Herevasalás és szakállas nő – Eldőlt, mely kifejezések lettek az év szavai

Forrás: Thinkstock -
szakállas nő herevasalás kifejezés szó az év szava
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda idén is megszavaztatta a magyar kifejezéseket több kategóriában: most kiderült, mi lett az év szava, az év ifjúsági szava és az év antiszava.

Megvannak az év szavai – írja a hvg.hu a Népszabadságra hivatkozva. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda több kategóriában indított szavazást.

Forrás: Thinkstock

Az év szavának a start-up kifejezés magyar megfelelőjét választották: a „nekirugaszkodó vállalkozás" a Magyar Rádió egyik munkatársától ered, de ide került még továbbá a "geoláda", "geoládázik", "bakancslista", "érzékenyítés", "okostelefon", "okosautó" is. Az év antiszava a „vénaszkenner" lett, amely olyan kifejezéseket utasított a háta mögé, mint a "gesztenyealapú", a "szárazföldi vízi mentő", "ketrecharc", a "szakállas nő", a "jegesvíz-kihívás", a "herevasalás", a "nemzeti dohánybolt". Az év ifjúsági szava idén a „punnyad," az év költői szava pedig a Nem tudhatom című Radnóti-vers "messzeringó gyerekkor" lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.