Sokkoló pszichiátriai esetekről nyílik kiállítás

Forrás: Thinkstock -
kiállítás tragédia sokkoló pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kombínós gyilkos, baltás családgyilkos,önmagát szíven szúró fociedző – ezekre a hazánkban történt különös esetekre is reflektál a maga nemében egyedülálló kiállítás, amely a „Pszichiátria – Károkozás és halálesetek” címmel nyílik csütörtök délelőtt Budapesten, a Lurdy Házban.
Forrás: Thinkstock

Az egyáltalán nem szokványos kiállítás anyaga az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért szervezete több mint 40 évnyi kutatómunkájának eredményeit összegzi. A kiállított anyag eddig soha nem látott alapossággal mutatja be a pszichiátriai visszaélések széles skáláját, illetve azt, hogy napjaink pszichiátriája milyen hatást gyakorol a társadalomra.

Az érdeklődő a kiállításon választ kaphat arra is, miért történtek a közelmúltban pszichiátriai tragédiák Magyarországon: a kombínós gyilkos esetétől kezdve a balmazújvárosi baltás családgyilkoséig, a fociedző esetétől, aki önmagát szíven szúrta, az ápolóéig, aki szociális otthonban idős embert fojtott meg, a látnivalók háttér-információval szolgálnak a miértek kapcsán.

Forrás: Thinkstock

A látogatók tájékozódhatnak arról is, miként járultak hozzá pszichiátriai elméletek a holokauszt és az apartheid létrejöttéhez, továbbá fény derül arra, kik és hogyan fejlesztették ki a ma már többnyire embertelennek tartott pszichiátriai agyműtéteket és sokk-kezeléseket, és hogy ezeket mire használják napjainkban.

Forrás: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért szervezete

A kiállítás képet ad arról is, mekkora hasznot hoz manapság a pszichiátriának a tudatmódosító gyógyszerek széleskörű társadalmi terjesztése – és miként történhetett meg az, hogy világszerte ma már mintegy 20 millió gyermekkel szedetnek függőséget okozó pszichiátriai szereket. A vándorkiállítás dokumentumfilmjei számos más olyan információ is közölnek, amelyek a nagyközönség számára másutt nem hozzáférhetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.