Párizsi randevú a hagyományos könyvek és a digitális kütyük között

Forrás: AFP/Leon Neal -
nyomtatás könyv robot
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy párizsi könyvesbolt nagyszerű ötlettel állt elő: Besétálsz, egy táblagépen kiválasztod a megvásárolni kívánt könyvet, majd egy nyomtatórobot kinyomtatja neked. Voilà, ilyen egyszerű és nagyszerű!

A Presses Universitaires de France (PUF) kiadó közleménye szerint a francia főváros szívében nyíló „raktár nélküli” könyvesbolt látogatói

táblagépeken válogathatnak mintegy ötezer kötet közül.

Az Espresso Book Machine nevű nyomtatórobot pedig mindössze néhány perc alatt kinyomtathatják a megvásárolni kívánt olvasnivalót.

Az olvasók egy táblagépen kedvükre válogathatnak a könyvek közül Forrás: AFP/Leon Neal

A frissen nyomott könyvek ugyanannyiba fognak kerülni, mint egy hagyományos könyvesboltban, és

a vásárlók egyszerre legfeljebb 850 oldalt nyomtathatnak ki.

"Több ezer könyvünk van, amely iránt olyan alacsony a kereslet, hogy nem éri meg a hagyományos kiadási modell alkalmazása” – mondta Frédéric Mériot, a PUF elnöke, amikor bemutatták a szerkezetet a párizsi könyvvásáron.

A nyomtatórobot Forrás: AFP/Leon Neal

Az amerikai Xerox által gyártott könyvnyomtató várhatóan jelentősen csökkenteni fogja a könyvek szállításával és raktározásával összefüggő költségeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.