A Szépművészeti Múzeum záróbulija minden idők 3. leglátogatottabb tárlata lett

Fotó: Zsigmond László/Life.hu -
Magyar Nemzeti Galéria kiállítás Rembrandt Szépművészeti Múzeum tárlat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Szépművészeti Múzeum bezárta a kapuit, de utoljára még egy bohém parti keretében búcsúzhattunk a festményektől. Nem kell azonban megijedni, hiszen várhatóan 2018-ban újra látogatható lesz a Hősök terével együtt a világörökség részét képző épület.

A záró hétvégének igazán megadták a módját – a két napos rendezvénysorozat beöltözős farsangi bulival zárult. Zagar Dj Set adta a zenét miközben Warhol koktélokat ihattak a középkori és rokokó jelmezben pompázó vendégek.

Csak ez alatt a két nap alatt majdnem tízezer látogatója volt az utolsó időszakos kiállításnak, így a Rembrandt és a holland ’arany évszázad’ festészete ezzel harmadik lett a leglátogatottabb kiállítások listáján, amit összesen 235 ezren néztek meg. Első helyen a 2006-ban nyílt Van Gogh (483 ezer látogató), második helyen pedig a 2004-es Monet (250 ezer látogató) áll.

Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Kezdetek

A Szépművészeti Múzeum az egyik legpatinásabb a múzeumok között. Az intézmény létesítéséhez szükséges épület felépítését a millenniumi törvényben rögzítették, még 1896-ban. A kilenc pályázat közül Schickedanz Albert és Herzog Fülöp terve nyert, ennek alapján épült fel 1900 és 1906 között. Először a neoreneszánsz képszárny majd a neoklasszicista előépület készült el. December 1-jén maga Ferenc József avatta fel a hatalmas új múzeumot, amit pár napra rá meg is nyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

Melyik festmény hová kerül?

A Szépművészeti együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Galériával. 1957-ben átvette az akkor megalakított galéria a magyar műtárgyakat, míg a külföldiek maradtak a Múzeumban. Ezt a koncepciót tartották egészen mostanáig, ám a felújítás nem csak az épületre, hanem a gyűjteményre is vonatkozik. A várható 2018-as újranyitás után már nem nemzetiség, hanem korszak alapján lesznek szétválasztva az alkotások, így a 18. század előttiek a Szépművészetibe, míg a modern anyagok a Nemzetibe kerülnek.

/1502/_jsza201521714204

Show must go on

Most azonban raktárakba kerülnek a kincseink. Egy kis hányadukat azonban ezután sem kell hiányolniuk művészetrajongóknak, közel ötven képet továbbra is megtekinthetünk a Galériában, illetve vidéki kiállításokon. Emellett az eddigi fantasztikus programokról sem kell lemondanunk - ígérik a múzeum munkatársai. A hatalmas sikerű Textúráknak és a Múzeum+-nak ezentúl a Nemzeti Galéria fog otthon adni. A tervezett három év alatt nem csak a Román Csarnokot újítják fel, de sor kerül a tető renoválására, az időszakos kiállítótér átalakítására, épületgépészeti cserére és a múzeum alatti raktárak felújítására is.

Az még nem tudható biztosan, hogy ki lesz a 2018-as újranyitás első időszakki kiállításának főszereplője, de csalódni egészen bizonyosan nem fogunk, akárkire is esik a szervezők választása. És addig már csak három évet kell várni...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.