Gyász: otthonában elhunyt a zenész

Forrás: MTI/EPA/DPA/Christian Charisius -
kult gyászhír zeneszerző James Last
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt 86 éves korában James Last német zeneszerző, nagyzenekar-vezető, aki James LastOrchestra nevű bigbandje élén hatalmas sikerrel szerepelt az egész világon az 1960-as és 1970-es években.

A zenészt kedden, floridai otthonában, családja körében érte a halál - közölte berlini koncertszervezője, a Semmel Concerts.

Forrás: MTI/EPA/DPA/Christian Charisius

Az 1929-ben Brémában Hans Last néven született muzsikus a happy party sound kitalálójaként a második világháború utáni idők legsikeresebb német zenekarvezetője lett.
Hatévesen tanult meg zongorázni, 1946-ban tagja lett a brémai rádió esztrádzenekarának, világkarrierje egy 1964-es lemezszerződéssel vette kezdetét.
Az aktuális slágereket könnyed hangvételben feldolgozó, a zenéhez "partyzajokat" és éneket, táncot, kacagást keverő zenekarának 1965-ben jelent meg az első nagylemeze, Last első saját szerzeménye pedig 1966-ban látott napvilágot Games that Lovers play címmel.
1967-ben a James Last Orchestra négy kislemeze is a brit slágerlista élére került, 1968-ban a banda elnyerte Az év zenekara címet. Turnéival gyakorlatilag az egész világot bejárta, még a Szovjetunióban, Kelet-Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is sikert sikerre halmozott. Az 1980-as évek hullámvölgye után az 1990-es években a "partykirály" ismét a régi népszerűségének örvendett.
Több mint 80 millió eladott hanghordozóval, 17 platinalemezzel és 208 aranylemezzel James Last a világ legsikeresebb muzsikusai közé tartozott. Jóval több mint hat évtizeden át lépett fel, hivatalos búcsúkoncertjét április 26-án adta Kölnben.
Több mint 30 éve az Egyesült Államokban, főleg a floridai Palm Beachben élt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.