Kirk Douglas betöltötte a századik életévét

Forrás: Collection Christophel/© Screen Plays / Stanley Kramer Productions/Screen Plays / Stanley Kramer Pr -
színész Kirk Douglas születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kirk Douglas minden túlzás nélkül az egyik legnagyobb élő filmlegenda. Mintegy 100 filmjének alig negyedére büszke, pedig ha valaki, ő aztán tudott játszani. Sosem sikerült beskatulyázni, drámai hősöket és modern figurákat is teljes átéléssel alakított.

Kirk Douglas megdolgozott azért, hogy színész legyen: több mint 50 munkahelyen gürcölt azért, hogy fizetni tudja az Amerikai Színművészeti Akadémia tandíját, és ezzel megvalósítsa álmát. Akkor még biztos nem gondolta, hogy egy igazi legenda lesz belőle, de tehetsége, alázata és akaratereje meghozta a befektetett munka gyümölcsét.

Kirk Douglas 1949-ben A bajnok című filmben Forrás: Collection Christophel/© Screen Plays / Stanley Kramer Productions/Screen Plays / Stanley Kramer Pr

Filmes pályafutása 1946-ban indult be, 1949-ben pedig összeállt Burt Lancasterrel, akivel legendás párost alkottak: hét kasszasikert eredményezett a kettősük, köztük az Újra szól a hatlövetű című westernnel vagy a Hét májusi nap című politikai thrillerrel.

Először 1950-ben jelölték Oscar-díjra A bajnok című film ökölvívójáért, de abban az évtizedben még kétszer pályázhatott az elismerésre.

Határtalan tehetségét mutatta, hogy sosem tudták őt beskatulyázni. Játszhatott westernben, vagy éppen drámai hősként, ő mindig teljes odaadással formálta meg a karaktereket. Remek üzleti érzékét mutatja, hogy 1955 saját céget alapított, és megvette Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című művének filmjogait.

Kirk Douglas a Spartacus című filmben Forrás: AFP

Érdeklődők hiányában azonban fiának adta. Az alkotás 9 Oscar-jelölést kapott, ebből ötöt díjra is váltott, ráadásul mindet a fő kategóriákban! A filmtörténetben ez mindössze még két filmnek sikerült!

Kirk Douglas élete legfontosabb munkájának a négy Oscar-díjat nyert Spartacust tekinti,

amelynek nemcsak szereplője, hanem producere is volt. Saját munkájához meglehetősen kritikusan áll, mintegy száz filmjének alig negyedére büszke, sokat pedig egyáltalán nem szeret. A 100 éves Kirk Douglas kora ellenére rendszeres internethasználó, és a hírességek között minden bizonnyal ő a legidősebb blogger.

Advent - Minden napra egy mese: A hóemberhttp://www.life.hu/kult/20161130-hans-christian-andersen-meseje-a-hoember-adventre.htmlEzen a napon egy kiskutya és egy hóember történetével kedveskedhetsz a gyermekednek. Ne feledd! Az esti meséknek hatalmas ereje van! KultOrigoKarácsonyi bulit akarsz? Van pár jó tippünk http://www.life.hu/kult/20161208-karacsonyi-programajanlo-ide-menekulj-a-stressz-elol-koncert-es-mozi.htmlMozi, koncert és érdekes előadás is szerepel a listán, úgyhogy bárki megtalálja a kedvére valót a következő összeállításunkban. Bár a hőmérő higanyszála már a minuszokat súrolja, attól még nem kell bezárkóznod a négy fal közé. Nézz körül a nagyvárosban, hiszen számtalan izgalmas és érdekes program vár rád. Vedd elő a naptárad, és írd be a következő eseményeket. Kult--Itt A sötét ötven árnyalata új előzetesehttp://www.life.hu/kult/20161207-a-sotet-otven-arnyalata-uj-elozetese.htmlMár nem kell sokat várni arra, hogy megérkezzen a mozikba A sötét ötven árnyalata, amihez most el is készült egy vadiúj, magyar szinkronos előzetes. Kult--Advent - Minden napra egy mese: Karácsonyváráshttp://www.life.hu/kult/20161130-donaszy-magda-karacsonyvaras-cimu-meseje-adventre.htmlMár csak 16 nap van hátra karácsonyig... December 8-ára éppen ezért a Karácsonyvárás című mesét hoztuk el nektek Donászy Magda tollából. KultThinkstockEzeket a hírességeket vette el tőlünk 2016http://www.life.hu/kult/20161207-ezek-a-hiressegek-haltak-meg-2016-ben-az-imdb-videoja.htmlSajnos nagyon hosszú a lista, több ismert emberrel lett szegényebb a világ 2016-ban. Az IMDb megható dalban foglalta össze, kiktől kellett búcsút vennünk.KultOrigoMesés díszben tündökölnek a budapesti villamosok http://www.life.hu/kult/20161206-budapesti-fenyvillamos-nezd-meg-a-meses-diszeket-fotok.htmlRizsavi Tamás megmutatta nekünk, miért is imádjuk annyira a karácsonyi időszakban Budapestet. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.