A világ egyik leghíresebb háborús képét cenzúrázta a Facebook

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens -
cenzúra háború Facebook közösségi oldal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Facebook algoritmusa gyermekpornónak minősítette a világ egyik leghíresebb háborús fotóját, ezért a képet eltávolították a közösségi oldalról, miután azt közzétette egy újságíró. Norvégia legnagyobb újságjának főszerkesztője nyílt levélben vádolta Zuckerberget azzal, hogy visszaél erejével, és kritizálta az oldalt azért, amiért az algoritmusok sokszor a fontos témákat is megszűrik.

Norvégia legnagyobb újságja, az Aftenposten főszerkesztője írt levelet Mark Zuckerbergnek, amelyben azzal vádolja a Facebook-atyát:

visszaél erejével.

A Facebook ugyanis cenzúrázta az egyik leghíresebb háborús fotót azért, mert azon egy meztelen kisgyermek is látható. Espen Egil Hansen „a világ legbefolyásosabb szerkesztőjének" hívta Zuckerberget, és kifejtette, hogy a meztelen gyermeket is ábrázoló fotó eltávolítása komoly hiba volt - írja azOrigo.

„Ha nem tudod felismerni a különbséget a gyermekpornográfia és a háborúban készült fotódokumentáció közt, az csak az ostobaságot mutatja, és elbuksz abban, hogy közelebb hozd egymáshoz az embereket" – írta Hansen az online is közzétett nyílt levelében, ami

az újság címlapjára is kikerült.

A Pulitzer-díjat nyert képet az Associated Press fotósa, Nick Ut készítette 1972-ben. Azon egy meztelen, kilencéves kislány menekül több társával azután, hogy a dél-vietnami gépek véletlenül napalmot dobtak civilekre.

A fotót egy norvég író, Tom Egeland posztolta Facebookra egy beszélgetés kapcsán. Egeland fiókját felfüggesztették a fotó miatt, és miután az Aftenposten megírta a történetet, majd megosztotta azt saját Facebook-oldalán,

a Facebook azt is figyelmeztetés nélkül eltávolította az oldalról.

A közösségi oldal arra hivatkozott, hogy bármilyen olyan fotót, amin nemi szerv vagy meztelen női mell látható, azt eltávolítják.

A kép illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Hansen nyílt levelében elismeri, hogy a Facebook hasznos eszköz arra, hogy a barátokkal ápolhassuk a kapcsolatot, vagy zenéket osszunk meg egymással, de az oldalnak nagyobb szabadságot kéne biztosítania arra, hogy minél több kulturális kifejezést megengedjen, és több témának adjon teret. Hansen szerint a híres fotó szerepet játszott abban, hogy véget ért a vietnami háború, és

a téma kritikusabb megvitatását is elősegítette.

„A szabad és független média fontos feladata, hogy tájékoztasson, beleértve olyan képek közlését is, amelyek sokszor kellemetlenek, de fontosak. A média felelőssége, hogy minden esetet egyedien vizsgáljon. Ezt a feladatot nem végezheti el egy algoritmus. Azért írom ezt a levelet neked, mert aggódom azért, hogy a világ legfontosabb médiuma korlátozza a szabadságot ahelyett, hogy kiterjesztené azt, és ez alkalmanként autoriter módon történik."

Elhunyt a sztártenor, Johan Bothahttp://www.life.hu/news/20160908-elhunyt-az-afrikai-osztrak-sztartenor-johan-botha.htmlHosszan tartó betegség után, 51 évesen meghalt a dél-afrikai-osztrák sztártenor, Johan Botha. A Kurier című osztrák napilapban megjelent hírt csütörtökön erősítette meg Botha művészeti menedzsmentje. News--Rejtélyes bohócok riogatják egy amerikai kisváros lakóithttp://www.life.hu/news/20160907-hihetetlen-rejtelyes-bohocok-riogatjak-egy-kisvaros-lakoit.htmlEgy nagyszerű forgatókönyv is lehetne a dél-karolinai Greenville lakosainak kálváriájából, csak egy bökkenő van: a sztori úgy tűnik komoly. Az ott élők ugyanis azt állítják, hogy egy csoportnyi bohóc tartja őket rettegésben, a hatóságok azonban tehetetlenek. News--Kiderült: Írországban él a körözött magyar rádióshttp://www.life.hu/news/20160826-irorszagba-utazott-a-korozott-magyar-radios.htmlAz egykori rádiós, Henn Zoltán a saját elmondása szerint nem azért van Írországban, mert bujkál. A férfit csalás miatt keresi több városi bíróság is, neve összesen nyolcszor szerepel a rendőrség honlapján szereplő körözött embereket felsorakoztató listáján. NewsThinkstockHazudtak az úszók a rablásról, hogy így álcázzák az általuk elkövetett rongálásthttp://www.life.hu/news/20160819-hazudtak-lochteek-a-rablasrol-hogy-igy-alcazzak-az-altaluk-elkovetett-rongalast.htmlNéhány amerikai úszó, köztük a világ egyik legjobbja, Ryan Lochte azt állította, hogy kirabolták őket, de úgy néz ki, hogy a dolog hátterében egy megrongált benzinkúti ajtó áll. A bűncselekményt pedig ők követhették el. News--Elképesztő! Kizavarták a burkinit viselő nőket egy németországi fürdőbőlhttp://www.life.hu/news/20160816-kizavartak-a-burkinit-viselo-noket-egy-nemetorszagi-furdobol.htmlA burkini, azaz az egész testet elfedő muzulmán női fürdőruha viselése miatt küldtek ki egy családot egy németországi fürdőből. Az eset óriási felháborodást váltott ki. NewsRomantikus lánykérés a riói olimpia dobogójánhttp://www.life.hu/news/20160815-a-rioi-olimpia-egy-sportolo-lanykeresenek-is-helyet-adott.htmlA kínai He Zit teljesen váratlanul érte, hogy nem csupán egy ezüstérmmel távozott a női háromméteres műugrás döntője után, hanem egy eljegyzési gyűrűvel is. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.