Kapitány, süllyedünk! – A hét legemlékezetesebb hajótörés a moziban

víz hajótörés hajó mozi katasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tenger szívében című friss filmben egy óriási bálna süllyeszt el egy vitorlás hajót, amelynek legénysége aztán mindentől távol próbál meg életben maradni a nyílt tengeren. Mi pedig azzal próbálkozunk meg, hogy ezek után összegyűjtsük egy listára a legfontosabb filmes hajótöréseket.

Mentőcsónak (1944)

A feszültség pocakos mestere, azaz Alfred Hitchcock egyik leghíresebb rendezése a második világháború alatt készült, és akkor is játszódik: hőseinek utasszállító hajóját elsüllyeszti egy német tengeralattjáró, a túlélők pedig egyetlen mentőcsónakba szorulnak. Ahogy telik az idő, az indulatok egyre fokozódnak — főleg, hogy egy náci is ül közöttük.

A Poseidon katasztrófa (1972)

A filmtörténet egyik legnevezetesebb és legsikeresebb katasztrófafilmje a műfajt amúgy is igencsak kedvelő hetvenes években készült — benne pedig illusztris szereplőgárda (Gene Hackman, Ernest Borgnine, Shelley Winter) próbál meg túlélni egy lassan süllyedő luxus-óceánjáróban, amelyet egy óriási hullám a feje tetejére fordított.

Titanic (1997)

Minden idők leghíresebb hajótörésének esetéből minden idők egyik leghíresebb filmjét forgatta le James Cameron a kilencvenes években – a történet lényege a fedélzeten szövődő szerelem Leonardo DiCaprio és Kate Winslet között, az óceánjáró elsüllyedése pedig már csak a tragikus, de egyben felemelő véget jelenti.

Dermesztő mélység (2012)

Izland közelében eléggé hideg a tenger. Ezért ha izlandi halász az ember, és elsüllyed a hajója, akkor nincs túl sok esélye életben maradni. A film főhősének ez mégis sikerül, egyedül a társai közül, a film pedig legalább annyira szól a (hős?)tett különös utóéletéről, mint magáról a megmenekülésről.

Pi élete (2012)

Ang Lee négy Oscar-díjas filmjében az indiai Pi nem fagyos tengeren szenved hajótörést, de elveszti a családját és az egész addigi életét is vele. Az új életének helyszíne pedig egyetlen csónak, és társa benne egy méretes bengáli tigris. Így kell kihúznia néhány hónapot, miközben se neki, se a tigrisnek nem igazán van mit enni. Necces, necces...

Minden odavan (2013)

Robert Redford öregkori remekében ő az egyetlen szereplő, és így beszélni se beszél sokat benne. Épp csak egy-egy indulatszó hagyja el a száját, ugyanis egy olyan öregurat alakít, aki egyedül vitorlázik kis jachtjával a tengeren, amikor léket kap a hajó. Ő pedig ezután cseppet sem öregurasan próbál meg mindent megtenni a helyzetből való megmenekülésért — eleinte a hajón, majd a tengerben, a küzdelme pedig az emberi életvágy általános történetévé nemesedik.

A tenger szívében (2015)

Óriási cethal a bálnavadászhajó ellen – láttunk már ilyet, az volt a sztori címe, hogy Moby Dick. De azt kevesen tudják, hogy a Moby Dick című regény (és filmek) ihletőjéül egy 19. századi valódi eset szolgált, ez a film pedig azt meséli el. És még Chris Hemsworth is csontsoványra fogyott a kedvéért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.