Elhunyt Miss Marple alakítója, Geraldine McEwan

Forrás: NORTHFOTO -
színésznő Geraldine McEwan Miss Marple
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvankét éves korában meghalt Geraldine McEwan brit színésznő, aki Agatha Christie bájos, idős nyomozóját, Miss Marple-t alakította tucatnyi brit krimiben.

A színésznő október végén agyvérzést kapott, azóta állandó kórházi kezelésre szorult. Pénteken hunyt el - jelentette be családja közleményben. Geraldine McEwan több mint hatvan éven át játszott színpadon, filmekben és televízióban, a világ azonban Miss Marple-ként ismerte és kedvelte meg Agatha Christie számos regényének megfilmesítése során 2004 és 2009 között.

Forrás: NORTHFOTO

Már 14 évesen színházban játszott, és négy évvel később egyre több címszerepet kapott olyan világhírességek oldalán, mint Laurance Olivier, Albert Finney és mások. Remek Shakespeare színésznő volt, játszott a Hamletben, a Sok hűhó semmiértben, és maga is rendezte a bárd egyik színdarabját.
1991-ben Kevin Costner és Alan Rickman oldalán a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című kalandfilmben a boszorkát alakította. II. Erzsébet királynőtől 2002-ben megkapta a Dame címet (a lovagi cím női megfelelőjét).

Szabó Kimmel Tamás: "Szerintem ide farkasok kellenek"http://www.life.hu/kult/20150131-a-radnoti-szinhaz-repertoarjan-a-karamazov-testverek-szabo-kimmel-tamassal-beszelgettunk.htmlDosztojevszkij Karamazov testvérek című regényét már több hazai színház is feldolgozta. Az évad egyik várva várt darabja a Valló Péter rendezte adaptáció, aminek a Radnóti Színház ad otthont. Kult--Nők a világ élén - "Igen, egy nő képes erre!"http://www.life.hu/kult/20150130-osszeallitas-a-vilag-legjelentosebb-politikusnoirol.htmlA címben szereplő idézet Brazília elnökasszonyától származik, és sokat elárul arról, mennyivel nehezebb nőként felérni a politika csúcsaira. Európa egyik legerősebb országának élén viszont nő áll - Angela Merkel, aki egy jelentős szaklap szerint a világ legbefolyásosabb női politikusa, és hamarosan hazánkba látogat. Összeállításunkból megismerkedhettek a világ legbefolyásosabb vezető női politikusaival, akik egytől egyig elsőként töltik be a vezető szerepet országukban. Kult--Te melyiket pödörnéd? Minden idők legmenőbb filmes bajuszaihttp://www.life.hu/kult/20150123-osszeallitas-a-legjelentosebb-filmes-bajuszokrol.htmlA szakállal ellentétben jelenleg nem éli épp fénykorát, de hogy egy bajusz igenis tud menő lenni, arra számos bizonyítékkal rendelkezünk a moziból is. Johnny Depp és az ő Mortdecaiban viselt egyedi arcszőrzete apropóján pedig meg is mutatjuk a filmvászon legemlékezetesebb bajszait.KultOrigoMeztelenre vetkőztették volna Colin Firthöt a Büszkeség és balítéletbenhttp://www.life.hu/kult/20150123-colin-firth-a-buszkeseg-es-balitelet-1995-os-sorozatban-eredetileg-meztelenul-jatszotta-volna-a.htmlA filmtörténet egyik leghíresebb momentuma Colin Firth vizes inges jelenete a Büszkeség és balítélet című 1995-ös sorozatban. Gondoltad volna, hogy eredetileg meztelenül szerették volna leforgatni?Kult--Varázslatos mozgó képek - izgalmas cinemagráfiákhttp://www.life.hu/kult/20150122-varazslatos-mozgo-kepek-termeszetrol-varosrol-emberekrol.htmlA fiatal francia művész, Julien Douvier grafikusnak tanult, ám később a ceruzát fényképezőgépre cserélte - szerencsénkre. Egy sajátos, lenyűgöző technikát alkalmazott: ötvözte a fényképek statikusságát és a videók dinamikusságát, így születtek meg ezek a gyönyörű és izgalmas mozgó képek.KultOrigoKülönleges arcél, megannyi szeplő és brit akcentus: Eddie Redmayne-lázban ég a filmvilághttp://www.life.hu/kult/20150120-eddie-redmayne-lazban-eg-a-filmvilag-a-golden-globe-utan-az-oscarra-is-eselyes-a-brit-szinesz.htmlA katedrális-rajongók természetesen már betéve tudták, ki az az Eddie Redmayne, még jóval azelőtt, hogy az akkor alig 30 éves brit A nyomorultakban először dalra fakadt volna Hugh Jackman és Russel Crowe oldalán. Azóta két év telt el, Redmayne két sikergyanús filmet csapott oda (Jupiter felemelkedése, A mindenség elmélete), begyűjtött egy Golden Globe-szobrot, és most az Oscar-díjért megy. De vajon ki ez a srác és mit akar tőlünk?Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.