Elhunyt Antoni Krauze lengyel filmrendező

Forrás: Thinkstock -
filmrendező meghalt Antoni Krauze
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetvennyolc éves korában elhunyt Varsóban Antoni Krauze neves lengyel filmrendező és forgatókönyvíró - számolt be róla szerda éjjel a lengyel média.

A nemzetközi filmdíjakkal is kitüntetett Antoni Krauze több tucat film rendezője volt, a legismertebbek közülük a Magyarországon is bemutatott Fekete csütörtök (2011) és a Szmolenszk (2016) című alkotások.

Az 1940-ben született művész a lódzi színház- és filmművészeti akadémián, majd a varsói filmművészeti akadémián tanult. 1968-ban az akkoriban megalakult híres lengyel filmstúdió, a TOR munkatársa lett. Itt többek között Krzysztof Zanussi asszisztense volt a világhírű lengyel filmrendező első, a Kristály szerkezete című játékfilmje forgatásakor (1969). 1969-től Krauze önálló filmrendezőként dogozott, a 70-es években az akkor Lengyelországban formálódó, úgynevezett erkölcsi nyugtalanság mozija szellemében alkotott a hétköznapok valóságát megjelenítő játék- és dokumentumfilmeket.

1988-ban életmű-díjat kapott a San Remó-i nemzetközi filmfesztiválon. 2011-ben a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) díját érdemelte ki a Fekete csütörtök című játékfilmért.
A korabeli dokumentumokat, hangfelvételeket, a szemtanúk elbeszéléseit is felhasználó játékfilm a kommunista hatalom által brutálisan szétvert 1970-es gdyniai munkástüntetés eseményeit dolgozta fel.
Krauze utolsó játékfilmje a 2010-es légi katasztrófának szentelt Szmolenszk lett. Készítésekor a rendező szintén dokumentumfilmek részleteit használta fel, valódi és fiktív személyeket szerepeltetett.
A filmrendező a szmolenszki légikatasztrófát a második világháború utáni lengyel történelem legtragikusabb eseményének tartotta, a 2013-tól forgatott film gyártását nagy önfeláldozással, nagyrészt lengyelországi és külföldi vállalkozók adományaiból, valamint országszerte végzett gyűjtésekből fedezte. A Szmolenszket végül 2016 szeptemberében a varsói Nagy Színházban mutatták be Andrzej Duda államfő és Jaroslaw Kaczynski, a katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski elnök ikertestvére részvételével.

2015-ben a lengyel államfő magas állami kitüntetést, a Lengyelország Újjászületése érdemrend középkeresztjét adományozta a művésznek. Tavaly májusban a kulturális területen kapható legmagasabb lengyel kitüntetést, a Gloria Artis-rend arany érdemrendjét adományozták Antoni Krauzének. Az ünnepségen a rendező elbúcsúzott művészpályájától, bejelentve, hogy nem forgat több filmet.

Elhunyt Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutatóhttp://www.life.hu/kult/20180214-elhunyt-kallos-zoltan-erdelyi-neprajzkutato-tudos.htmlÉletének 92. évében, szerdán délután elhunyt Kallós Zoltán, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakja.Kult--Elhunyt a híres magyar nyelvész, beszédtanár, Wacha Imrehttp://www.life.hu/kult/20180214-elhunyt-a-hires-magyar-nyelvesz-beszedtanar-wacha-imre.htmlÉletének 87. évében elhunyt Wacha Imre nyelvész, a közmédiában dolgozó rádiós és televíziós bemondók beszédtanára. Kult--Az amerikai komikus, Marty Allen 95 évesen tüdőgyulladásban halt meghttp://www.life.hu/kult/20180214-az-amerikai-komikus-marty-allen-95-evesen-tudogyulladasban-halt-meg.htmlAz ötvenes és hatvanas években mindenki imádta az amerikai komikust, Marty Allent, aki 95 évesen tüdőgyulladásban halt meg. Kult--17 érdekesség A szabadság ötven árnyalatáról http://www.life.hu/kult/20180214-erdekesseg-a-szabadsag-otven-arnyalatarol.htmlMár mozikban a mamipornó, bocsánat minden idők legsikeresebb erotikus mozirománcának harmadik része, ebből az alkalomból pedig összegyűjtöttünk egy csokor különleges információt a filmről. Kult--Meghalt Zalaváry Lajos Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművészhttp://www.life.hu/kult/20180214-meghalt-zalavary-lajos-kossuth-es-ybl-miklos-dijas-epitomuvesz.htmlHosszú és termékeny pályafutás után meghalt Zalaváry Lajos Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész. Kult--Elhunyt Vic Damone amerikai énekes, a múlt század közepének egyik nagy sztárjahttp://www.life.hu/kult/20180212-elhunyt-vic-damone-amerikai-enekes.htmlNyolcvankilenc évesen elhunyt Vic Damone amerikai énekes, aki Frank Sinatra és Dean Martin stílusában előadott dalaival hanglemezek millióit adta el múlt században.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.