Szexuális tartalmú műve miatt két évet kapott egy egyiptomi író

Forrás: Facebook/Ahmed Naji -
szexuális tartalom Egyiptom író
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szexuális tartalmú műve miatt két év szabadságvesztésre ítéltek Egyiptomban egy írót, akit eredetileg egyik olvasója jelentett fel arra hivatkozva, hogy a szöveget olvasva súlyosan megbetegedett. Ahmed Nádzsit egy hónapja első fokon felmentették, de az ügyészség a közerkölcs megsértésére hivatkozva fellebbezett, a fellebbviteli bíróság pedig a maximális büntetést szabta ki rá. A vádirat szerint az író "tollát és elméjét arra használta, hogy a szabadszerelmet hirdetve rontsa a közerkölcsöt".

Nádzsi Az élet használata című könyvéből az ország legfontosabb irodalmi magazinja, az Ahbár al-Adab még 2014 augusztusában közölt egy részletet. A feljelentő azt állította, hogy a szöveg elolvasása miatt szívritmuszavara támadt és hirtelen leesett a vérnyomása. A szombati ülést vezető bíró a magazin főszerkesztőjét 10 ezer egyiptomi font - körülbelül 350 ezer forint - pénzbírságra büntette. Az ítélet ellen mindkét érintett fellebbezhet.

Forrás: Facebook/Ahmed Naji

Nádzsi korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség a novellában leírt szexuális jelenetet nem fikcióként, hanem a saját élményeinek leírásaként kezelte. "Ahelyett, hogy prózaként tekintenének rá, úgy kezelik, mint egy első szám első személyben megírt újságcikket" - mondta. Példaként említette, hogy mivel az egyik figurája a történet folyamán hasist fogyaszt, őt magát is kivizsgálták kábítószer-fogyasztás miatt. Nádzsi szerint annak ellenére fogták perbe, hogy a hatóságok engedélyezték az eredetileg Bejrútban kiadott könyv egyiptomi terjesztését.

A börtönbüntetésre reagálva egyiptomi művészek "égesd el az alkotásodat" címszóval kampányt indítottak el a Facebook közösségi portálon Nádzsi melletti szolidaritásuk jeléül, amelyben arra szólítják fel kollégáikat, hogy a legfelsőbb bíróság épülete előtt összegyűlve égessék el műveiket.

Szinetár Dóra: "Az az egyetlen problémánk, hogy kevés időt tudunk együtt tölteni"http://www.life.hu/kult/20160221-kozos-darabban-jatszik-szinetar-dora-es-ferje-makranczi-zalan-a-pulitzer-ugy-cimu-dokudramaban.htmlKözös darabban játszik Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán. A színésznő örül, hogy mindketten szerepet kaptak a Pulitzer-ügy című dokudrámában. Elárulta, miért. Kult--Nárcisztikus vagy? Mártír vagy pletykafészek? Ezért utálnak a munkatársaid!http://www.life.hu/kult/20160220-az-5-szemelyisegtipus-amely-minden-irodaban-jelen-van.htmlAz ismert pszichiáter, Dr. Judith Orloff szerint minden irodában öt személyiségtípus dolgozik. Ők a nárcisztikus, a düh-függő, a passzív-agresszív, a búntudat-turista és a pletykaárus. KultThinkstockIdén megváltoznak az Oscar-köszönőbeszédekhttp://www.life.hu/kult/20160219-teljes-uj-koszonobeszedek-az-oscar-dijatadon-a-sztarok-mar-nem-sorolhatnak-annyi-nevet.htmlA jelek szerint a szervezők megunták, hogy a sztárok legtöbbször unalmas, és semmitmondó szövegekkel állnak színpadra. Kísérleti jelleggel most egy újítást vezetnek be. Kult--Megvannak A szürke ötven árnyalata új szereplőihttp://www.life.hu/kult/20160219-a-szurke-otven-arnyalata-folytatasanak-ket-uj-szinesze-fay-masterson-es-robinne-lee.htmlA Variety hírei szerint rögtön két új színésznő is csatlakozik a népszerű erotikus regény filmadaptációjának stábjához. KultOrigoKorábban kegyetlenül kínoztak, manapság kényeztetnek - Indiai elefántszelídítők http://www.life.hu/kult/20160211-korabban-kegyetelnul-kinoztak-manapsag-kenyeztetnek-indiai-elefantszeliditok.htmlTavaly januárban India déli államában, Keralában a vadőrök hat hónapos elefántkölyökre bukkantak az egyik monszun ásta mély gödörben. A helyiek elmondása szerint a magatehetetlen borjú napok óta feküdt törött végtagokkal a mélyedésben, sírása éjszaka is hallatszott. A kölyköt, úgy tűnt, a csorda és az anyja teljesen magára hagyta, így a vadőrökre várt a feladat, hogy kimentsék, majd felneveljék a kicsit. Többórás küzdelem után az elefántot kötelekkel és bambuszrudakkal kihúzták, majd a Neyyar Vadrezervátumba vitték. KultThinkstockDaniel Craig miatt késik a következő James Bond?http://www.life.hu/kult/20160219-daniel-craig-szinesz-miatt-kesik-a-kovetkezo-james-bond-film.htmlA James Bond készítői ragaszkodnak Daniel Craighez, ennek érdekében pedig akár késleltetnék is a kémsztori soron következő részét. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.