Mona Lisa kiállítás Leonardo da Vinci festő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szingapúrban láthatja először a nagyközönség Leonardo da Vinci "korai Mona Lisáját", amelyet tíz évvel a párizsi Louvre-ban őrzött, világhírű változat megszületése előtt festett az itáliai mester.

A korai Mona Lisa című tárlatot a főváros régi parlamenti épületéből kialakított kulturális helyszínen nézhetik meg az érdeklődők. A korai alkotáson - hivatalos nevén Isleworth Mona Lisa - látható nő arca ugyanazokat a jellegzetességeket mutatja, mint a későbbi, csak az első képen a nő jóval fiatalabb.

Forrás: wikipedia

Giorgio Vasari, Leonardo korai életrajzírója szerint a mester 1503-ban kezdte megfesteni a korai Mona Lisát, ám befejezetlenül hagyta az alkotást. 1778-ban egy nemesember vásárolta meg a festményt, majd egy egész évszázad eltelt, mire 1913-ban Hugh Blaker brit műgyűjtő felfedezte a festményt a nemesember családjának házában, és isleworth-i stúdiójába vitte. Az alkotás egy svájci bank páncéltermében töltötte az elmúlt négy évtizedet, és egy 2012 szeptemberében tartott genfi sajtótájékoztató nyomán került a figyelem középpontjába. Nyilvánosságra kerülését követően heves vita bontakozott ki a szakemberek között a festmény eredetiségéről. A zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársai tavaly szénizotópos kormeghatározás révén megerősítették, hogy az alkotás valóban da Vinci keze munkája.

Forrás: Wikipedia

A szingapúri kiállítás látogatói interaktív művészettörténeti utazáson vehetnek részt: a festmény megtekintése előtt megismerkedhetnek az itáliai reneszánsszal és az eredetiségvizsgálati eljárás részleteivel. A december 16. és február 11. között látogatható kiállítás következő állomása Kína lesz, majd a tárlatot a világ más részeibe is elviszik.

Mona Lisa, a világ legtitokzatosabb asszonya

Egy aprócska képen egy titokzatos mosoly, semmi több. Mégis tudósok kutatják naphosszat, turisták tucatjai hömpölyögnek előtte, és mindezt miért? A rejtély miatt. Úgy fest, elég csak egy mosolyt kanyarintani egy nő arcára, és lám, a világ fejvakarva áll előtte. Miért? Na, ez az igazi titok. Sztárszerzőnk, Takács Nóra írását a Mona Lisáról itt olvashatjátok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.