asztalon bábuk, táblák, kockák, kártyák sorakoztak, mindenki megnézegethette, tapogathatta és ki is próbálhatta a társasjátékokat.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Míg az egyik teremben a legújabb, legklasszikusabb és legmenőbb, inkább európai típusú játékokkal ismerkedtek a látogatók, profi játékvezetők segítségével, a másik teremben kemény harc zajlott az országok gurui között: a Társasjáték Olimpia, amelyen európai és amerikai típusú játékokat egyaránt játszottak. Egy hosszú asztalnál több profi játékos mérette meg magát. Éppen a Ticket to ride meccs közepén érkeztünk meg, és azonnal kiderült, a tavalyi Európa-bajnok éppen mögöttünk ül, és kedvencét játssza, de most csak szórakozásképp. A szervező elmesélte, a rendezvény első napján a szomszédos teremben a römiversenyen 16 klub legjobbjai mérték össze erejüket, rekord mennyiségű römiző érkezett, a győzteseknek pedig egyenes útja van a világbajnokságra.

Az olimpiára társasjátékklubokban selejteztek a nagy verseny előtt néhány héttel. Mint kiderült, Budapesten nem is egy ilyen klub működik. Bárki bemehet, bérelhet játékot, versenyezhet másokkal, hasonló érdeklődési körrel rendelkezőkkel beszélgethet. Karácsonykor nem csak a tabletek és okostelefonok fogynak rekordmennyiségben az üzletekből, ilyenkor ajándékoznak a legtöbben társasjátékot is. „Szerintem azért igazi ajándék, mert egyben az értékes idődet is ajándékba adod. Meglepsz valakit egy játékkal, majd ki is próbáljátok” - vélekedik a Gém Klub egyik munkatársa, aki még az egyetem alatt lett a játékok szerelmese.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Ha már ott voltunk, mi is leültünk játszani egy kicsit, Hegedűs Csabával, aki Aczél Zoltánnal, a Gém Klub vezetőjével és a rendezvényt szervező Nebuló Alapítvány kurátorával közösen találták ki az idei ünnep részleteit. Mindketten játékszerzők is. Felhívtá az ország klubjait, egyeztetettek, szervezkedtek, összehozták az olimpiát 6 versenyszámát. Hangsúlyozta, ez nem a játékok, hanem a játékosok olimpiája, hiszen ők versenyeznek egymással.

"Egyre menőbb dolog játszani!” - mesélte lelkesen. "A számítógépek miatt egy ideig megrekedt a klasszikus játékok kultúrája, de egy ideje újra erőre kapott. Évente legalább 1000 új játék kerül piacra.”
Csaba egyébként pedagógiával foglalkozik, és úgy gondolja, manapság a gyerekek nem olvasnak, nem tudnak helyesen beszélni. A túl sok tévénézést ártalmasnak tartja a gyerekek fejlődésére. Játék közben legalább kénytelenek kommunikálni, így a logikai készségükön kívül a kommunikációs készségük és koncentrációs képességük is fejlődik. Emellett megtanulják, egyszer nyerünk, egyszer vesztünk. "Játékmesternek azok a gimnazisták is jöhetnek, akiknek közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. Így jó közegben fejlődhetnek és dolgozhatnak is egyszerre."

Magyar Társasjátékdíj - 2014

A Magyar Társasjátékdíjat a Magyar Társasjátékos Egyesület alapította 2010-ben. A díjat minden évben öttagú zsűri ítéli oda a legjobb magyar kiadású családi társasjátéknak.
Ha tetszett, próbáld ki ez: Piatnik Escape és ezt is: Granna Ranch
Jó szórakozást!

Hegedűs Csaba Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Szerencsére egyre több család ül le a gyerekekkel társasozni, egyre több baráti kör játszik hétvégente. Csaba elmondta, 18 olyan családos ember is van az országban, akik olyan szinten elkötelezett fanatikusok, hogy még magazint is szerkesztenek. A Jem, azaz a Játékos emberek magazinja az ő missziójuk, minden hónap elsején izgalmas hírekkel szórakoztatják az olvasókat, még a nagy kiadó cégek is támogatják.

Aczél Zoltán érdekes dologra világított rá a társasjátékokkal kapcsolatban: az olyanokat szeretik az emberek, amelyeknek szabályzatát könnyen el lehet magyarázni, viszont annál mélyebben el lehet merülni bennük.

Csaba speciálisan a Life.hu olvasóinak is javasolt néhány mókás játékot: "Az Idővonal és a Ticket to ride gondolkodós, stratégiai társas. A Dudab aranyos és gyors kártyajáték, ősemberes grafikával. A Sárkánytojást a sakkot szeretőknek ajánljuk - ez tényleg garantált rákattanós!"
Ugyan a Monopolyn kívül sok minden mást nem ismertünk, viszont több társasjátékkal a kezünkben távoztunk. A karácsony esti programba szinte biztos, hogy egy kör játék bele fog férni.

Pazar szerepek, csodálatos dívák és egy komoly kérdés - nézd meg velünk a Swinget!http://www.life.hu/kult/20141128-moziajanlo-az-uj-magyar-film-a-swing-premierje-elott.htmlHárom elkeseredett nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét, a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. Imádni fogod a Swinget!Kult--Azt hiszed, szemét a főnököd? Nézd meg őket!http://www.life.hu/kult/20141128-mozi-osszeallitas-rettenetes-fonokokrol-a-fortelmes-fonokok-2-premierjen.htmlLátott már pár csodát a világ, de szimpatikus és szeretnivaló főnökből valószínűleg kevesebb létezik, mint kockás zebrából. A Förtelmes főnökök első része már felvonultatott néhány díszpéldányt a legelvetemültebb felettesek közül, a most mozikba érkező folytatás kapcsán pedig összegyűjtöttük a filmvászon legrémesebb munkahelyi diktátorait.Kult--Schmied Zoltán: "A drámai énemet kell előcsalogatnom"http://www.life.hu/kult/20141128-kulturcsemege-schmied-zoltannal-a-central-szinhaz-szinmuveszevel.htmlÖtödik éve a Centrál Színház művésze, jelenleg 7 darabban láthatjuk. Januártól pedig egy nyolcadikban, a Leenane szépében, amelyben új oldaláról ismerhetjük meg. Kultúrcsemege Schmied Zoltánnal.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.