Te melyiket pödörnéd? Minden idők legmenőbb filmes bajuszai

film bajusz Latinovits Zoltán Will Ferrell Tom Selleck Mortdecai mozi Sacha Baron Cohen Charlie Chaplin Dustin Hoffman Samuel L. Jackson
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakállal ellentétben jelenleg nem éli épp fénykorát, de hogy egy bajusz igenis tud menő lenni, arra számos bizonyítékkal rendelkezünk a moziból is. Johnny Depp és az ő Mortdecaiban viselt egyedi arcszőrzete apropóján pedig meg is mutatjuk a filmvászon legemlékezetesebb bajszait.

A klasszikus

A viselője: Charlie Chaplin
A film: az összes Chaplin-film a Rivaldafényt kivéve

A Chaplin-bajusz fogalom, magának a mozinak az egyik szimbóluma, és ebből a szimbólumból nem félt Chaplin viccet csinálni, ráadásul halálosan komolyat: A diktátorban egy másik híres bajusszal hozta összefüggésbe...

A kamionos

A viselője: Samuel L. Jackson
A film: Ponyvaregény

Egy úgynevezett kamionosbajusz, kombinálva barkóval, fürtös afroséróval és bibliai monológokkal: nem csoda, hogy Tarantino és Samuel L. Jackson teremtménye bevonult a film- és bajusztörténelembe.

A tömött

A viselője: Tom Selleck
A film: szinte minden Tom Selleck-film és sorozat, elsősorban persze a Magnum (kivétel: a Jóbarátok)

Mondj egy bajszos színészt! Magnum! Izé... aki a Magnumot játszotta! Na, ezért van Tom Selleck itt a listánkon.

A húsleves és asszonykönny áztatta

A viselője: Latinovits Zoltán
A film: Szindbád

A magyar filmtörténet legköltőibb bajsza Szindbádé, ami nem is csoda, ha valaki annyi női szívet tör össze, és olyan lírai átéléssel képes hódolni az asztali és egyéb élvezeteknek, mint ő.

A menő

A viselője: Will Ferrell
A film: A híres Ron Burgundy legendája és az Anchorman 2.

A világ legmenőbb tévébemondójának a menő mahagóni bútorainál csak egy menőbb tulajdona van: a bajsza. Maradj menő, San Diego és Will Ferrell arcszőrzete!

A kackiás

A viselője: Daniel Day-Lewis
A film: New York bandái

Ha valaki az Újvilágban egy frissen formálódó város alvilágának ura akar lenni, nem árt már a megjelenésével is tekintélyt parancsolnia. Az eszelős tekintet mellett ehhez kiválóan megfelel egy kackiás bajusz.

A kelet-európai

A viselője: Sacha Baron Cohen
A film: Borat

Tudjuk, milyenek a kelet-európai férfiak a hollywoodi filmekben: rosszul öltözöttek, állandóan töményeznek és bajszosak. Sacha Baron Cohen ezekből a sztereotípiákból is viccet csinált a kamu kazah riporter figurájával, hogy aztán a személyében görbe tükröt tartson az amerikai álszentségnek.

Az úri

A viselője: Jávor Pál
A film: minden Jávor Pál-film

Amitől minden magyar nő elalált fekete-fehérben a két világháború között... Jávor Pál legendás bajszának típusát amúgy manapság az utcai szóhasználatban pinabajuszként szokás emlegetni.

A sármőr

A viselője: Billy Dean Williams
A film: Star Wars

Nincs filmes toplista Star Wars nélkül: már ahogy a bajsza alatt somolyog, abból látszik, hogy Lando Calrissiannak hátsó gondolatai vannak - már csak az a kérdés, hogy ezek Leia hercegnő bájaira vagy a jófiúk elárulására vonatkoznak-e.

A macsó

A viselője: Burt Reynolds
A film: a Reynolds-filmek többsége, pont az egyik legjobbat (Gyilkos túra) kivéve

Manapság már nehezen lehetne az első számú macsó Hollywoodban valaki olyan, akinek állandó viselete a bajusz, de volt egy korszak, amikor ez így történhetett. Mindenki döntse el maga régi Burt Reynolds-filmeket nézve, hogy jobb volt-e úgy!

A harcias

A viselője: Tom Hardy
A film: Bronson

Kopasz fej és bajusz: ritka kombináció, mint ahogy ritka az olyan brutális börtöntöltelék is, mint a Tom Hardy alakította, valós személyről mintázott filmkarakter. Aki egyébként egy legendás és többnyire bajszos színészről, Charles Bronsonról kapta a nevét.

A szívtipró

A viselője: Clark Gable
A film: szinte minden Clark Gable-film, persze elsősorban az Elfújta a szél

Ami nálunk Jávor Pál, az Amerikában Clark Gable bajsza: egy időben nők milliói ábrándoztak arról, hogy egy erős kéz átfogja a derekukat, és amikor hátradönti őket, egy ilyen bajuszt látnak közeledni maguk felé.

A pödört

A viselője: Dustin Hoffman
A film: Hook

A kalózkapitány dísze nemcsak a kampós keze és a kíméletlen kegyetlensége, de a kacskaringós bajsza is, amit párszor azért megrángatnak Pán Péterék ebben a családi moziban.

A Bajusz maga

A viselője: Sam Elliott
A film: gyakorlatilag az összes Elliott-film

Ha egy amerikai filmbe kell egy olyan mellékszereplő, akinek ősz a haja, mosolygósak a ráncai, és a dús bajusza alatt elmondja a fontos bölcsességeket, na akkor hívják Sam Elliottot. A nagy Lebowski, A szellemlovas, Egek ura, vagy épp a Tombstone, amiben az összes főszereplő westernbajusz-parádét tartott.

A piperkőc

A viselője: Johnny Depp
A film: Mordecai

Johnny Deppet számos fura arcszőrzettel láthattuk már a vásznon, elég csak Jack Sparrow kapitányra gondolnunk. Most egy csodabogár angol műkincskereskedő bőrébe bújik ebben a héten debütáló filmben, és ehhez persze a megfelelő bajusz is dukál.

A világ legokosabb embere sem tud mit kezdeni a szerelemmelhttp://www.life.hu/kult/20150116-filmkritika-a-2015-ben-oscar-dijra-jelolt-a-mindenseg-elmelete-cimu-mozirol.htmlA világhírű fizikus Stephen Hawkingot sokan a ma élő legokosabb embernek tartják, aki ráadásul a páratlan (és a népszerű könyveiben a laikusoknak is elmagyarázott) életművét egy rettenetes betegséggel küzdve alkotta meg. Az életéből most film készült, melynek középpontjában minden tudományok dacára a szerelem áll. A mindenség elmélete, kritika.KultOrigoSzex, akció, kémek - haza se menj 2 film között az évben!http://www.life.hu/kult/20150109-mit-nezzunk-iden-a-moziban-filmelozetesek-2015-re.htmlAz év eleje az előretekintés és várakozás időszaka, és nincs ez másképp a moziban sem. 2015 kimondottan izgalmas esztendőnek ígérkezik a filmek világában is, épp ezért most összegyűjtöttünk 10 olyan filmet, amikre biztosan érdemes lesz figyelni idén a moziműsort böngészve.KultOrigoAmikor falusi bányászok vezetik a melegfelvonulásthttp://www.life.hu/kult/20150102-a-buszkeseg-es-banyaszelet-heti-mozipremier-filmkritika.htmlNehéz elképzelni két különbözőbb közösséget, mint a kemény fizikai munkából élő, marcona vidéki bányászokat és a nagyvárosi, szabad(os) szellemű melegeket. Hogy a kettő mégis egymásra tud találni, azt a nyolcvanas évek Nagy-Britanniájában történt események bizonyították be, melyekből most roppant szórakoztató és tanulságos film készült. Büszkeség és bányászélet (eredeti címe: Pride) - filmkritika.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.