Asif Kapadia szembeszáll Amy Winehouse apjának vádjaival

film Asif Kapadia Amy Winehouse
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Július 9-én kerül a magyar mozikba az idei cannes-i filmfesztivál egyik nagy kedvence, az Amy – Az Amy Winehouse-sztori. A film már a nemzetközi premierek előtt hangos vitákat váltott ki, ezért rendezője, Asif Kapadia a napokban mesélt a nemzetközi sajtónak arról, miért tartotta fontosnak, hogy megmutassa az igazi Amy Winehouse-t. 

"A legtöbben azt kérdezték a film elkészülte előtt, hogy miért akarok épp egy drogosról filmet készíteni, de engem pontosan ez a hozzáállás motivált – mert szörnyű, hogy egy fiatal felnőttről ilyesmiket mondanak. Leírták őt, pedig sokkal több minden volt a háttérben" – magyarázza a nemzetközi sajtóban több helyütt a rendező. Kapadia szerint ugyanis események sokasága és elegye vezetett az ivászathoz, drogokhoz és az étkezési zavarokhoz.

Forrás: AFP/Ben Stansall

"Túl sok minden érte Amy-t, és túl fiatalon: a hírnév, a pénz, a szórakoztatóipar és egyáltalán, London. A hozzá közel állók mindezt látták, ezért is volt nehéz rávenni őket, hogy segítsenek a film elkészítésében és meséljék el saját történetüket Amy-vel. Sokkolta őket, ami a szerettükkel történt, bizalmatlanok voltak, de szépen lassan megnyíltak, és a végén olyan volt nekik a közös munka, mint egy terápia" - hangsúlyozza a rendező.

A cannes-i premier óta folyamatosan jelennek meg a család, főleg Amy apja, Mitch Winehouse révén a negatív kritikák a filmről. Szerinte ugyanis nem fest reális képet lányuk életéről, sem apjával való kapcsolatáról a film. Apja szerint egyoldalúan kezeli a film a család részvételét lányuk alkohol- és drogproblémáinak kezelésében is, őt pedig a lehető legrosszabb fényben tünteti fel, ezért saját életrajzi film elkészítését is fontolóra veszi a brit bulvárlapok szerint.

A rendező több interjúban hangsúlyozza: "Senki sem szerepelne a filmben, ha nem adta volna hozzá az engedélyét, és az elkészült interjúval is elégedett volt minden érintett, akinek a hangja hallható a filmben, különben nem használhattuk volna fel".

"Több mint száz interjút készítettem a történtekről és elmondható, hogy ez a film olyan őszinte és hiteles képet fest Amy-ről, amennyire csak lehet" - mondta Kapadia, aki szerint többen hoztak olyan döntést az énekesnő életében - köztük Amy Winehouse maga és a közvetlen közelében állók is -, amelyek sajnos hozzájárultak a tragikus eseményekhez, és erre utólag már nem szívesen emlékeznek vissza az érintettek úgy, ahogy megtörténtek.

Háromkor elindulni? Na, még mit nem!http://www.life.hu/kult/20150624-kulturalis-programajanlo-junius-25-28.htmlElindult a fesztiválszezon, és augusztus végéig nincs is megállás. A legjobb szabadtéri bulikon ott a helyed. Segítünk választani ezen a héten is! KultThinkstockRúzsa Magdi agarakkal és versenylóval melegít a Derbyrehttp://www.life.hu/kult/20150629-ruzsa-magdi-enekesno-agarakkal-es-versenyloval-melegit-a-derbyre.htmlAz énekesnő versenyagarak és egy versenyló társaságában vette szemügyre a Kincsem Parkot, ahol pénteken az izgalmasnak ígérkező galopp-, agár- és ügetőversenyek után nagyszabású koncertet ad majd.Kult--Rajongók figyelem! Színpadra kerül a Harry Potterhttp://www.life.hu/kult/20150626-harry-potterbol-szindarabot-csinalnak.html2016-ra színpadi darabot készítenek a felkapott sorozatból, aminek az első része 1997-ben jelent meg könyvben, így lassan már két évtizede jár a siker útján.KultOrigoLe a kalappal! Négy évig készült a 18 perces magyar krétafilmhttp://www.life.hu/kult/20150625-csaki-laszlo-my-name-is-boffer-bings-kretafilmje-negy-evig-keszult.htmlCsáki László a My Name is Boffer Bings című krétafilm minden egyes kockáját külön rajzolta meg, így nem véletlen, hogy négy évig tartott a munka, ami szuper eredménnyel zárult.KultOrigoHat éve hunyt el Michael Jacksonhttp://www.life.hu/kult/20150625-michael-jackson-hat-eve-tavozott-az-elok-sorabol.html2009. június 25-én, vagyis pontosan hat éve hunyt el a popkirály, akinek halálát milliók gyászolták világszerte.Kult--Dizájnos feliratot kapott Sopronhttp://www.life.hu/kult/20150623-dizajnos-feliratot-kapott-sopron.htmlEgy héttel a kapunyitás előtt egy igazán látványos ajándékot kapott a Telekom VOLT Fesztivál főszervezőitől Sopron városa.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.