okoslotto2017 Szent Márton márton nap liba program programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szereted a libát? Akkor a Szent Márton-napot neked találták ki! Ezen a napon degeszre eheted magad a finomabbnál finomabb falatokkal, és mindezt isteni borokkal öblítheted le. Márton-napi válogatásunkkal az egész országot bebarangolhatod ezen a néhány napon. 

VII. Márton-napi borfesztivál a Gellértben

Az idei borfesztivál a számmisztikát és a bűvös 7-est idézi meg, hiszen ez a szám kiemelkedik a többi közül. A hetes számmal találkozunk többféle időszámításban, vallásokban, mágiában, a magyarság történelmében és szervezetünk ritmusaiban is. És most, a hetedik Márton-napi Borfesztivál gasztroprogramjaiban: legendák találkoznak a borvacsorákon, hogy szenzációs menüt kínáljanak, megnyílik újra a Lakosztályétterem a Gasztronómia 7 csodájával, és barangolhatunk Hetedhét ország ízei között a Márton-napi Sunday brunchon. Ismét felvonulnak Magyarország legkiválóbb borászatai, korlátlanul kóstolhatunk több száz féle bort és minőségi pálinkát.

Időpont: 2017. november 9-12.
Helyszín: Budapest, Danubius Hotel Gellért

VII. Márton-napi borfesztivál a Gellértben Forrás: borfesztivalgellert.hu

A Márton napról

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik". Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat" kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával", vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának" is nevezték.

XVII. Márton-napi vigasságok és búcsú

Bár már beköszöntött az ősz, a hideg idő, Bogácson nem áll meg az élet: színes programokkal és finom falatokkal Márton-napi Vigasságokra várják az érdeklődőket. A Márton-nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még megengedett a jóízű és gazdag falatozás, mulatozás. Igaz, hogy ma már a böjtöt nemigen tartják, viszont a Márton-napi hagyományok annál inkább újjáélednek. Amint országszerte sok helyen, Bogácson is megemlékeznek Márton napjáról: zamatos újborral, kiváló lúdételekkel és szórakoztató programokkal.

Időpont: 2017. november 10.
Helyszín: Bogács, Cserépi úti pincesor

XVII. Márton-napi vigasságok és búcsú Forrás: Shutterstock

Márton-napi libafesztivál

Immár VI. alkalommal kerül megrendezésre a Márton-napi Libafesztivál, ahol számos, hagyományhoz illő program, tradicionális ételek, italok és megannyi Márton-napi különlegesség várja az érdeklődőket. A vendégeket gyermekműsorokkal, libasimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és torkos szombattal várják. Megízlelhetik magyar termelőink zamatos nedűit, a legjobb újborokat, pálinkákat és kézműves söröket, a termelői vásáron és Márton Ünnepi Konyhájában pedig különleges, alkalomhoz illő ételeit. A rendezvény ingyen látogatható.

Időpont: 2017. november 10-12.
Helyszín: Budapest, Újbuda, Allee melletti sétány

Márton-napi libafesztivál Forrás: Shutterstock

Márton-napi libalakoma

Márton-nap alkalmából újborral és libából készült ételekkel várják a látogatókat a Márton-napi Libalakoma vendéglátói. A rendezvényen a libából készített ételek választéka mellett a magyar pincészetek újborkínálatából is válogathatnak a látogatók. A libanapi lakoma az év záró gasztronómiai eseménye Hajdúszoboszlón, amely több zenés és kulturális programmal is szórakoztatja az érdeklődő közönséget.

Időpont: 2017. november 10-12.
Helyszín: Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.

Márton-napi libalakoma Forrás: Shutterstock

Szent Márton-napi vigasság Hollókőn

Az immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Márton-napi Vigasság ismét elhozza Hollókőre a falu védőszentjének és vendégségének ünnepét, szokásait. A rendezvény 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődő programok Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket. Az ide látogatók a hollókőiek vendégei lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz, de a vásáron találkozhatunk Lúdas Matyival és Döbrögi urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet, de idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények a Hollókő Főgúnárja címért.

Időpont: 2017. november 11.
Helyszín: Hollókő, Ófalu

Szent Márton-napi vigasság Hollókőn Forrás: Facebook/Márton Napi Vigasság Hollókőn

Szent Márton újborfesztivál és libator

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg, libaételek és borok kerülnek terítékre a Skanzen fesztiválján is. A látogatók libaételeket, családi pincészetek újborait kóstolhatják, a portákon pedig előkerülnek az ősz csemegéi: a sült alma és a sült tök. A fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők. Népmeséket, Márton-napi mondákat és legendákat láthatunk és hallhatunk. Szombaton a Magyar Vista Social Club és a Tinti's, vasárnap a Nana Vortex és Herczku Ágnes ad koncertet.

Időpont: 2017. november 11-12.
Helyszín: Szentrendre, Skanzen

Szent Márton újborfesztivál és libator Forrás: skanzen.hu
Tényfeltáró riportkönyvet írt a Life.hu riportere: Férfiműszakhttp://www.life.hu/kult/20171107-domszky-laszlo-ferfimuszak-cimu-konyve-kapcsan-interju.htmlA közgazdaságtant végzett újságíró, Domszky László néhány évvel ezelőtt kezdett aktívan dolgozni a Life.hu-nál. Videós riportjait, dokumentumportréit a sport, a kultúra, a zene és a televízió magyar sztárjai fedik le, de előszeretettel forgat külföldi világeseményekről is. Éveken át tudósított az Eurovíziós Dalversenyek döntőinek külföldi helyszíneiről, de interjúzott már az MTV Europe Music Awards vörösszőnyegén is. A Média a Tehetségekért közönségdíjának birtokosa. Első rövidfilmjét az Egyenlő Bánásmód Hatóság pályázatán a legjobb tíz film közé választották. Ezúttal Férfiműszak címmel írt könyvet, amely a melegprostik megfizetett boldogságáról szól. Többek között erről is kérdeztük. KultAFPFűrész 8 filmkritikahttp://www.life.hu/kult/20171031-furesz-kritika.htmlMinden idők egyik legjövedelmezőbb horrorszériája hosszú idő után új filmmel folytatódik. A Fűrész 8 – Újra játékban ráadásul megidézi a korábbi részek mitikus főgonoszát is. De vajon képes valami mást is mutatni, vagy csak egy újabb bőrt húztak le rólunk az elvetemült alkotók? KultOrigoHrutka Róbert majdnem megsüketült http://www.life.hu/kult/20171030-hrutka-robert-csaknem-megsuketult.htmlHrutka Róbert ma az egyik legtöbbet foglalkoztatott könnyűzenész. 25 éves zenei pályafutása alatt több mint kétszáz nagylemez megszületésénél volt jelen. Hol zenészként, máskor mint zeneszerző vagy producer. Ezernél is több reklámhoz és több tucat filmhez írt zenét, de csak kevesen tudják róla, hogy szinte az is csoda, hogy egyáltalán hall. Kult--Moziba csábítanak és ölnek: a filmvászon legbrutálisabb sorozatgyilkosaihttp://www.life.hu/kult/20171020-sorozatgyilkosok-a-filmvasznon.htmlMár a hazai mozivásznakon szedi sorban áldozatait a skandináv krimik egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosa a Hóember című filmben - ez alkalomból pedig listára gyűjtöttük azokat a kollégáit, akikre gondolva máig kiráz minket a hideg. Kult--Zac Efron 30 éves: egy kölyökképű karrier legfontosabb állomásaihttp://www.life.hu/kult/20171017-zac-efron-30-eves-ime-a-legjobb-filmjei.htmlNoha még mindig inkább úgy gondolunk rá, mint egy helyeske fiatal srácra, aki épp csak maga mögött hagyta a tinisztárságot, Zac Efron 2017. október 18-án már a harmadik X-et is betölti. A legemlékezetesebb szerepeit összegyűjtő videós összeállításunkból pedig kiderül: jóval több ő bizony már most is, mint egykori tinisztár. Kult--Csoda korban élünk: színészek meséltek a színházi darab premierje utánhttp://www.life.hu/kult/20171010-thalia-szinhaz-csoda-korban-elunk-cimu-darabjanak-premierje-utan-a-szineszek-meselnek.htmlAz írók mindig gyanúsak, de ilyen gyanúsak még sohasem voltak... A Thália színház Csoda korban élünk című darabjának premierje után beszélgettünk a színészekkel. KultFotó: Szabó Gábor - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.