Magic Mirror meleg férfi Lakatos Márk Sziget2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
15. születésnapját ünnepli a Szigeten a Magic Mirror sátor, amely műsorának művészeti vezetője a másságát nyiltan felvállalkó Lakatos Márk lett.
Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Tizenöt évvel ezelőtt komoly küzdelem árán sikerült csak felállítani a Magic Mirror nevű sátrat, – a Sziget Fesztivál „heteró barát” queer helyszínét.

Mit jelent a queer ?

A queer szó jelentése eredetileg 'furcsa, különös, szokatlan'. Napjainkban jelentése minden olyan emberre vonatkozhat, aki nem kizárólagosan heteroszexuális, azaz bármi módon "kilóg" a társadalom hagyományos sémáiból. A kifejezés tágabb értelmezésben a szexuális kisebbség korrekt és diszkrét meghatározása

A Sziget atyja, Gerendai Károly így emlékezett a kezdetekre:

Amikor kitaláltuk, azt szerettük volna, hogy legyen egy olyan helyszín, amit kifejezetten a meleg kultúrának és az ehhez kapcsolódó szabadságjogok kérdésének szentelünk. Akkor ez korántsem volt ennyire felkapott és elfogadott téma. Megpróbálták megtiltani úgy, hogy választás elé állítottak: ha megépül a helyszín, akkor a rendezvény nem lesz megtartva. Ebből a kijelentésből az első látványos, emberi jogi megmozdulásként hatalmas balhé kerekedett, végül is visszavonultak ettől az állásponttól. Állítólag attól tartottak, hogy mindenféle fekete szobák lesznek, ahol megrontják az ide látogató fiatalokat. Hiába magyaráztam, hogy ez egy kulturális helyszín, amely szórakoztató programokat kínál és szó sincs veszélyről. A tanácsadók állították, hogy a Magic Mirror kifejezés a nemzetközi kultúrkörben a fiatalokat veszélyeztető maffiának a titkos elnevezése”.

" A sötét lyukak, ahol megrontják a fiatalokat, az emberek fejében vannak. Akik erre gondolnak" -

mondta Lakatos Márk, aki a sátor művészeti vezetője.

"Léptem már itt fel a sátorban, de a shownak a művészeti vezetésére és megrendezésére most kértek fel először. A műfaj közel áll hozzám, imádom az artistákat, táncosokat, operaénekeseket, hisz rengeteg olyan összművészeti performanszt csináltam, ahol ezek az elemek külön-külön megjelentek. Az embereket szórakoztatni kell, elbűvölni, elvarázsolni, ezek arra tökéletesen alkalmasak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.