Az elevenszülő gyík az év hüllője 2018-ban Magyarországon

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/Halpern Bálint -
természet év hüllője állatvédelem elevenszülő gyík gyík
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elevenszülő gyíkot választotta a 2018-as év hüllőjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya.

A Kárpát-medence jégkorból megmaradt, ritka maradványfaja úgy alkalmazkodott hűvös, nedves élőhelyének hüllők számára kevésbé kedvező viszonyaihoz, hogy tojások helyett eleven utódokat hoz világra. Az elevenszülő gyík Magyarországon kimondottan ritka és fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint - áll az MME szerdai közleményében.

Az elevenszülő gyík Magyarországon kimondottan ritka és fokozottan védett Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/Halpern Bálint

A hűvös és nedves élőhelyeket kedvelő elevenszülő gyík Észak- és Északnyugat-Európa nagy részén a leggyakoribb gyíkfajnak számít. Skandináviában messze átlépi az északi sarkkört, ezzel a Föld legészakabbra hatoló hüllője. Magyarországon elsősorban jégkori maradványlápokban fordul elő. Összefüggő elterjedése van a Beregben, a Nyírségben, a Hanságban. Foltszerűen fordul elő a Duna-Tisza-közén.

Az elevenszülő gyík a Kárpát-medencében a legutolsó jégkorszak vége óta visszahúzódóban van. Megmaradó élőhelyeit a vizek lecsapolása tizedelte meg, ma a nem megfelelő vízgazdálkodás zsugorítja ezeket. Az ipari forradalomhoz köthető fokozódó klímaváltozás azonban végső csapást jelent a hazai populációkra.

Az elevenszülő gyík a Kárpát-medencében a legutolsó jégkorszak vége óta visszahúzódóban van Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/Halpern Bálint

Az elevenszülő gyík egyike azon fajoknak, amelyek - legalábbis Közép- és Dél-Európában - a globális felmelegedés áldozatai lehetnek. Fennmaradása Magyarországon csak fokozott odafigyeléssel biztosítható, és az élőhelyeket rehabilitáló, aktív természetvédelmi beavatkozásoktól remélhető.

Rendhagyó Valentin-napi program: szakíts http://www.life.hu/kult/20180116-rendhagyo-valentin-napi-program-szakits.htmlMeguntad a kapcsolatodat, de nem tudod, hogyan tudasd a másikkal? Íme egy remek alkalom a szakításra. Adj élményt Valentin-napon és hagyd faképnél. Kult--Elhunyt Edwin Hawkins, az Oh Happy Day énekesehttp://www.life.hu/kult/20180116-elhunyt-edwin-hawkins-az-oh-happy-day-enekese.html74 éves korában hunyt el Edwin Hawkins, a Grammy-díjas énekes, akinek az egyik legismertebb dala az Oh Happy Day című szám volt. Kult--Póker, rulett, játékbarlangok: a legizgalmasabb filmek a szerencsejátékokról http://www.life.hu/kult/20180110-a-legizgalmasabb-filmek-a-szerencsejatekokrol.htmlJanuár elején került a mozikba az Elit játszma, melyben Jessica Chastain hollywoodi pókerkirálynőt alakít — ennek apropóján pedig úgy éreztük, épp itt az ideje listára gyűjtenünk a legfontosabbnak tartott és kedvenc szerencsejátékos filmjeinket. KultOrigoMi vár ránk idén a moziban? Ezeket a filmeket várjuk legjobban 2018-bólhttp://www.life.hu/kult/20180109-2018-as-filmvalogatas-a-mozibol.htmlHa már néhány napja számba vettük az előző év filmkedvenceit, itt az ideje az előretekintésnek is - főleg, hogy 2018 izgalmas évnek ígérkezik a moziban, már az első heteiben is. Így hát listára gyűjtöttük azokat a (lehető legkülönfélébb) filmeket, amik kedvéért mi biztosan be fogunk ülni idén a nézőtérre, és azt is megmondjuk, melyikre miért lesz érdemes. KultOrigo80 éves lett Hannibal: Anthony Hopkins karrierjének legfontosabb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20171231-80-eves-lett-hannibal-anthony-hopkins-karrierjenek-legfontosabb-szerepei.htmlA mai napon ünnepli jubileumi, nyolcvanadik születésnapját Sir Anthony Hopkins, aki vitán felül az utóbbi évtizedek filmvilágának egyik legnagyobb színészegyénisége. A híres szerepei közül kiemelkedik minden idők egyik leghátborzogatóbb mozis gonosza, Hannibal Lecter - de rajta kívül is sok-sok emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat! Kult--Utoljára lépett színpadra a Rapülőkhttp://www.life.hu/kult/20180101-utoljara-lepett-szinpadra-a-rapulok-igy-elte-meg-geszti-peter.htmlDecember 29-én adták utolsó koncertjüket. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.