80 éves Hollywood aerobik-királynője: Jane Fonda karrierjének legfontosabb szerepei

Jane Fonda film mozi karrier születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma ünnepli jubileumi, nyolcvanadik születésnapját az a színésznő, aki híres művészdinasztia tagjaként a szexszimbólumtól az Oscar-díjas alakításig szinte mindent eljátszott a karrierje során, és még egy szabadidősport is miatta lett népszerű világszerte. Jane Fondát a jeles alkalomból a legemlékezetesebb szerepeinek videós összeállításával köszöntjük.

Mezítláb a parkban (1967)

Köztudott, hogy Jane Fonda színészdinasztia tagja: az édesapja, Henry Fonda igazi hollywoodi legenda, a fivére, Peter Fonda többek között a Szelíd motorosok sztárja, de az unokahúga, Bridget Fonda is szép karriert mondhat magáénak. Jane Fonda ehhez képest meglepően későn döntötte el, hogy ő is színészkedéssel akar foglalkozni, igaz, utána egyből megmutatkozott a tehetsége, és jöttek is sorban a főszerepek. Mint például a korszak klasszikus romantikus vígjátékában a korszak klasszikus férfisztárjával, Robert Redforddal.

Barbarella (1968)

A hatvanas évek végére Jane Fonda már igazi szexszimbólumnak számított, méghozzá leginkább a Barbarella című film révén, amelyben a korát megelőzve játszott idegen galaxisokban kalandozó női akció-szuperhőst, meglehetősen lenge öltözékekben. A film francia rendezője, Roger Vadim pedig az első férje lett.

A lovakat lelövik, ugye? (1969)

Az első Oscar-jelölésére sem sokat kellett várnia: Sidney Pollack remekművében egy olyan kiábrándult nőt játszott, aki végső kétségbeeseésében egy maratoni táncversenyre nevez be, ahol az a tét, ki bírja tovább ropni. A kegyetlen vetélkedés fizikai gyötrelmei pedig a lélekre is hatással lesznek.

Hazatérés (1978)

Jane Fonda az első Oscar-díját 1971-ben nyerte a Klute című filmért, amiben egy eltűnési ügybe keveredő prostituáltat játszott. A másodikat pedig hét évvel később egy nagyon kényes témájú, érzékeny szerepért: a Hazatérésben olyan feleséget alakított, akinek a férje Vietnámban harcol - közben pedig ő otthon szerelembe esik a Join Voight játszotta, szintén Vietnámból hazatért, félig lebénult katonával...

Kína szindróma (1979)

A születésnaposunk karrierjétől a kommersz szórakoztató filmek sem álltak távol, melyek közül az egyik legismertebb ez a politikai krimibe oltott katasztrófathriller: Michael Douglas oldalán egy olyan újságírónőt játszott, aki véletlenül felfedez némi zűrt egy atomerő kapcsán, ezzel pedig súlyos összeesküvésekbe keveredik bele.

Anyád napja (2005)

Nem azért fontos az Anyád napja Jane Fonda karrierjében, mert annyira jó film volna, hanem mert 15 éves szünet után tért vele vissza a színészkedéshez. Ez alatt a másfél évtized alatt lezavart egy házasságot a médiamágnás Ted Turnerrel és felfuttatott világszerte egy új sportot: az aerobikot. Ehhez képest már gyerekjáték volt Jennifer Lopez agyára menni ebben a könnyed vígjátákban.

Ifjúság (2015)

Jane Fonda máig aktív színésznő, amit a mozivásznon legutóbb Paolo Sorrentino remekművében, az Ifjúság-ban mutatott meg egy emlékezetes mellékszerepben, szinte saját magát, egy idős hollywoodi dívát alakítva. De a kisképernyőn is láthatjuk őt: a Grace és Frankie című Netflix-sorozatban Lily Tomlinnal olyan barátnőket játszanak, akik rájönnek: a férjeik már évtizedek óta egymást szeretik...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.