Akik már nem lesznek velünk jövőre - 2014 halottaira emlékezünk

halál híresség munkásság temetés színész 2014 halottai Gabriel García Márquez összeállítás emlékezés Robin Williams
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén több Nemzet Színészét, kiváló zenészeket, írókat, közéleti személyiségeket búcsúztattunk - ők már csak munkáik által lehetnek közöttünk.

Philip Seymour Hoffman

A NYU-n dráma szakon szerzett diplomát, majd 1991-ben kapta meg első fontos filmszerepét a My New Gunban. Szerepelt az Egy asszony illatában és A tehetséges Mr. Ripley-ben is, mint mellékszereplő. Egyik leghíresebb alakítása Truman Capote megformálása a Capote című portréfilmben, amiért Golden Globe- és Oscar-díjat is kapott. Emellett feltűnt többek között a Majdnem híresben, a Mission Impossible III-ban és az Éhezők viadalában is.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Paco de Lucia

A spanyol származású flamencogitáros életpályája szinte születésétől kezdve látható volt. A zenészcsaládba születő Francisco Sanchez Gomes édesanyja iránti tiszteletből változatta meg a nevét, így a világ már művésznevén, Paco de Luciaként ismerhette meg. Az évek során huszonhat albumot adott ki, számos díjat nyert el és többször dolgozott együtt John McLaughlinnel és Al di Meolával. 2006-ban pedig fellépett Magyarországon a VeszprémFesten.

Forrás: AFP/Jose Luis Roca

Adolfo Suárez

A spanyol történelem egyik legkiemelkedőbb alakja halála előtt hosszú éveken át Alzheimer-kórral küzdött, végül már sem a családját, sem a spanyol uralkodót nem ismerte meg. Pedig I. János Károly királlyal hosszú évtizedekre nyúlik vissza a barátsága - együtt fektették le a demokratikus Spanyolország alapjait. 1975-ben Francisco Franco diktatúrájának vége szakadt, ekkor került a trónra János Károly, aki önmagához hasonló fiatal politikust szeretett volna a kormány élén tudni. Ekkor került a képbe Suárez, aki a Franco utáni korszak első szabadon választott miniszterelnöke volt.

Forrás: Facebook/Adolfo Suárez

Mickey Rooney

Gyerekszínészként kezdte, már másfél éves korában szerepelt a szülei kabaréműsorában. Tizenkilenc éves korában Oscar-díjra jelölték, a filmtörténet legfiatalabb színészeként. Olyan színésznőkkel játszott együtt, mint Audrey Hepburn és Elizabeth Taylor. Az egyik leggazdagabb, legkeresettebb színész volt, ám vagyona nagy része a nyolc házasságából származó exfeleségei tartásdíjára ment el.

Forrás: AFP

Sue Townsend

Sokáig küzdött a cukorbetegséggel az angol írónő, aki az Adrian Mole regényfolyam megalkotója. A fiatal főhős sorsát 13 és ¾ éves korától kezdve követhetjük nyomon egészen addig, míg felnőtt nem lesz és be nem szippantja a rendszer. Kicsit önéletrajzi ihletésűek a könyvek, Leicesterben játszódik, ahol az írónő is élt. Másik híres könyve a The Queen and I, ami egy olyan alternatív világot tár elénk, ahol Erzsébet királynőt megbuktatja a republikánus párt, így az uralkodócsaládnak egy vörös téglás szociális lakásba kell költöznie. 2008-ban a Loughborough Egyetem díszdoktorává nevezték ki, 2009-ben pedig szülővárosa, Leicester díszpolgára lett.

Fotó: Michael Powell

Gabriel Garcia Marquez

Cervantes után a legnépszerűbb spanyol nyelvű író újságíróként kezdte pályafutását. Történetei nagy részének saját élete adott ihletet, a Szerelem a kolera idején a szülei kapcsolatát írja le, a Száz év magány faluját pedig szülővárosáról mintázta. A mágikus realizmus legfontosabb írója 1982-ben kapott irodalmi Nobel-díjat. Érdekesség, hogy Fidel Castro barátja volt, végig szimpatizált az eszméivel, ezért éveken keresztül megfigyelés alatt tartották. A kolumbiai író főként Mexikóvárosban élt.

Forrás: AFP/Stefan Wallgren

Robin Williams

Tragikus sorsú volt a színész önpusztítása, ami végül az életébe került. Robin Williams, a hatszoros Golden Globe-díjas és Oscar-díjas színész és komikus a Juilliardon végzett nyelvész szakon, ahol Christopher Reeve-vel ketten alkottak egy osztályt, olyan kevés diákot vettek fel. Tehetsége már itt megmutatkozott, később olyan nagyszabású filmekben szerepelt, mint a Jó reggelt, Vietnam! és a Good Will Hunting. Emellett Whoopi Goldberggel és Billy Crystallal vezették a Comic Refief adománygyűjtő programot. A kokain- és alkoholfüggősége azonban végett vetett pályájának és életének.

Forrás: AFP/Ben Gabbe

Bárándy György

Az ügyvédlegenda Törökszentmiklóson született, tanulmányait a gödöllői Premontrei Gimnáziumban végezte, majd az egri Érseki Jogi Akadémián szerzett jogi végzettséget, Kolozsváron doktorált. Budapesten és Kolozsváron dolgozott, de a háború után visszakerült Törökszentmiklósra. 1951-ben letartóztatta az ÁVH és két évre Kistarcsára internálták, ami után egy ideig csak segédmunkásként dolgozhatott. Egyik fia, Bárándy Péter igazságügy-miniszter volt a szocialista kormány alatt, unokája, Bárándi Gergely pedig 2006 óta MSZP-s képviselő. Leghíresebb perei a zuglói nyilasper, a Globex-ügy és a Soproni Ágnes-gyilkosság.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Helyey László

A színész 1975-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Katona József Színház egyik alapító tagja volt. Játszott többek között a Csiky Gergely Színház Társulatában és a Pécsi Nemzeti Színházban is. De nemcsak alakításairól, hanem szinkronszínész munkásságáról is híres volt. Ő adta a Mátyás király mesékben a hangot, de Gerard Depardieu, Ian McKellen, Donald Sutherland és Morgan Freeman magyar hangja is ő volt. 1991-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

Forrás: MTI/Sándor Katalin

Csala Zsuzsa

A művésznő a kabaré egyik legkiválóbb előadója, a Vidám Színpad állandó tagja volt. Rengeteg filmes és színházi szerepet játszott hosszú pályafutása során, de dolgozott polgárőrként is és a lottó arca is volt. Ő adta a Doktor Bubó című rajzfilmsorozat Ursulájának a hangját és külföldön is sokat turnézott. Művészi munkáját 1974-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, az érdemes művészi címet 1986-ban kapta meg.

Forrás: RTL Klub

Sztankay István

A Nemzet Színésze 79 évesen hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Pályáját Miskolcon kezdte, majd a Nemzeti Színház tagja lett, később a Madách Színházban játszott, majd a József Attila Színház társulatának lett a tagja. A számos film- és színpadi szerepnek meglett a jutalma: a Jászai Mari-díjat kétszer is megkapta, de az Erzsébet-díjat, a József Attila-gyűrűt, az Érdemes Művész kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét és 1998-ban a Kossuth-díjat is elnyerte.

Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Avar István

Bányászcsaládból származott és maga is először bányászként dolgozott, de rokonai és barátai biztatására jelentkezett a Színművészetire, ahova fel is vették. Pályáját a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte, majd a Madách Színház társulatához csatlakozott. Megfordult a Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban és színpadi beszédet tanított az egyetemen. A Nemzet Színésze kétszer kapta meg a Jászai Mari-díjat, 1975-ben a Kossuth-díjat, majd kiváló művésznek választották. Bár nem csak szípadon játszott, számára az örök szerelem a színház maradt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Balikó Tamás

Igazi színházi polihisztor Balikó Tamás. Dolgozott színészként és rendezőként egyaránt, mindkét szakot elvégezte az egyetemen, tanult Békés András és Ádám Ottó osztályában is, végül pedig kipróbálta magát színházigazgatóként. Először a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1987-től a Vígszínház, a Játékszín, a szegedi Nemzeti Színház, a Madách Színház tagja volt. Cserhalmi Györggyel 1991-ben megalapította a Labdatér Teátrumot. A művész 1993-tól 2011-ig a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójaként tevékenykedett, de pályafutása során volt művészeti tanácsadó a budapesti Nemzeti Színháznál és magántanár a Kaposvári Egyetemen.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Bajor Imre

A nagyközönség főként a Szomszédok című tévésorozatból és a Heti hetesből ismerhette az egyébként színházi színészként is dolgozó Bajor Imrét. Az Állami Déryné Színházban és a Játékszínen is játszott, Hámori Esztert pedig, akitől két gyereke született, a Vidám Színpadon ismerte meg. Emellett több filmben is kapott szerepet. Ennek ellenére pályája félrecsúszott, alkoholizmusba menekült az anyagi gondjai elől és még a házát is el kellett adnia. 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 1999-ben Karinthy-gyűrűvel, 2007-ben pedig Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Forrás: RTL Klub

Gyarmati Fanni

Radnóti Miklós 1935-ben kötött házasságot az akkor 14 éves Gyarmati Fannival. Férje halála után a nyilvánosságtól teljesen visszavonulva élt az özvegy. Egyetemi nyelvtanárként dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve a Radnóti hagyatékot kezelte. Soha többet nem ment férjhez, halála napjáig őrizte egykori szerelme emlékét. Nemrég adták ki a naplóját, amit a házasságuk alatt vezetett. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, majd a Kohányi Társaság örökös tiszteletbeli tagjává választották. 101 évesen hunyt el.

Forrás: MTI/Kallos Bea

A lista nem teljes, hiszen éppen tegnap érkezett Joe Cocker halálának híre... Ha egy percre a múltba néznél, idézd fel azokat a művészeket és alkotókat, akik neked a legfontosabbak volt.

Meghalt Samuel Beckett múzsája, a „tökéletes színésznő"http://www.life.hu/kult/20141222-billie-whitelaw-brit-szineszno-samuel-beckett-dramairo-muzsaja-elhunyt-82-evesen.htmlBillie Whitelaw brit színésznő, Samuel Beckett drámaíró múzsája egy londoni idősotthonban hunyt el vasárnap. 82 éves volt.KultOrigoGyászol a zenei világ: meghalt Udo Jürgens osztrák slágerénekeshttp://www.life.hu/kult/20141222-udo-jurgens-osztrak-slagerenekes-zeneszerzo-zongorista-80-evesen-elhunyt.htmlSzívelégtelenségben 80 évesen elhunyt Udo Jürgens osztrák zeneszerző, zongorista és énekes, a német nyelvterület egyik legnépszerűbb előadója, egy igazi ikon.Kult--Elhunyt Joe Cocker énekes: 70 éves volthttp://www.life.hu/drlife/20141222-joe-cocker-enekes-70-evesen-elhunyt-rakban.htmlMagyar idő szerint hétfő este fél nyolc körül érkezett a hír, hogy elhunyt Joe Cocker énekes.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.