Ha ma esik, még negyven napig esni fog: ma van Medárd napja!

Forrás: Dreamstime -
eső jövendőmondás népszokás Medárd
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A néphagyomány szerint ha Medárd napján, vagyis június 8-án esik, akkor negyven napig esni fog. Vajon honnan ered ez a jövendölés és milyen legendák kapcsolódnak hozzá? 

Ha Medárd viszont száraz, akkor 40 napos szárazság várható. Persze van gyógymód is, mivel Medárd esővarázsló nap is a régi babonák szerint. Évtizedekkel ezelőtt még szokás volt, hogy ezen a napon megfürdettek egy kakast, hiszen ennek hatására nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor. De nem ez az egyetlen hiedelem ezzel a nappal kapcsolatban.

Forrás: Dreamstime

Medárd napján óvatosan kell a tóban vagy a folyóban fürdenünk, hiszen a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen mi is odaveszhetünk egy pancsolás során.

A névadó egy frank származású katolikus püspök volt, aki 456 körül született a pikárdiai Salency-ben. Iődvel a gabonaaratás illetve a szüreti munka védőszentje lett, egyes helyeken fogfájáskor is az ő közbenjárását kérik.

Quimby: "A részeg partik nyomai most látszódnak meg igazán" http://www.life.hu/kult/20160608-quimby-interju-varga-liviussal-es-gerdesits-ferenccel-fesztival-es-politika-a-zenekarban.htmlIdén tölti be 25. születésnapját hazánk egyik legnépszerűbb zenekara. A fiúk az ünneplés mellett persze nem feledkeznek meg a kemény munkáról sem, mely az elkövetkezendő hónapokban vár rájuk: hamarosan kezdetét veszi a fesztiválszezon, készülőben egy új lemez, november 26-án pedig egy születésnapi nagykoncerttel örvendeztetik meg a rajongókat. Ennyi év elteltével az ember bátran mondhatja, hogy már nincs olyan dolog, melyet ne élt volna meg. Vagy mégsem? KultFotó: Mudra László - OrigoBeckham, Puskás, Pelé és társaik a moziban - híres focisták filmszerepeihttp://www.life.hu/kult/20160603-beckham-puskas-pele-es-tarsaik-a-moziban-hires-focistak-filmszerepei.htmlMár látható a mozikban a valaha élet egyik legnagyobb labdarúgó, Pelé fiatalkoráról készült életrajzi film — amelynek archív felvételein és egyik jelenetében maga az igazi Pelé is felbukkan. A brazil legendának nem ez volt az első filmszerepe, és nem csak ő vállalt ilyet a híres játékosok közül. Íme a legemlékezetesebb példák videói! Kult--Kiderült! Ezt nem csinálta még soha Szinetár Dórahttp://www.life.hu/kult/20160602-szinetar-dora-ezt-meg-soha-nem-probalta-ki-az-eleteben.htmlSzínésznőként volt alkalma sok mindent kipróbálni, még férfiakat is alakított a színpadon, de van, ami még nem fordult elő az életében. Ez derül ki most! KultOrigoTöbbet mond el az adott országról, mint bármi más: íme, Dél-Amerika legrettegettebb börtöneihttp://www.life.hu/kult/20160602-valerio-bispuri-olasz-fotografus-fotosorozata-del-amerika-noi-es-ferfi-bortoneirol.htmlEgy olasz fotográfus végigjárta Dél-Amerika fogházait, szemléletes képsorozata által pedig bárki bepillantást nyerhet abba, mi is zajlik a rácsok mögött. KultOrigoEgy férfi állítja: apja ölte meg Fekete Dáliát (18+)http://www.life.hu/kult/20160531-kaliforniai-exnyomozo-steve-hodel-allitja-apja-george-hodel-volt-fekete-dalia-gyillkosa.htmlAz egyik leghátborzongatóbb Los Angeles-i gyilkosság elkövetőjét a mai napig nem sikerült megtalálni. A ‘40-es években találtak rá a félbevágott és megcsonkított Elizabeth Short testére, aki Fekete Dáliaként vált ismertté. Egy Los Angeles-i exnyomozó most azt állítja, az apja volt a hírhedt gyilkos. KultOrigoNaponta csonkítják az albínókat - Súlyos ezreket fizetnek a diplomaták a testrészekérthttp://www.life.hu/kult/20160525-naponta-csonkitjak-az-albinokat-a-testreszekert-sokat-fizetnek-a-diplomatak-tanzaniaban.htmlHárom hete vagyok még csak Tanzániában, amikor a Viktória-tó partján fekvő álmos településre, Mwanzába utazom, hogy meglátogassam a várostól mintegy háromórányi kompútra lévő kis sziget, Ukerewe különleges lakóit. Itt él ugyanis az ország albínó lakosságának egy nagyobb csoportja, akik a 2006-ban kezdődött rituális csonkítások és gyilkosságok elől menekültek ide. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.