Mesélnek a kövek, avagy léteznek még várkapitányok a XXI. században?

Forrás: Tibenszky Moni Lisa -
Kinizsi Vár vár kapitány játék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igen, sőt egyre inkább...A dimbes-dombos Balaton-felvidéken járva nem tudjuk nem észre venni a távolról is magasodó vártornyot, mely tekintélyt parancsolóan jelzi az utazónak, hogy itt, ha nem is útdíj miatt , de meg kell állnia. A nagyvázsonyi Kinizsi vár, legerősebb vitézünk vára manapság igen nagy népszerűségnek örvend, melyhez ma már nem elég a történelem, több kell. Egy jó kiállású, határozott elképzelésekkel rendelkező várkapitány, aki megeleveníti a múltat.

„Élményturizmus, ez a jelszavam, a családoknak, a kicsiknek,nagyoknak és természetesen a külföldi turistáknak is tapinthatóvá, érzékelhetővé tenni a reneszánszkort. Ezért szervezünk évente több fesztivált, készítünk eredeti receptek alapján ételeket, veszünk korhű ruhát, lövünk a vártoronyból, hogy a kőfalak megszólítsák a vándort”- fogalmaz Mekler Norbert várkapitány, aki negyedik éve tölti be ezt a tisztséget a nagyvázsonyi Kinizsi várban.

Forrás: Tibenszky Moni Lisa

Ki lesz ma várkapitány? Milyen képzettséged van? Mikor vetted át a vár irányítását? Mi a legfőbb szempont ami alapján elkezdtél dolgozni?

Ez egy jól hangzó tisztség, ami igencsak komoly odaadást igényel. 2012-ben vettem a Kinizsi várat üzemeltető önkormányzati tulajdonú cég vezetését. Helyi lakosként már előtte is figyeltem, szemléltem a vár működését, melyben komoly változásokat eszközöltem. Amikor kellett felvettem a korhű várkapitányi ruhát és mentem nyilatkozni a tévébe, amikor kellett közösségi médiafelületet építettem vagy épp Szőke Andrással a vár börtönébe forgattunk. Ebben a felgyorsult rohanó világban fel kell venni a lépést, nagy a piac, óriási a verseny a turistákért.

Itt évtizedeken át a meghatározó szemlélet az volt, hogy itt a Kinizsi vár, és már csak a puszta épülettel is vonzza a turistákat. De ez kevés! Élményekkel kell megtölteni a várakat, hogy visszajöjjenek később is a vendégeink. Kinizsi, a legerősebb magyar legendáján túl a gazdasági végzettségem sokat segített a vármenedzsment kialakításában, ami az átszervezés óta több mint negyvenezer turistát vonz a várunkba.

Július elsejétől napi két alkalommal mutatjátok be több éve igen közkedvelt reneszánsz várjátékokat, hogy áll össze a programokat?

Kőrösi Csaba, a veszprémi Petőfi Színház többszörös közönség-díjas színművésze több, mint húsz éve elkötelezettje a Kinizsi Várnak. Az Ő rendezésében készül az előadás. Balassi versekkel, a balatoni bor és a szép asszonyok dicséretével stilizált korhű ruhákban való lovagi tornával várjuk a látogatókat minden nap 11 és 15 órakor. Kinizsi malomkövén tálalt borok, lovas és fegyverbemutató is tartozik a különlegesen összeállított programhoz, melyben irodalom, történelem egyaránt találkozik. Alkalmanként hozzávetőleg 150 fő tudja megtekinteni a várjátékot és az előadás után a gyerekek kipróbálhatják az íjászatot, póni lovaglást, érmeverést, csatacsillag dobást is szülői felügyelettel.

Kik a várkapitány szövetségesei?

Minden lehetséges formában reklámozzuk magunkat, jó a kapcsolatunk a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, a Balaton környéki szolgáltatókkal, de a keszthelyi belvárosi múzeumokkal is. Hiszünk az élményturizmusban és abban, hogy közös összefogással minőségi belföldi programokat kínálva visszatérő látogatók, csoportok igényeit tudjuk kiszolgálni.

Forrás: Tibenszky Moni Lisa

Aki egyszer ellátogat a Balaton-felvidékre azt rabul ejti, nem véletlen, hogy Gryllus Vilmos itt írta meg a biciklizős lemezét, miközben unokájával hegyre föl ős völgybe le tekertek. Szőke András, ismert és kedvelt színészünk Taliándörögdön találta meg nemcsak a saját nyugalmát, de elkezdte kutatni őseink gasztronómiáját, testi-lelki gyógyításának receptjét, amit a nagyvázsonyi Kinizsi vár programjain is láthatnak, megízlelhetnek. Túri Török Tibor barátom, keszthelyi művészként alkotta meg a várban már több, mint egy éve megtekinthető, mintegy 33 történelmi személyiséget megmintázó szoborkiállítás mellszobrait. Idén már Kinizsi triptikcont is avattunk, bővülünk, szépülünk. Soha nem tudjuk megunni ezt a kort, mert mindig lehet belőle meríteni, nemcsak erőt, de élményt is, amit a mai gyerekek, felnőttek egyaránt elragadtatással fogadnak, ha jól tálaljuk nekik.

Kikből áll a várnépe, van krónikás, mókamester és hadsereg is?

Állandó stábbal dolgozunk, vitézek, múzeumpedagógusok, akik a mindennapokat viszik. A nyári szezonban július elsejétől zajló reneszánsz várjátékok idején sokkal több statisztánk, vitézünk vesz részt a közönség elkápráztatásában. A tematikus fesztiválok idején pedig majd száz fős létszámot is eléri a várban dolgozó nép száma.

Sok barátunk, hagyományápoló és őrző csoporttal együtt tudjuk különlegessé tenni a nagyvázsonyi Kinizsi várat. Idén tavasszal például Fehér Farkas , a többszörös távlővő világbajnokunk kezdte itt rekorddöntési kísérletét, mely keretében a majd 30 méteres vártornyából egy csülökbe lőtte íját, mely eredményt a múlt tiszteletére való felhívásként indítványozta. Tavaly Csík-koncert okán telt meg a várdomb minden tenyérnyi helye, idén a napokban pedig Kárpátia koncertnek adunk helyet. Változatos és szép a munkánk, de naivitás lenne azt gondolni, hogy a várkapitány csak ül a székében és irányít. Jómagam szervezem, tervezem a váréletét és büszke vagyok kollégáimra, barátaimra, akikkel ebben kiteljesedhetünk a közönség és a magunk örömére is. Szép küldetés ez.

Forrás: Tibenszky Moni Lisa

Szeretnek az emberek várakat látogatni? Mi a legnépszerűbb programotok?

Hál' Istennek, igen, nagyon érdeklődnek a várak iránt, de igénylik a változást, változtatás. Három alap pillére van a programjainknak; a szezonindító Csirke-Csülök Fesztivál, a nyár közepén megrendezésre kerülő Kinizsi Napok és az ahhoz kapcsolódó gasztro-kulturális események, illetve a nyáron naponta megrendezésre kerülő Reneszánszkori Várjátékok. Ezen felül mindhárom múzeumunk népszerű, a Vár a kápolnával, nyomdával, toronnyal együtt és a Néprajzi Múzeum, a Postamúzeum is. Akik szeretnének bejelentkezhetnek kovácsolni , érmét verni. Sokan szívesen veszik igénybe a fakultatív programjainkat, melyre előre be kell jelentkezni.

Mi lesz a legközelebbi nagy dobásotok? Kinizsi napok?

Július utolsó napjaiban, július 29-31 között rendezzük meg a már hagyományos korhű fesztiválunkat, a Kinizsi napokat. Itt három nap alatt – ahogy a mesékben is szerepel „három nap és három éjjel állt a bál" - közel ötven előadás illetve bemutató lesz. Gasztronómiai kalandozásokban lehet részünk Szőke András vezetésével, Badár Sándor rendhagyó történelem órát tart, Gryllus Vilmos a kicsiket szórakoztatja. Vendégeink lesznek még: A Kolompos zenekar, Csobánc vitézei, Mónus József, Modri Györgyi, Hangodi László, Szó és Kép Színpad, Rudi bohóc, Szelindek Zenekar, Pék Dudás Zsuzsi és még sokan mások...

Szerző: Tibenszky Moni Lisa

Bodrogi Gyula: „Támogatnám az unokákat a színészi pályán"http://www.life.hu/kult/20160610-bodrogi-gyula-a-nemzet-szinesze-tamogatna-unokait-a-szineszi-palyan.htmlA Nemzet Színészével, a József Attila Színház művészével a színházi évad végén beszélgettem kedvenc szerepekről, nyaralásról, és unokái pályaválasztásáról. KultOrigo10 lenyűgöző kép Kínáról, ahogyan még sohasem láthattadhttp://www.life.hu/kult/20160608-10-lenyugozo-kep-kinarol-ahogyan-eddig-meg-sohasem-lathattad.htmlA Liang-hegy mélyén élő etnikai kisebbség, a yi-k mindennapjait örökítette meg Li Fan fotóművész, akit teljesen lenyűgözött a civilizációtól távoli, hagyományőrző életmódjuk. KultOrigoMerülj el az illúziók világában: íme, a hétvége legütősebb programjai! http://www.life.hu/kult/20160609-kulturalis-programajanlo-junius-09-12-mozi-szinhaz-koncertek-a-hetvegere.htmlMozi, színház, és érdekes előadás is szerepel a listán, úgyhogy bárki megtalálja a kedvére valót a következő összeállításunkban. Nem kell bezárkoznod, hiszen a jó idő közeledtével egyre több szabadtéri program vár rád, főleg a belvárosban. Vedd elő a naptárad, és írd be a következő eseményeket. KultOrigoFriss fotó! Így néznek ki most az ABBA jóképű énekesei http://www.life.hu/kult/20160607-ujra-osszeallt-az-abba-30-ev-utan-sajnos-csak-egy-alkalomra.htmlMinden idők legsikeresebb svéd popcsapata az 50. évfordulójukra állt össze - sajnos csak egy alkalomra. Kult--J. K. Rowling nem bánja, hogy Hermione karaktere fekete lesz http://www.life.hu/kult/20160608-j-k-rowling-a-harry-potter-iroja-nyilatkozott-hermione-karaktere-fekete-lesz-a-kozeljovoben.htmlMúlt héten hozták nyilvánosságra a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab szereposztását. A felnőtt Hermione-t egy fekete színésznő alakítja majd, ami kivágta a biztosítékot a rajongók körében. KultOrigoRangos elismerést kapott Rékasi Károlyhttp://www.life.hu/kult/20160608-rekasi-karoly-szinesz-rangos-elismerest-kapott-a-kalo-florian-dijat.htmlA színész Facebook-oldalán köszönte meg a díjat, amelyet a József Attila Színház évadzáró ünnepségén vehetett át. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.