Elhunyt Jonathan Demme Oscar-díjas amerikai filmrendező

Forrás: Origo -
Jonathan Demme filmrendező
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetvenhárom évesen elhunyt Jonathan Demme Oscar-díjas amerikai filmrendező, olyan művek alkotója, mint A bárányok hallgatnak, a Philadelphia vagy A mandzsúriai jelölt. Szóvivőjének közlése szerint a nyelőcsőrákban szenvedő filmes szerda reggel halt meg New Yorkban, családja körében.

A New York-i születésű Demme azon ritka filmesek közé tartozott, akik saját útjukat járva lettek sikeresek Hollywoodban, szívesen forgatott tabudöntögető, ellentmondásos filmeket, amelyek szórakoztatóak, de a szereplők lelkének mélységeit tárják fel.

Néhány alacsony költségvetésű filmben való közreműködés után 1979-ben kérték fel egy Hitchcock-szerű mozi, Az utolsó ölelés rendezésére, Roy Scheiderrel a főszerepben. Egy évvel később fejezte be a megtörtént eseményeken alapuló Melvin és Howard-ot, melyben egy kétkezi munkás megmenti a motorbalesetet szenvedett milliárdos Howard Hughest, aki cserébe örökösévé teszi. A második világháború alatt a gyárakban dolgozó asszonyok előtt tisztelgett következő filmje, a Második műszak Goldie Hawnnal és Kurt Russell-lel a főszerepben. Demme a zene területére is kirándult, megrendezte a Talking Heads koncertfilmjét, majd néhány klipet Neil Young, Bruce Springsteen, a New Order és a Fine Young Cannibals számára.

A bárányok hallgatnak (1990): a rendező, Jonathan Demme és Anthony Hopkins, a főszereplő Forrás: Origo

A játékfilmekhez 1986-ban tért vissza, a két évvel később forgatott Keresztanya című vígjáték Michelle Pfeiffer és Alec Baldwin főszereplésével hatalmas közönségsiker lett. Pályafutása legnagyobb sikere 1991-ben az Oscar-esővel jutalmazott A bárányok hallgatnak című pszichothriller lett, Demme a rendezésért járó Oscar-díjat vehette át.

Sikersorozatát a rendező a Philadelphia - Az érinthetetlen című drámájával folytatta. A film főhőse egy nagyvállalat tehetséges, homoszexuális ügyvédje, akit kirúgnak, miután megtámadja az AIDS, de ő a tárgyalóteremben bebizonyítja, hogy jogtalanul bocsátották el. A film megalkotása Demme három rendíthetetlen meggyőződéséből táplálkozott: a rendező azt vallotta, hogy a bajban lévőkön segíteni öröm és nem kötelesség, hogy Amerika összes hibája ellenére a jóság mélyen az Újvilág szellemiségében gyökerezik, és végül hogy a bigottság nem a gonoszság, hanem a tudatlanság következménye.

Oprah Winfrey főszereplésével vitte filmre 1998-ban Toni Morrison Rabszolgalelkek című regényét, vegyes fogadtatással. A francia újhullám előtt tisztelgett a Charlie kettős élete, az Amerikai fogócska című hollywoodi klasszikus új feldolgozása. Következő filmje, A mandzsúriai jelölt az 1962-es politikai thriller új változata. 2008-ban a Rachel esküvőjé-vel jelentkezett.

A dokumentumfilm Demme másik szerelme volt, e műfajban több filmet is forgatott a rockzenész Neil Youngról 2006-ban, 2009-ben és 2011-ben. Jimmy Carterről 2007-ben készített filmet, amely az egykori amerikai elnök könyvét népszerűsítő turnét örökíti meg.

Dübörög a szív című 2015-ös filmdrámáját Magyarországon is bemutatták, Justin Timberlake énekesről forgatott, JT and the Tennessee Kids című tavalyi koncertfilmje volt az utolsó nagyobb munkája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.