Tudtad? Ennyi mindent megtesznek a fesztiválokon, hogy kevesebb legyen a szemét!

Forrás: Csudai Sándor/Rockstar Photographers -
Sziget 2017 szemét környezetvédelem Volt fenntartható fogyasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fesztiválok rengeteg embert vonzanak, ami rengeteg szemetet is jelent. A szervezőknek viszont fontos, hogy minél kisebb szennyezéssel járjon mások szórakozása, így kreatívabbnál keratívabb ötletekkel próbálják ösztönözni a résztvevőket a szemét megfelelő kezelésére, és persze ők is megtesznek mindent, hogy egyre zöldebbek legyenek a fesztiválok.

Kétségkívül a nyarat a fesztiválturizmus határozza meg. Fiatalok tömegeinek számára a zenei paletták mellett, a multikulturális attrakció is fontos szempont. Hely, ahol nem csak zenét hallgathatunk, kikapcsolódhatunk, de még tanulhatunk is. Legalább is környezetvédelmet mindenképpen.

Arra, hogy hogyan tehetjük trendivé a fenntarthatóságot, éppen a hatalmas ökológiai lábnyommal rendelkező, legnagyobb fesztiváljaink adják meg a választ.

Forrás: Csudai Sándor/Rockstar Photographers

A természetvédelmi területen megrendezésre kerülő Volt Fesztivál, a Balaton partján elterülő Balaton Sound és a Hajógyári-szigeten lévő Sziget Fesztivál környezetvédelmi programszervezőjének, Dominus Ákosnak segítségével rántjuk le a leplet, mitől lehet egy fesztivál a hatással az emberek környezetvédő magatartására.

Egy fesztiválnak mindig magas az ökológiai lábnyoma a hulladéktermelés miatt, valamint azért is, mert rövid idői alatt rengeteg ember verődik össze. A rendezvényszervező szakember szerint,

egy fesztivál úgy tudja védeni a környezetet, hogy a saját környezetterhelését próbálja meg csökkenteni.

Tehát igazából nem környezetvédő lesz, hanem a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően környezetterhelés-csökkentő. „A hulladék mellett leginkább szembetűnő terheléstípusok, a por-, zaj- és szennyvízterhelés. Emellett az óriási energiafelhasználás is számottevő tud lenni, a közlekedésből adódó terhelés mellett" – mondta el Ákos.

A közlekedési terhelés leküzdésére a Sziget Fesztivál a HÉV-ek sűrítését, valamint a kishajós közlekedés bevezetését alkalmazza

azért, hogy minél kevesebben válasszák az autóval való célba jutást.

Forrás: Fűrész Zsolt/Rockstar photographers

Ezer kerékpár tárolására alkalmas területet is kijelölnek a Hajógyári-szigeten a szervezők minden évben, amivel szintén az alternatív megközelítést népszerűsítik. Dominus Ákos elmondta, éppen

azért nem biztosítanak nagy volumenű parkoló kapacitást autók részére, hogy az emberek minél inkább a tömegközlekedést részesítsék előnyben,

amikor a Hajógyári-szigetre mennek.

Forrás: Mudra László/Rockstar Photographers

Ma már a szelektív gyűjtés Magyarországon sem rendkívüli dolog.

Hogy optimalizálják a fesztiválok kempingeszköz-hulladékát, prémium szolgáltatásokat vezettek be a szervezők.

Forrás: Csudai Sándor/Rockstar Photographers

„A kényelmi szolgáltatásokkal ösztönözzük a fesztiválra költözőket a környezet terhelésének csökkentésére. Bérelni lehet sátrakat, matracokat, hálózsákokat, bármit, ami a komfortjukat növeli a kint alvóknak.

Zsákokat is adunk a kempingezőknek, amibe a szemetüket tudják gyűjteni,



A porszennyezésre a talajtakarást tartja legjobb módszernek a szakember.

fesztiválok jellemzően használnak még speciális locsoló anyagokat, amik megkötik a port"

Van egy hatalmas stáb, akiknek a feladata a zajellenőrzés, ők a hangkontrollerek.

Forrás: Kálló Péter/Rockstar Photographers

Mérik a zajszennyezést és ha a határérték fölé emelkedne valamelyik helyszínen a zajterhelés, azonnal közbe avatkoznak.

A hazai nagy fesztiválok közül a legszigorúbb szabályok a Volt Fesztiválra vonatkoznak.

„Mivel védett területen kerül megrendezésre a Volt, ezért is fordul elő az, hogy bizonyos területeket nem használunk, így a területvédelmi szempontok érvényesülni tudnak. Leginkább bizonyos madárfajok védelmében lett ez a szempont előtérbe helyezve" – ismertette a tényeket Dominus Ákos. A szakember kiemelte, az egyik legfontosabb „népnevelő" módszert a Sziget alkotta meg azzal, hogy népszerű hulladékcsere akciót vezetett be.

A Szigeten, aki hulladékot ad le, az Wifi hozzáférést, almát, vagy éppen pólót kap.

Fontos intézkedést vezetnek még be a legnépszerűbb fesztiválokon, mégpedig azt, hogy

a műanyag evőeszközöket, tányérokat ki fogják tiltatni idén, a vendéglátósok ilyet már nem vihetnek be,

helyette lebomló fa evőeszközök lesznek. Így ismét a kényelmi szolgáltatás a környezetvédelmi céllal egyesül, mivel a fehér, műanyag evőeszközöket mindenki utálja. Így összességében elmondható, amellett, hogy egy fesztiválon szórakozunk, még környezetvédelmet is tanulhatunk, legalább is rászokhatunk a fenntarthatóságot megőrző magatartásra.

Drasztikus változást akar Harry herceghttp://www.life.hu/kult/20170625-harry-herces-a-monarchiarol-beszelt.htmlHarry herceg szerint a brit monarchiát korszerűsíteni kell, hogy megfeleljen a XXI. század digitális korszakának. II. Erzsébet királynő unokája a vele készült, vasárnap megjelent interjúban felfedi azt is, hogy volt idő, amikor hátat akart fordítani a királyi családnak. Kult--Megkérdeztük a világhírű zenészt, hogy mit gondol a magyar lányokrólhttp://www.life.hu/kult/20170625-simple-plan.htmlA kanadai pop-punk együttes, a Simple Plan ismét Budapesten adott koncertet. A Life.hu stábjának exkluzív interjút adott a zenekar egyik tagja, Jeff, aki elmondta, hogy miért szeretnek Magyarországra jönni, milyen kapcsolatuk van a rajongókkal, volt-e már esetleg valami közelebbi viszony magyar lánnyal, de azt is megtudhattuk, vajon milyen terveik vannak a zenekarral a közeljövőre... KultOrigoEddig nem látott képek kerültek elő Latinovits Zoltánról és Ruttkai Évárólhttp://www.life.hu/kult/20170624-latinovits-zoltanrol-es-ruttkai-evarol-sosem-nem-latott-kepek-kerultek-elo.htmlEddig nem látott képek kerültek elő Latinovits Zoltánról és Ruttkai Éváról. Egy ismeretlen az Országos Színháztörténeti Múzeumnak küldte el a fotókat. KultOrigoMeghalt Dukay Nagy Ádám író, költőhttp://www.life.hu/kult/20170623-meghalt-dukay-nagy-adam-iro-kolto.htmlJúnius 21-én meghalt Dukay Nagy Ádám költő, író. A hírt a barátai közölték a közösségi oldalon. Kult--Kis emberek lapulnak az ételek között: Fotók!http://www.life.hu/kult/20170622-aprocska-emberek-lapulnak-mindenhol.htmlEz a világ egyik legviccesebb fotósorozata: nem is gondolnánk, hogy az aprócska emberek milyen jól szórakoznak a maguk mikroszkopikus világukban. Kult--Cserháti Zsuzsa ma lenne 69 éveshttp://www.life.hu/kult/20170622-ma-lenne-69-eves-cserhati-zsuzsa.htmlCserháti Zsuzsa karrierje Táncdalfesztiválon kezdődött, és egy hatalmas visszatéréssel ért véget. Hiába volt elképesztően tehetséges, szakmai és magánéleti gondjai miatt folyamatosan depresszióval küzdött. Az énekesnőt 55 évesen érte a halál, ma még csak 69 éves lenne. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.