16 érdekesség a 16 éves Harcosok klubjáról

Forrás: Northfoto -
Brad Pitt Harcosok klubja szórakoztató film harc mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június 18-tól újra látható lesz a hazai mozikban az ezredforduló környékének első számú kultfilmje, Chuck Palahniuk és David Fincher felforgató látomása, Brad Pitt és Edward Norton remeklése, azaz a klub, aminek első szabálya, hogy senkinek egy szót sem a klubról. Ez alkalomból gyűjtöttünk össze 16 speciális érdekességet a 16 éves Harcosok klubjáról.
Forrás: Northfoto

1. Tyler Durden, azaz Brad Pitt ötször is látható már a filmben azelőtt (az éles szeműeknek), hogy Edward Norton találkozik vele a repülőtéren.

2. A Harcosok klubja az eredeti mozibemutatója idején nem igazán aratott sikert a jegypénztáraknál: a 63 millió dolláros költségvetéséhez képest csak 100 milliós bevételt könyvelhetett el (ennek kétharmadát Amerikán kívül) - azaz tulajdonképpen nem hozta vissza az árát, hisz a jegybevételekből még leveszik a maguk részét a mozik és a forgalmazók is. Később persze bőven nyereséges lett az egyéb formátumoknak és a kivívott kultstátuszának köszönhetően.

3. David Fincher állítása szerint a film minden egyes jelenetében látható valahol egy Starbucks-kávéspohár.

4. Edward Norton filmbeli lakását arról az apartmanról mintázták, amiben David Fincher először élt, amikor Los Angelesbe költözött. A saját bevallása szerint azért, mert gyűlölte, és már akkor fel akarta robbantani - amit így most megtehetett.

5. Színészek, akik komolyan versenyben voltak a filmbeli szerepekért: Winona Ryder, Courtney Love, Sarah Michelle Gellar, Reese Witherspoon (Marla), Matt Damon, Sean Penn (Narrátor), Russel Crowe (Tyler).

6. Egyetlenegy darab Oscar-díjra jelölték a filmet a hangvágás kategóriában, de azt sem kapta meg.

7. A forgatás alatt Helena Bonham Carter ragaszkodott hozzá, hogy a sminkese a rosszabbik, bal kezével dolgozzon, mert úgy gondolta, hogy Marla karaktere nem egy olyan csaj, aki képes (vagy szeretné...) szakszerűen sminkelni magát.

8. A film egyik leghíresebbé vált dumája („Te jó isten, alsó tagozat óta nem keféltem ilyen jót!") helyett eredetileg a regény egy másik mondata szerepelt („Abortuszt akarok tőled!") Marla és Tyler szexjelenete után, ezt azonban a stúdió fejesei kiakasztónak találták, és lecseréltették. Fincher választotta helyette az alsó tagozatos szöveget, amit szintén kiakasztónak találtak, de ezt már nem volt hajlandó cserélni.

Forrás: Northfoto

9. Ugyanígy ki akarta cseréltetni a stúdió azt a jelenetet, amelyben az épp Marlával „foglalkozó" Tyler egy gumikesztyűben nyit ajtót (amely kellék egyébként Brad Pitt ötlete volt). Akkor gondolták meg magukat, mikor a tesztvetítéseken ez a momentum aratta a legnagyobb kacajokat.

10. Abban a jelenetben, amelyikben Tyler és a Narrátor részegen golfoznak, Brad Pitt és Edward Norton tényleg részeg volt a forgatáson, a golflabdákkal megsorozott lakókocsi pedig nem más, mint a stáb büféje.

11. Tyler Durden a regényben valódi bombareceptek összetevőit sorolja fel, ezeket a filmben a biztonság kedvéért megváltoztatták fiktív anyagokra.

12. Brad Pitt és Helena Bonham Carter három napot töltött azzal, hogy szexhangokat vegyenek fel azokhoz az ágyjeleneteikhez, amelyek nem voltak láthatók, csak hallhatók a filmben.

13. A végefőcím előtt egyetlen villanásnyi pillanatra látható egy meredező pénisz bevágott képe - utalva Tyler Durden mozigépészi munkásságára.

Forrás: Northfoto

14. SPOILER! Chuck Palahniuk, a regény írója saját bevallása szerint a sztori kétharmadáig nem is gondolt arra, hogy Tyler és a Narrátor ugyanaz a személy. Utána figyelt fel rá, hogy mindent együtt csinálnak, és eldöntötte, hogy ilyen irányba viszi el a történet befejezését.

15. SPOILER! A film végének csattanóját ismerve számos utalást felfedezhetünk már korábban is arra, hogy Tyler és a Narrátor valójában ugyanaz a személy. Például azokban a verekedős jelenetekben, ahol Brad Pitt bunyózik a pincében, a háttérben a közönség között álló Edward Norton teste is reagál a kapott ütésekre.

16. A Harcosok klubjának létezik folytatása! Chuck Palahniuk hosszú idő után képregény formában alkotta meg a kultregénye második részét, mely néhány hete került a közönség elé, és amely 10 évvel játszódik az első könyv cselekménye után. A Narrátor itt már Marla férje, sőt gyermekének apja, és a fogyasztói társadalom beilleszkedett rabszolgája. Persze nincs jól ez így, és talán Tyler sem veszett el végleg...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.