Meghalt Zalaváry Lajos Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész

halál építőművész Zalaváry Lajos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú és termékeny pályafutás után meghalt Zalaváry Lajos Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész.

Zalaváry Lajos hosszú és termékeny pályafutás után távozott az élők sorából 95. életévében. A Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Az 1940-es évek közepén kezdte karrierjét, mely egészen a 21. század első feléig tartott. Alapító tagja volt a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) alapító tagja, a MÉSZ Mesteriskola vezető építésze volt. Több pályázat első díjasa volt, számos publikációja és előadása jelent meg.

95. életévében elhunyt a híres építész Forrás: Thinkstock


Néhány épülete meghatározza budapesti városképet: a Hotel Atrium-Hyatt (ma Sofitel) szálloda a pesti Duna-korzó meghatározó eleme, s ez mondható el a kiskörút és Rákóczi út sarkán épült East-West Center épületéről is - írja az MTI. Munkájáért Ybl Miklós-díjban (1956, 1966), Reitter Ferenc-díjban (1983), Kossuth-díjban (1991), Pro Architectura-díjban (1992), Prima-díjban (2009), a Magyar Érdemrend középkeresztje elismerésben (2013), a Nemzet Művésze kitüntetésben (2014) és a Magyar Építőművészetért Éremben (2017) részesült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.