Jé, ez a Gary Oldman volt? Minden idők legnagyobb színészi átalakulásai

színész mozi átalakulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 18-ától játsszák a hazai mozik A legsötétebb óra című filmet, aminek középpontjában Winston Churchill második világháborús, történelemfordító tettei állnak. Churchill szerepében pedig Gary Oldman látható – pontosabban nem látható, hisz gyakorlatilag felismerhetetlen a maszkmesteri és színészi bravúrnak köszönhetően. A szenzációs alakítás kiváló apropót szolgáltatott, hogy listára gyűjtsük a filmtörténet hasonló nevezetes eseteit.

Robert De Niro - Dühöngő bika (1980)

Robert De Niro legendás alakítása a legendás ökölvívó, Jake LaMotta szerepében több szempontból is bravúros átalakulást hozott: a színész ugyanis először kigyúrta, és bokszolóvá képezte ki magát a fiatal LaMotta figurája kedvéért, majd az e célra beiktatott forgatási szünetben felhízott az öreg LaMottát eljátszandó. Utóbbi esetben már a maszkmesterek is szerepet kaptak, és Robert De Niróra itt tényleg alig lehet ráismerni.

Eddie Murphy – Amerikába jöttem (1988)

Eddie Murphy különösen szeret játszani a maszkokkal és a nagy átalakulásokkal: egy ideje már szabályosan sportot űz az ilyesmiből (lásd Bölcsek kövére; Norbit), de először az Amerikába jöttem esetében villantotta meg ezirányú vonzalmait. Az alábbi jelenetben például minden egyes karaktert ő alakít, köztük egy echte zsidó öregembert is!

Charlize Theron - A rém (2003)

Oscar-szobor is járt azért a bravúrért, ahogyan a világ egyik legszebb színésznője, Charlize Theron elcsúfította magát a világ egyik legdurvább (lelkű) nője, a sorozatgyilkos Aileen Wuornos szerepének kedvéért. Persze maga a csúnyulás mit sem ért volna, ha nem társul mellé a sokkolóan erős színészi alakítás is.

Helen Mirren – A királynő (2006)

A sminkesek és maszkosok nem is játszottak különösebb szerepet abban az átváltozásban, ahogyan Helen Mirrenből egyszer csak II. Erzsébet angol királynő lett a filmvásznon, és noha még az arcvonásaik sem különösebben hasonlítanak egymásra, mégis tökéletesen hiteles lett a végeredmény. De hát Helen Mirren óriási színésznő, és ezt ez esetben az Amerikai Filmakadémia is elismerte.

Tom Cruise - Trópusi vihar (2008)

Tom Cruise röpke, de annál emlékezetesebb mellékszerepe a Trópusi viharban tényleg tipikusan az az eset volt, ami sokaknak csak a stáblista olvasásakor esett le. Nem véletlenül: a mindig sármos szépfiúként felbukkanó Cruise itt kopaszság, szőrösség, virsliujjak és gusztustalan viselkedés álcája mögé bújt, a törtető filmproducereket kiparodizálva.

Daniel Day-Lewis - Lincoln (2012)

Daniel Day-Lewis az utóbbi időben híres arról, hogy csak néhány évente vállal el egy-egy filmszerepet - akkor pedig olyanokat, amik izgalmas, nagy kihívást jelentenek, és minden részletre kiterjedően készül fel rájuk. Ilyen volt az amerikai történelem meghatározó és közismert figurája, Lincoln elnök szerepe is Steven Spielberg filmjében, a végredmény pedig egy valóban lenyűgöző összeolvadás lett. Oscart érően, de ez a mostani listánkon szinte már általános.

Gary Oldman - A legsötétebb óra (2017)

Az Oscar-díjat egyre többen emlegetik Gary Oldman kapcsán is: egyrészt még sose nyerte el, másrészt pedig olyan bámulatos teljesítményt nyújt Winston Churchill szerepében, hogy egyértelműen ő az esélyese az idei gálának. Gary Oldman eddig is híres volt az átváltozási képességeiről (Sid és Nancy, Drakula, Tiszta románc, Az ötödik elem...) de a bulldogképű angol miniszterelnök még az ő pályáján is merész vállalás.

Póker, rulett, játékbarlangok: a legizgalmasabb filmek a szerencsejátékokról http://www.life.hu/kult/20180110-a-legizgalmasabb-filmek-a-szerencsejatekokrol.htmlJanuár elején került a mozikba az Elit játszma, melyben Jessica Chastain hollywoodi pókerkirálynőt alakít — ennek apropóján pedig úgy éreztük, épp itt az ideje listára gyűjtenünk a legfontosabbnak tartott és kedvenc szerencsejátékos filmjeinket. KultOrigoTop10: Ezek voltak 2017 legjobb filmjei a Life.hu szerinthttp://www.life.hu/kult/20171229-az-ev-legjobb-filmjei.htmlAz év vége mindig a visszatekintés és összegzés időszaka, meg persze a toplistáké. 2017 mozgalmas és sokszínű évet hozott a filmek terén, így nem voltunk könnyű helyzetben a 10 kedvencünk kiválasztásakor, de az bizonyos, hogy az alábbi lista minden szereplőjét jó szívvel ajánljuk. Kult--5 színésznő, akik nem csak a kamera mögött sikeresekhttp://www.life.hu/kult/20171221-ot-szineszno-akik-nem-csak-a-kamera-mogott-sikeresek.htmlMi a közös Katharine McPhee-ben, Jennifer Lopezben, Mandy Moore-ban, Selena Gomezben és Leighton Meesterben? 5 tehetséges színésznő, akik amellett, hogy gyönyörűek és tehetségesek, a filmvászon mellett a színpadon is nagy sikereket érnek el a hangjukkal. Összeállításunkból most megtudhatod, hogyan küzdötték fel magukat Hollywood tündöklő egére. Kult--Mi vár ránk idén a moziban? Ezeket a filmeket várjuk legjobban 2018-bólhttp://www.life.hu/kult/20180109-2018-as-filmvalogatas-a-mozibol.htmlHa már néhány napja számba vettük az előző év filmkedvenceit, itt az ideje az előretekintésnek is - főleg, hogy 2018 izgalmas évnek ígérkezik a moziban, már az első heteiben is. Így hát listára gyűjtöttük azokat a (lehető legkülönfélébb) filmeket, amik kedvéért mi biztosan be fogunk ülni idén a nézőtérre, és azt is megmondjuk, melyikre miért lesz érdemes. KultOrigo80 éves Hollywood aerobik-királynője: Jane Fonda karrierjének legfontosabb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20171220-jane-fonda-karrierjenek-legfontosabb-szerepei.htmlMa ünnepli jubileumi, nyolcvanadik születésnapját az a színésznő, aki híres művészdinasztia tagjaként a szexszimbólumtól az Oscar-díjas alakításig szinte mindent eljátszott a karrierje során, és még egy szabadidősport is miatta lett népszerű világszerte. Jane Fondát a jeles alkalomból a legemlékezetesebb szerepeinek videós összeállításával köszöntjük. Kult--17 érdekesség a Star Wars: Az utolsó Jedikrőlhttp://www.life.hu/kult/20171214-17-erdekesseg-a-star-wars-az-utolso-jedikrol.htmlEzen a héten kerül a hazai mozikba az év tán legjobban várt filmje, a Star Wars-széria legújabb darabja, vagyis Az utolsó Jedik. Összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt a filmről, természetesen spoilerektől mentesen! KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.