Bizarr népszokás Indonéziában: halottparádé az utcákon

hiedelem Indonézia népszokás halott Celebesz sziget sír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy indonéz szigeten háromévente rendezik meg a Ma'nene fesztivált, amelynek keretei között kiássák a halott családtagokat a sírjaikból, majd elviszik őket oda, ahol annak idején meghaltak.

Míg nálunk a gyertyagyújtás és a koszorúzás megy halottak napján, addig az indonéz Sulawesi (korábban: Celebesz) szigeten minden harmadik év augusztusában kiemelik elhunyt családtagjaikat, megtisztítják őket, rájuk adják kedvenc ruhájukat, és elviszik őket arra a helyre, ahol meghaltak.

A bizarr népszokás, amelyet a megtisztítás, az élet ünnepét jelenti, a torajai emberek hiedelme szerint azért szükséges, mert az elhunytaknak időnként vissza kell térniük a gyökereikhez. Fáradalmaikat a halottak lelkei jutalommal hálálják meg.

/1511/Bizar20151113133032Fánkkal kitakart nemi szerv? Ha az ember ételből készülne... - Bizarr fotósorozat!http://www.life.hu/kult/20151112-james-osters-muvesz-hatborzongato-fotosorozata-gyorskajabol-es-cukorbol-keszult-jelmezek.htmlDrazsékból kirakott szemek, tölcsérből megformált szarvak és fánkkal kitakart női nemi szerv – nehéz eldönteni, hogy sírjunk vagy nevessünk James Osters Wosit All About címet viselő sorozatán. Kult--Kezdődik az év legjobban várt népszokása, a mohácsi busójáráshttp://www.life.hu/kult/20150210-kezdodik-a-mohacsi-busojaras.htmlCsütörtökön veszi kezdetét a hungarikummá vált mohácsi busójárás. A közel egy hétig tartó eseményen a hírek szerint körülbelül 1200 jelmezes fog fáradozni azon, hogy elűzze a telet. Összeszedtünk néhány érdekességet a busójárásról.Kult--Hogy csókolnak az indonézek, a spanyolok, a törökök vagy az afrikaiak?http://www.life.hu/intim/20150822-csokolozasi-szokasok-a-vilagon.htmlAhány ház, annyi szokás - érvényes a mondás a csókolózásra is. Mindenki csinálja, de mindenki máshogyan és máshol. Eláruljuk, mi a jellemző egyes országokban.IntimThinkstockHáborús halottakra emlékezett Katalin hercegné - Még gyászában is stílusos http://www.life.hu/news/20151109-katalin-hercegne-vilaghaborus-halottakrol-emlekezett-meg-a-remembrance-sundayen.htmlA brit hercegné a holland Maxima királyné oldalán tisztelgett a Remembrance Sundayen. News--Indonéziában került kórházba Bódi Sylvihttp://www.life.hu/sztarok/20150405-indozneziaban-gyomorrontast-kapott-bodi-sylvi-es-a-kiszaradas-fenyegette-ezert-korhazba-kerult.htmlA modell infúziós kezelést kapott, ám az ottani körülmények hagytak némi kívánnivalót maguk után.TV + Sztárok--Hőbörgők vs. tökfaragók - Halloween, mindenszentek vagy halottak napja?http://www.life.hu/csalad/20151030-halloween-mindenszentek-halottak-napja-hogyan-unnepeljunk.htmlHalloween, mindenszentek, vagy halottak napja? Október utolsó napjához közeledve a hazai lakosság két táborra oszlik: vannak, akik tökfaragással és rémisztő díszekkel dekorálják ki otthonukat, és vannak, akik hőbörögve háborognak különböző fórumokon, mondván: "A halloween csak egy amerikai hülyeség, Magyarországon halottak napját kell ünnepelnünk". No de melyik tábornak van igaza? Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.