Farkas Bertalan űrhajós születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében Farkas Bertalan, aki valamivel több, mint 36 évvel ezelőtt indult el küldetésére.

A nyíregyházi sportreptéren pecsételődött meg a sorsa, itt szerette meg annyira a repülést, hogy eldöntötte, ezzel szeretne foglalkozni. Elvégezte a Repülőműszaki Főiskolát Szolnokon, majd a Szovjet Repülőműszaki Főiskola növendéke volt. Hatévi repülőtéri szolgálat után jelentkezett önként űrhajósnak.

Farkas Bertalan és űrhajóstársa, Valerij Kubaszov Forrás: AFP

Kétéves kiképzés után indult el küldetésére az űrbe 1980. május 26-án a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol Farkas Bertalan és társa rengeteg tudományos kísérletet végzett. Érdekesség, hogy nyolcnapos űrbéli tartózkodása során

egyik este ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek,

magával vitte a TV Macit is a világűrbe, és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját.

Az űrhajó-szimulátor belsejében Forrás: AFP

Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Farkas Bertalan számos kitüntetést vehetett át a visszatérését követően, később alapító tagja lett az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének és az MTA kutatócsoportjának. 67 évesen ma már nyugalmazott dandártábornok.

"Az űr a legvégső határ" - a legemlékezetesebb világűrben játszódó filmekhttp://www.life.hu/kult/20160801-a-legemlekezetesebb-vilagurben-jatszodo-filmek.htmlMár dübörög a mozikban a legújabb Star Trek-film, amely a széria legszebb hagyományaihoz méltóan az ismeretlen felfedezéséről és meghódításáról szól, természetesen a titokzatos világűrben. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a kedvenc, űrben játszódó filmjeinket – azokra koncentrálva, amelyekben nem idegen bolygókon, hanem valóban a kozmikus csillagközi térben bonyolódik a cselekmény. Kult--MagyART! Egy magyar videoklip mindenkit letiport a párizsi fesztiválonhttp://www.life.hu/kult/20160801-egy-magyar-videoklip-mindenkit-letiport-a-parizsi-fesztivalon.htmlA Wonderland címmel tavaly megjelent könyvhöz kapcsolódó kisfilm óriási sikert aratott Párizsban. A rendezők, Angyalosy Eszter és Szőke Dániel jutalmul megkapták a Paris Art and Movie Award díjat. KultOrigoÍgy érezheted magad egész nap Brazíliábanhttp://www.life.hu/kult/20160730-igy-erezheted-magad-egesz-nap-braziliaban-az-idei-nyari-olimpiai-jatekok-orszagaban.htmlA dolgos munkanapokat nyáron talán még nehezebb elviselni, mint a többi évszakban. A szikrázó napsütés, a kellemes meleg az iroda falain kívülre, messzi tájakra csábíthat: egy homokos tengerpartra a pálmafák alá, vagy akár egy izgalmas nyári utazásra. A legtöbbeknek a mindennapi rutinban sajnos csak az álmodozás marad, de íme, néhány tipp a hétköznapokra, amelyektől egész nap Brazíliában, az idei nyári olimpiai játékok országában érezheted magad. KultOrigoEzért is jó, ha minél több regényt olvasunkhttp://www.life.hu/kult/20160730-az-empatiank-igy-jelentos-mertekben-fejlodhet-ha-regenyt-olvasunk.htmlSokan hiszik, hogy fejleszti felfogásunkat, ha regényeket olvasunk, ugyanakkor nem sok tudományos bizonyíték van arra, hogy tágul a látókörünk és fejlődik az intellektusunk, csak mert az Anna Kareninát vagy a Jane Eyre-t olvassuk. Egy új tanulmány azonban rámutat arra, hogy érdemes kitalált történeteket olvasni, sőt nézni, mivel az empátiánk így jelentős mértékben fejlődhet. Kult--Íme, az első előzetes az új Szívek szállodájáhozhttp://www.life.hu/kult/20160728-szivek-szallodaja-elso-elozetese-megjelent-november-25en-lesznek-lathatoak-az-uj-reszek.htmlA rajongók legnagyobb örömére hét évad után folytatódik a Szívek szállodája, és már nem is kell olyan sokat várni, hogy újra beköltözzön a gyorsan beszélő anya-lánya páros a nézők otthonaiba. Közzétették az első előzetest, és felfedik a bemutató dátumát is! KultOrigoItt a legújabb Trainspotting előzetes, a rajongók már most imádják http://www.life.hu/kult/20160727-trainspotting-itt-a-legujabb-elozetes-videon-az-osszes-regi-szereplo.htmlHuszonegy évvel a legendás kultfilm bemutatója után, jövő januárban a mozikba kerül a Trainspotting folytatása. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.