Ma van a bolondozás napja! De miért is április 1-jén?

Forrás: Thinkstock -
népszokás április bolondja április 1. bolondok napja hagyomány eredet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Április első napján szokás szerint sokakat rászednek különböző tréfákkal és csínytevésekkel. Régóta tart már ez a hagyomány, amit több országban is megtartanak, ám eredete máig nem tisztázott.

Április 1-jére sokak készülnek különböző tréfás rászedésekkel, hogy együtt kacagjanak azon, aki bedől az átverésnek. Akit sikerül becsapni az április bolondjává válik. Több országban is elterjedt ez a hagyomány, azt viszont nem tudni pontosan, honnan is ered.

Forrás: Thinkstock

Az egyik magyarázat szerint kelta népszokás volt, hogy április kezdetén bohó tavaszi ünnepeket ültek, mások szerint viszont ennek a hónapnak a változó, csalfa volta adja a magyarázatot. Az is elterjedt, hogy a hagyomány IX. Károly rendeletéből ered, amely 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről áttette január 1-jére. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de áprilisban már csak bolondos ajándékokkal lepték meg egymást az emberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.