Hív a vasút, vár a mozi: a legemlékezetesebb, vonaton játszódó filmek

film vonat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy sikerrel játsszák a hazai mozik A lány a vonaton című filmet, melyben Emily Blunt nap mint nap a vasúton utazva lesz szemtanúja egy rejtélyes bűnügynek, majd részese a rejtély megoldásának. Ezen alkalomból mi pedig összegyűjtöttük a filmtörténet sok-sok híres vonatos filmje közül a legfontosabbnak tartott és kedvenc darabjainkat.

A Generális (1926)

A némafilm és a burleszk egyik legnagyobb alakja, Buster Keaton életművének tán legkiemelkedőbb filmje A Generális - amelynek címe egyben egy mozdony neve. Ez a mozdony pedig fontossá lesz az amerikai polgárháború harctéri eseményeiben, az akaratlanul hőssé váló, csetlő-botló (és persze halálosan szerelmes) főszereplővel egyetemben. A film vonatos üldözési jelenetei, kaszkadőrmutatványai, látványos megoldásai mai szemmel is lenyűgözőek, nem is beszélve a humoráról. Szerencsére akár az egész alkotás is megtekinthető már az interneten:

Gyilkosság az Orient-expresszen (1974)

Agatha Christie egyik leghíresebb krimijéből több filmfeldolgozás is készült, de vitán felül ez az 1974-es verzió a legsikerültebb - köszönhetően elsősorban a közreműködők egészen elképesztő névsorának: a rendezői székbe Sidney Lumet (Tizenkét dühös ember, Hálózat) ült, a legendás vonatjárat utasait pedig olyanok játszották, mint Ingrid Bergman, Sean Connery, Anthony Perkins, Lauren Bacall, Michael York vagy a Poirot-t alakító Albert Finney. Egy karakterekre épülő, végig szűk helyszínen játszódó, feszült bűnügyi film esetében pedig nincs fontosabb a színészi játéknál.

Életvonat (1998)

A vonatokhoz kapcsolódó számos (történelmi) kép közül az egyik legszörnyűbb a második világháború idején vagonokkal haláltáborokba indított deportáltak látványa. Ezt a traumát igyekszik játékos, de nem komolytalan módon feldolgozni ez az európai koprodukcióban, román rendező által készített film. Melynek főhőse igazából egy teljes kelet-európai falu - melynek lakosai megtudva, zsidóként mi várna rájuk, megszervezik a saját áldeportálásukat, egy halálvonat helyett életvonatra téve fel mindent.

Polar Expressz (2004)

Szomorú vonatút után örömteli, gyász után ünnep: ebben a filmben a vasút egyenesen az Északi-sarkra viszi a gyerekeket, hogy részesei lehessenek a karácsony misztériumának. A speciális, félig animációs technikának köszönhetően pedig Tom Hanks több szerepben is brillírozhatott ebben a látványos és vonatos családi moziban.

Börtönvonat Yumába (2007)

A westernek világában gyakran visszatérő motívum a vonat, elsősorban mint a Vadnyugat meghódításának, a modern civilizáció terjedésének szimbóluma. Már a legelső westernfilmnek tartott, 1903-as A nagy vonatrablásban is nyilván fontos szerepet játszott, és hát persze mindenki emlékszik a Volt egyszer egy vadnyugat főgonoszának egyedi vasúti kocsijára, vagy ott egy másik Leone-western, az Egy marék dinamit hosszú-hosszú vonatos akciójelenete. Ebben a frissebb és szintén remek vadnyugati filmben pedig el kell érni egy bizonyos Yumába tartó vonatot - ami nem könnyű feladat, ha az embernek épp egy hírhedt banditavezér van az őrizetére bízva.

Snowpiercer – Túlélők viadala (2013)

Francia képregény alapján készült dél-koreai film, amerikai sztárokkal: nem meglepő hát, hogy globális problémákat boncolgat. Konkrétan az emberiség sorsát egy apokaliptikus eljegesedés után, amikor egyedül egy Noé bárkájaként funkcionáló atomvonat utasai maradnak életben. A vonaton felépített rendszer pedig kísértetiesen modellezi a jelen világának társadalmát - egészen addig, míg lázadás nem kezdődik, a leghátsó vagonoktól a mozdony felé haladva.

A lány a vonaton (2016)

Paula Hawkins magyarul is olvasható, azonos című sikerregényéből készült ez az október 6-a óta mozikban futó thriller, melynek főhősnője a vonaton ingázva lesz tanúja egy bűnügynek. Vagy legalábbis azt hiszi, de ahogy egyre többet megtudunk róla és a körülményekről, minden és mindenki gyanússá válik. A rejtély kiderítéséhez pedig újabb vonatozásokon, vasúti töltéseken és aluljárókon keresztül vezet az út.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.