Átrium Film-Színház Parasztopera Pintér Béla és Társulata Szkéné Színház tragikus beszélgetés történet díj mondanivaló koncert előadás vicces
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Parasztopera Fesztivált rendeznek hétfőtől az Átrium Film-Színházban; a május 4-ig tartó rendezvényen Pintér Béla darabjának öt különböző feldolgozását láthatja a közönség.

A Parasztopera egy balladisztikus történetet dolgoz fel opera-formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. Egy múltbeli tett a sors alakítójává válik. A darab egy nap, egy esküvő története, mely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában ábrázolja. A bemutató óta tizenhárom nyelvre átültetett előadás sok szakmai díjat kapott bel- és külföldön, beutazta Európát és meghívást kapott az Egyesült Államokba is.

Az eredeti, Pintér Béla és Társulata előadása mellett a Budapesti Operettszínház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház produkcióját láthatja a közönség.

Forrás: Pintér Béla és Társulata

Hétfőn este az Átrium Film-Színházban a Parasztopera Fesztivál megnyitóján koncert és beszélgetés várja az érdeklődőket. Az előadások rendezőivel - Földes Tamással, Mohácsi Jánossal, Pintér Bélával, Rusznyák Gáborral és Szikszai Rémusszal - Tompa Andrea kritikus és Till Attila műsorvezető beszélget, emellett Darvas Benedek, Kovács Márton és barátai adnak koncertet.

Pintér Béla korunk egyik legkülönlegesebb színházi alakja. Saját társulatának ír darabokat, amelyeket ő maga rendez és szerepet is játszik bennük. Előadásaikat a Szkéné Színházban mindig teltházzal játsszák. Minden darab témája a magyar hétköznapokból, a minket körülvevő világból merít. A különleges atmoszféra és a mély mondanivaló miatt, aki egyszer megnéz egy Pintér Béla darabot, az összeset látni akarja majd.

Színésznő volt, rendező lett: 7 filmcsillag, aki átkerült a kamera másik oldalára http://www.life.hu/kult/20150420-szinesznok-akik-rendezok-lettek-drew-barrymore-angelina-jolie-sofia-coppola.html A filmrendezői szakma meglehetősen férfiközpontú, a művelői között meghökkentően kicsi a nők aránya — ha azonban valaki színésznőként már sokmindent elért a szakmában, könnyebben lehetőséget tud kapni a kamera másik oldalán is. Liv Ullmann és a mozikban debütáló Julie kisasszony kapcsán összegyűjtöttük a jelen legfontosabb színész-rendezőnőit. Kult AFP Hajléktalanoknak és szegényeknek tartanak koncertet a Vatikánban http://www.life.hu/kult/20150427-ferenc-papa-a-vatikanban-hajlektalanoknak-es-szegenyeknek-szervez-klasszikus-zenei-koncertet.html Fantasztikus kezdeményezés a Vatikánban: Ferenc pápa szorgalmazására a szegényekért tartanak komolyzenei koncertet, amelynek díszvendégei a nehéz anyagi körülmények között élő római családok és hajléktalanok lesznek. Kult -- Végre! Újra jönnek a szabadtéri bulik http://www.life.hu/kult/20150424-hamarosan-kinyit-a-budapest-park.html Április 23-tól ismét kezdődnek a nyári éjszakák! Kinyit a fiatalok közkedvelt nyári szabadtéri szórakozóhelye. Kult -- Legújabb darabjával érkezik a Trafóba a Harry Potter filmek koreográfusa http://www.life.hu/kult/20150424-wayne-mcgregor-a-harry-potter-filmek-koreografusa-a-trafoban-mutatja-be-legujabb-atomos-cimu.html A Harry Potter filmek koreográfusának legújabb darabját, az Atomost mutatják be a Trafóban. A Brit Birodalom Érdemkeresztjével kitüntetett Wayne McGregor előadása tíz elképesztő táncost vonultat fel – kérlelhetetlenül és megrendítően. Kult Origo Díjat kapott Boggie Eurovíziós dalának szerzője http://www.life.hu/kult/20150424-sebestyen-aron-boggie-eurovizios-dalanak-szerzoje-lett-az-ev-fiatal-konnyuzenei-eloadoja.html Artisjus-díjjal ismerték el Sebestyén Áron munkáját. Az idei Eurovíziós Dalfesztiválon az általa szerzett dalt adja elő Boggie Bécsben. Kult Origo Sármos magyar színész kapott szerepet a híres amerikai sorozatban http://www.life.hu/kult/20150424-csanyi-david-amerikai-sorozatban-kapott-szerepet.html Az amerikai FX csatorna sorozatában kapott szerepet a jóképű magyar színész, Csányi Dávid. Kult Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.