Magyar alkotásé lett a fődíj a diákfilmek nemzetközi fesztiválján

Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat -
dokumentumfilm alkotás film diákfilm mozi filmfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kis Hajninak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának "2.em." című húszperces dokumentumfilmje kapta a nemzetközi diákfilmfesztivál 15. évfolyamának nagydíját a dél-csehországi Písekben.

"Merész alkotásról van szó, amely intim és rendkívül érdekes, bepillantást ad egy idősotthon életébe" - mondta Vladana Tercová, a fesztivál igazgatója az MTI-nek.

Az 50 ezer korona (570 ezer forint) pénzjutalommal járó nagydíj Václav Krska (1900-1969) helyi születésű cseh filmrendező és forgatókönyvíró nevét viseli. A rendező 31 filmet jegyzett életének utolsó harminc évében.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A négynapos fesztiválon 52 ország egyetemi és főiskolai hallgatóinak több mint 400 alkotását vetítették le, ami rekordot jelent a szemle történetében. Az utolsó fordulóba 43 alkotás jutott, a győztes filmeket közülük választotta ki a zsűri.

A szemlén bemutatott filmeket több kategóriába sorolták. A diákjátékfilmek kategóriájában az első díjat Igor Kagramanovnak, a moszkvai filmművészeti főiskola hallgatójának Maska című alkotása kapta. A legjobb rajzfilmért kijáró díj Németországba került: Georg Simon Ohmnak, a nürnbergi műszaki egyetem hallgatójának Whole című alkotásának ítélte a zsűri.
A négynapos fesztivál több alkotását a filmvilág elismert személyiségei - például Juraj Jakubisko rendező - is megnézték.

A filmszemle megrendezésének költségei meghaladták a 3,5 millió koronát. Vladana Tercová szerint az összeg előteremtése évről évre egyre nehezebb, így az immár nemzetközi elismertséget kivívott fesztivál jövője eléggé bizonytalan.

Íme, az öt kedvenc idézetünk a Moulin Rouge-bólhttp://www.life.hu/kult/20151016-ime-az-ot-kedvenc-idezetunk-a-moulin-rouge-bol.htmlRajongásig szerettük a Moulin Rouge tragikus, ugyanakkor romantikus történetét, a kultikus alkotásból pedig most kigyűjtöttük nektek az öt kedvenc idézetünket. KultAFPBakó Gábor: „A Grease egy hatalmas, vidám dzsembori lesz”http://www.life.hu/kult/20151015-bako-gabor-koreografus-a-grease-darabrol-meselt.htmlMár a Grease próbái is hihetetlen izgalmakkal teltek: Bugár Anna ugyanis az egyik tánclépésnél részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, de egy trükkös megoldásnak köszönhetően a színésznő így is folytatni tudta a szereplést. De vajon hogyan készült a zenés-táncos produkcióra a többi szereplő? Kinek van meg leginkább a „bugi" a lábában? Bakó Gábor, a darab koreográfusa izgalmas kulisszatitkokról mesélt. KultOrigoÍme, az 5 kedvenc szerelmes idézetünk a P.S. I Love You-bólhttp://www.life.hu/kult/20151007-ez-az-ot-kedvenc-idezetunk-a-p-s-i-love-you-filmbol.htmlKi ne emlékezne a 2000-es évek egyik legsikeresebb romantikus filmjére, a P.S. I Love You-ra? A Hilary Swank és Gerard Butler főszereplésével készült produkció sokunk szemébe csalt könnyeket. Most összegyűjtöttük az öt kedvenc idézetünket a filmből. KultNorthfotoÍme, az öt legtanulságosabb idézet a "Nem kellesz eléggé"-bőlhttp://www.life.hu/kult/20151010-ime-az-ot-legtanulsagosabb-idezet-a-nem-kellesz-elegge-bol.htmlKijózanító igazságaival egy nagyon fontos dologra mutatott rá a "Nem kellesz eléggé" című film, mégpedig arra, hogy olyan szekér után ne fussunk, amelyik úgysem vesz fel. Íme, az öt legonfontosabb idézet a filmből. KultOrigoMonica Bellucci: "Túl idős vagyok ahhoz, hogy Bond-lánynak hívjanak"http://www.life.hu/kult/20150922-monica-belucci-egy-interjuban-elmondta-tul-idos-hozza-hogy-bond-lanynak-hivjak.htmlÖtvenévesen alakítja majd James Bond partnerét a csodaszép Monica Bellucci, aki ezzel a filmtörténelem legidősebb Bond-lánya lesz. KultOrigoVége a hosszú várakozásnak! Novemberben jön ki Adele legújabb albumahttp://www.life.hu/kult/20150828-adele-legujabb-albuma-novemberben-jelenik-meg-negy-evvel-az-elozo-utan.htmlAz Oscar- és Golden Globe-díjas, valamint nyolcszoros Grammy-díjas angol énekesnő sokáig várakoztatta rajongóit, de végre, négy év szünet után, kiadja legújabb lemezét.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.