Caravaggiónak tulajdonított festményt találtak egy padláson Franciaországban

Caravaggio festmény Franciaország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 A francia kulturális minisztérium megtiltotta, hogy a szakértői vizsgálatok előtt elhagyja Franciaország területét az a Caravaggio olasz festőművésznek tulajdonított olajfestmény, amelyre egy dél-franciaországi ház padlásán bukkantak két éve.

A tárca március 31-én kelt rendeletében "elutasította az exportengedély kiadását a Michelangelo Merisinek, közismert nevén Caravaggiónak tulajdonított Judit és Holofermész című festményre" - jelentették be illetékesek. Az 1600-1610 között készült festményt "a közelmúltban fedezték fel újra, nagy művészi értéke van, és Caravaggio eltűnt festményeként lehet azonosítani" - közölte a minisztérium. Az ügyet jól ismerő források szerint a szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy valóban az olasz barokk művész festette-e a vásznat.

A festményre egy Toulouse környéki házban bukkantak 2014 áprilisában. Elvitték egy toulousi becsüshöz felmérni, aki Eric Turquin párizsi szakértő irodájának segítségét kérte. A festményről eddig úgy tudták, hogy Louis Finson, Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő alkotása - közölte a szakértői iroda, amely kedden sajtótájékoztatón fogja bemutatni a festményt. A festmény a bibliai Juditot ábrázolja, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt - olvasható az iroda által közzétett ismertetésben.

A Le Quotidien de L'Art szerint Mina Gregori Caravaggio-szakértő úgy véli, hogy a megtalált kép nem eredeti Caravaggio. A festményt a Louvre művészettörténészei fogják megvizsgálni, hogy megállapítsák készítőjének kilétét. Ha valóban Caravaggio festménye, a kép értékét mintegy 100 millió euróra becsülik - írta a magazin.

Sookie sem hiányzik majd a Szívek szállodája folytatásásbólhttp://www.life.hu/kult/20160409-sookie-melissa-mccarthy-sem-hianyzik-majd-a-szivek-szallodaja-folytatasasbol.htmlKészül a Szívek szállodája folytatása, és utolsónként a Sookie-t játszó Melissa McCarthy is bejelentette, hogy visszatér.Kult--Artmozik éjszakája lesz májusban Budapestenhttp://www.life.hu/kult/20160409-artmozik-ejszakaja-lesz-majusban-budapesten.htmlArtmozik éjszakája lesz május 13-án Budapesten, ahol a Puskin, a Művész, a Toldi és a Tabán mozi mellett a Kino Cafe Moziban is várják az érdeklődőket.KultOrigoKoltai Lajos: "Tele vagyok tervekkel" - 70 éves a világhírű operatőrhttp://www.life.hu/kult/20160402-koltai-lajos-70-eves-a-vilaghiru-operator.htmlTöbb film megvalósításán is dolgozik Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező, aki 70. születésnapja alkalmából adott interjút szombaton az MTI-nek. Kult--Kossuth-díjat kapnak a Saul fia alkotóihttp://www.life.hu/kult/20160312-kossuth-dijat-kapnak-a-saul-fia-alkotoi-nemes-jeles-laszlo-rendezo-erdely-matyas-operator-es-rohrig.htmlAz Oscar-díjas Saul fia alkotói, Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr és Röhrig Géza színész Kossuth-díjat kapnak március 15-én. KultOrigoOscar­-előzetes: ki fog nyerni, és kinek kéne nyernie?http://www.life.hu/kult/20160228-oscar-elozetes-ki-fog-nyerni-es-kinek-kene-nyerni.htmlA néhány óra múlva elkezdődő Oscar­-gála előtt az esélyeket latolgattuk, és nemcsak az esetleges házi tippversenyekben igyekszünk olvasóink segítségére lenni, de még azt is megmondjuk a főbb kategóriákban, hogy mi kiknek adnánk a díjat. KultAFPFantasztikusan néz ki Győrfi Pál feleségehttp://www.life.hu/kult/20160206-fantasztikusan-fest-a-shakespeare-estelyen-gyorfi-pal-felesege.htmlAhogy már írtunk róla, Győrfi Pál nagy operarajongó, így természetesen ő is megjelent a Shakespeare Estélyen. A mentőszolgálat szóvivőjét felesége kísérte el, akitől leesett az állunk: igazi bomba nő. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.