Magyar diáklány nyerte a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi döntőjét

Magyarorszg vitázik a világ ifjúsága Ryan Anna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ryan Anna nyerte a Vitázik a világ ifjúsága című, német nyelvű verseny nemzetközi döntőjét Rigában pénteken.

A Trefort Ágoston Gimnázium tavaly végzett diákja a döntőn három versenyzőt győzött le a vitában, amelynek kérdése az volt, Legyen-e kötelezően érvényes az Európa Tanács tagállamai számára, hogy minden évben előre meghatározott minimum létszámban menekülteket fogadjanak be?
A lett nemzeti könyvtárban megtartott finálé több száz fős hallgatóságának soraiban ott ült Edelgard Buhlman, a német Bundestag alelnöke is.

Forrás: Kaspars Garda

A projektben résztvevő országok - Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország es Ukrajna - nemzeti válogatóján első és második helyezést elért diákjai hétfőtől péntekig egyhetes professzionális vitatréningen és vitasorozaton vettek részt a lett fővárosban. Az előfordulókon és az elődöntőben a versenyzők arról folytattak szócsatákat, hogy legyen-e kevesebb éjszakai kivilágítás, alapjogon járjon-e az internethez való hozzáférés, egyenértékű legyen-e a kannabisz és az alkohol fogyasztása.

A döntő hetének programjain resztvevő 16 fiatal közül négyen jutottak be a nemzetközi döntőbe, ahol egy szakmai zsűri választotta ki, hogy ki lesz a nemzetközi győztes.

A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőt 2005 óta rendezik meg Közép- es Kelet-Európa középiskoláiban. A versenyt a középiskolák németet tanulói részére szervezik, hogy a fiatalok elmélyültebben foglalkozzanak politikai és társadalmi témákkal és közben nyelvtudásuk is fejlődjön, hogy megszilárduljon a vitázás, mint az emberi jogokról és azok történelmi hátteréről folytatott demokratikus eszmecsere kultúrája és hozzájáruljon a demokrácia fejlődéséhez, valamint a népek közötti megértéshez. Tavaly Varsóban rendezték a nemzetközi döntőt, melyen a második és a harmadik helyen is magyar versenyző végzett. A verseny a Goethe Intézet, az Emlékezés, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.