Elhunyt Robert Vaughn, A hét mesterlövész sztárja

Forrás: UIP Dunafilm -
Robert Vaughn A hét mesterlövész haláleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
83 éves korában elhunyt Robert Vaughn Oscar-jelölt színész, A hét mesterlövész című klasszikus western sztárja.

Az idős színészt, aki akut leukémiában szenvedett, rövid betegség után pénteken reggel érte a halál - közölte menedzsere, Matthew Sullivan.

Robert Vaughn Forrás: UIP Dunafilm


Az 1964-ben a képernyőre került The Man From U.N.C.L.E. sorozat nyomban hatalmas siker lett, és 1968-ig futott. Vaughn a titkos kémszervezet egyik csúcskémjét, Napoleon Solót alakította a tévésorozatban, amelyet a James Bond-filmek ihlettek.

A színészt 1959-ben jelölték Oscar-díjra a The Young Philadelphians című drámában nyújtott alakításáért. Egy évvel később John Sturges A hét mesterlövész című westernjében játszott Yul Brynner, Steve McQueen és Charles Bronson társaságában. A film kirobbanó sikere az ő pályafutását is meglódította.

A hét mesterlövész Forrás: Mokép

Sorban forogtak olyan filmjei, mint a Ha kedd van, akkor ez Belgium (1969), a Julius Caesar (1970), amelyben John Gielgud, Charlton Heston és Jason Robards oldalán játszott, a Mr. Soames eszmélése című sci-fi, valamint a The Statue és a Clay Pigeon (1971). A Pokoli toronyban, 1974-ben Parker szenátort alakította. Ezt követően egy sor tévé- és játékfilmben játszott szenátorokat és más befolyásos embereket. Az 1983-ban készült Superman 3-ban rábízták a főgonosz szerepét.
Játszott A szupercsapat című tévésorozatban 1986-87-ben, a Gyilkos sorokban 1985 és 1992 között, és az Esküdt ellenségekben is a kilencvenes évek végén. A Coronation Street 2012-es évadában is feltűnt, 2006 és 2015 között pedig a Különleges ügyosztály epizódjaiban láthatták a nézők. Gold Star című utolsó játékfilmje októberben debütált Amerikában.

Robert Francis Vaughn New Yorkban született, szülei is a szórakoztatóiparban dolgoztak, apja a rádióban, anyja színpadon szerepelt. A Minnesota Egyetemen újságírást tanult, de egy év után otthagyta, és inkább Los Angelesbe utazott, hogy színészi diplomát szerezzen. A televízióban és a filmvásznon is az ötvenes években debütált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.