17 érdekesség a Star Wars: Az utolsó Jedikről

Forrás: YouTube -
Star Wars film sorozat mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezen a héten kerül a hazai mozikba az év tán legjobban várt filmje, a Star Wars-széria legújabb darabja, vagyis Az utolsó Jedik. Összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt a filmről, természetesen spoilerektől mentesen!

1.

A film kapcsán Mark Hamillről az első címlapfotó egy magyar magazinon volt látható, amire a színész Twitteren reagált is, méghozzá magyarul —-igaz a Google fordító révén „fedőfiú"-nak titulálta magát.

2.

A film címe az angol eredetiben Star Wars: The Last Jedi, ami elég sok gondot okozott világszerte a fordításnál. A Jedi szónak ugyanis nincs többesszáma az angolban, illetve ugyanaz az egyes és többesszám alakja, azaz a cím jelenthetett 'utolsó Jedit' és 'utolsó Jediket' is.

3.

A rendező Rian Johnson a következő filmeket nevezte meg fő inspirációul Az utolsó Jedik megalkotásához: Szahara (1943), Szárnyaló bátorság (1949), Híd a Kwai folyón (1957), El nem küldött levél (1960), Gunga Din (1939), valamint a Sanbiki no samurai című japán mozi 1964-ből.

4.

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2016. december 27-én elhunyt a film és az egész Star Wars-univerzum egyik legfontosabb színésze. a Leiát alakító Carrie Fisher. Az utolsó Jedik forgatása addigra már befejeződött, így nem kellett a tragédia miatt módosítani a filmen. Ugyanakkor az eredeti tervek szerint a trilógia utolsó darabjában fontos szerepet játszott volna Leia, erről kénytelenek lettek lemondani az alkotók, és az elmondásuk szerint semmilyen digitális úton-módon sem hozzák már vissza Leiát.

5.

A filmben szerepel Carrie Ficher lánya is: a szőke Billie Lourd a lázadók Connix hadnagyát alakítja.

6.

Egy cameoszerepben maga Tom Hardy is felbukkan a filmben: sisakos rohamosztagost játszik, így az arca nem felismerhető.

7.

A forgatást meglátogatta az angol királyi családból William és Harry herceg is. Ezután szárnyra kapott a pletyka, hogy rohamosztagosként ők is beugottak poénból egy jelenetbe, de ezt egyelőre nem erősítette meg a produkció.

Forrás: YouTube

8.

Ez az első Star Wars-film, amiben nem Kenny Baker bújt a kis droid, R2-D2 jelmezébe, ugyanis a színész a közelmúltban elhunyt. Helyette egy másik kisnövésű kollégája, Jimmy Vee kapta meg az ikonikus szerepet.

9.

A filmben Rose Ticót játszó ázsiai-amerikai Kelly Marie Tran titokban tartotta mindenki előtt, hogy szerepelni fog az új Star Wars-filmben. A forgatás idején még a szüleinek is azt mondta, hogy Kanadába megy egy független filmet készíteni, sőt még juharszirupot is hozott nekik álcázásul ajándékba.

10.

Az utolsó Jediket a világ számos pontján forgatták: többek között a horvátországi Dubrovnikban, Bolíviában, Angliában, Luke Skywalker rejtekhelyét pedig Írország egyik kis szigete játszotta.

11.

Ennek a szigetnek a környékén őshonosak a lundák: ez a madárfaj lett az egyik ihletője a filmben látható új, cuki kis szárnyas élőlényeknek, a porgoknak.

Forrás: YouTube

12.

Mivel a film története közvetlenül onnan veszi fel a fonalat, ahol Az ébredő Erő befejeződött, így Luke és Rey találkozásának jelenetbeli folytatását már az előző film forgatásának végén felvették.

13.

A forgatást meglátogatta a Reyt játszó Daisy Ridley édesapja is, és amikor Mark Hamillel találkozott, megkérdezte tőle, ő kit alakít a filmben. Daisy Ridley nem volt biztos benne, hogy csak viccel-e.

14.

A maga 152 perces játékidejével ez minden idők leghosszabb Star Wars-filmje.

Forrás: YouTube

15.

Eddig minden Star Wars-moziban sárga volt a logó — ez az első, amiben piros. Ennek köze lehet ahhoz is, hogy épp 40 éves a Star Wars-filmszéria, így afféle „különleges jubileumi csomagolás" a piros.

16.

A Star Wars producerei olyannyira elégedettek Az utolsó Jediket író és rendező Rian Johnson munkájával, hogy megbízták egy leendő, új Star Wars-filmtrilógia kidolgozásával, ami teljesen új történetet is hoz majd, immár végleg elszakadva a Skywalker család sorsától.

17.

Előbb azonban még jön a mostani trilógia záródarabja, azaz a IX. epizód, amit az eredeti tervek szerint Colin Trevorrow (Jurassic World) vezényelt volna le, de őt kirúgták már az előkészítés során, és a helyére visszatér Az ébredő erő direktora, J. J. Abrams.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.