Egyedülálló dokumentumfilm mutatja be a Csomolungma megmászását és a serpák életét

Forrás: Thinkstock -
Mount Everest film hegymászás Csomolungma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kínában bemutatták az ország első dokumentumfilmjét a Csomulungma északi oldali megmászásáról, egyben a csúcs meghódítására indulók segítőiről, a tibeti serpákról.

A Himalája: a paradicsomba vezető létra című alkotás az előkészületekkel együtt négy év alatt született meg, stábja gyakran több mint 5000 méter tengerszint feletti magasságban dolgozott. Ők voltak az elsők a szakmában, akik 6500-6800 méteren légi felvételeket készítettek. Két tibeti kísérőt három hónap alatt képeztek ki operatőrnek.

Forrás: Thinkstock


A 89 perces film főszereplői az "adrenalinfüggő", csúcsvadász hegymászók mellett lévő serpák, pontosabban egy csoportjuk, akik a tibeti hegymászóiskolában végeztek hatéves kurzusukkal. Ők nemcsak a Himalája-expedíciók nélkülözhetetlen résztvevői és a mászók támaszai, de ők azok is, akik például megjavítják, karbantartják az útvonal menti kötelet, sátrat vernek. A film készítésében han kínaiak, tibetiek és külföldiek is részt kaptak, volt, aki költségvetésébe a saját lakásának árát adta bele, online gyűjtés révén pedig több mint hétszázan adományoztak kisebb-nagyobb összegeket. Ötmillió jüannal (215,7 millió forint) fogtak neki és végül 13 millióba (561 millió forint) került. A hiányzó összeget szponzorok pótolták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.