BAFTA: A leszbikus dráma és a kémthriller kapta a legtöbb jelölést

Forrás: AFP/Valerie Macon/Valerie Macon -
jelölés Steven Spielberg díj BAFTA Cate Blanchett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Cate Blanchett főszereplésével készült Carol című leszbikus dráma és Steven Spielberg Kémek hídja című kémthrillere kapta pénteken a legtöbb, kilenc-kilenc jelölést a brit filmakadémia díjára.

A filmek közül a Kémek hídja és a Carol gyűjtötte a legtöbb, egyenként kilenc jelölést. A visszatérő Leonardo DiCaprióval a főszerepben nyolc BAFTA-szobrot kaphat, a Mad Max - A harag útja hetet, a Brooklyn és a Mentőexpedíció hat-hat jelölést, A nagy dobás, A dán lány és az Ex Machina pedig öt-öt jelölést szerzett. A Star Wars - Az ébredő Erő négy kategóriában várhatja a legrangosabb brit filmes díjat.

Forrás: AFP/Valerie Macon/Valerie Macon

A legjobb film kategóriába jelölt alkotások - A nagy dobás, a Kémek hídja, A visszatérő, a Carol és a Spotlight - rendezői a Spotlightot forgató Tom McCarthy kivételével a legjobb rendező kategóriában is szerepelnek. Tom McCarthy helyett a Mentőexpedíciót jegyző Ridley Scott került még be az öt legjobb rendező jelölt közé.

A legjobb színésznő díját Brie Larson (A szoba), Saoirse Ronan (Brooklyn), Cate Blanchett (Carol), Alicia Vikander (A dán lány) és Maggie Smith (Lady in the Van) kaphatja. A színészek közül Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Eddie Redmayne (A dán lány), Michael Fassbender (Steve Jobs), Matt Damon (Mentőexpedíció) és Brian Cranston (Trumbo) játéka tetszett a legjobban a brit filmakadémia tagjainak. A részletes listáért kattints ide!

A 68. BAFTA-díjátadó gálát, melynek házigazdája hagyományosan Stephen Fry lesz, február 14-én tartják Londonban. A BAFTA-díjak átadása két héttel megelőzi a hollywoodi Oscar-ceremóniát. A brit filmakadémia díjai gyakran előrevetítik az Oscar-díjakat: tavaly a főbb kategóriák többségében megegyeztek az eredmények, bár a legjobb film díja Londonban a Sráckornak, a legjobb rendezőé pedig a Sráckort több mint egy évtizedig forgató Richard Linklaternek jutott, míg Los Angelesben a Birdman és rendezője, Alejandro Inárritu kapta az Oscart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.