Megdöbbentő dolog derült ki a Disney-hercegnőkről

nyelvész kutatás hercegnő mese rajzfilm Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedvenc meséink főhőseit a mai napig imádjuk, és egy unalmas hétvégén szívesen nézzük meg bármelyikük kalandját. Egy friss kutatás szerint sok mindent azonban elhallgattak előlünk az évek alatt. 

Két nyelvész, Carmen Fought és Karen Eisenhauer hónapokon át vizsgálták Disney meséket. 12 mesét néztek át, azokat is 1937-től egészen 2013-ig. Azt figyelték, hogy a hercegnők hányszor szólalnak meg. Ha eddig azt hitted, hogy a történetek többsége a hercegnőkről szólt, akkor tévedtél - írja a Washingtonpost.

News, Disney-hercegnő, Ariel, A kis hableány Forrás: AFP/ARCHIVES DU 7EME ART/PHOTO12

A vizsgálatok alapján például a Hófehérkében vagy a Hamupipőkében a dialógusok csak 50-70 százalékban hangzik el a főszereplők szájából, és a szám egyre csökkent az évek múlásával. A Jégvarázsban például ez az arány csak 41 százalék. Aggasztó, nem igaz? A nyelvészek a kutatás végén az eredményeket továbbítani szeretnék a meséket készítő cégeknek is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.