Michael Caine 85 éves: minden idők egyik legnagyobb angol színészének legfontosabb szerepei

film mozi Michael Caine születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napon ünnepli jubileumi születésnapját Sir Maurice Joseph Micklewhite, akit a világ csak Michael Caine-ként ismer, és tart az egyik elsőszámú angol színésznek a hatvanas évek óta. Öt különböző évtizedben is Oscarra jelölték, temérdek emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez - megkíséreltük összeválogatni a legfontosabbakat.

Alfie (1966)

Miután a Zulu című háborús moziban először játszhatott jelentősebb (mellék)szerepet a hatvanas évek derekán, Michael Caine az amorális szoknyavadász Alfie-ként lett igazán ismert sztár Angliában. Sőt, egyenesen szexszimbólum, amit az ebben a filmben elcsábított nők számát tekintve nem is csodálunk. (Évtizedekkel később Jude Law próbált az örökébe lépni egy remake-ben, de nem aratott túl nagy sikert.)

Öld meg Cartert! (1971)

A mai bölcsen mosolygó, ősz hajú Michael Caine-t nézve nehéz elhinni, hogy egykor odavolt érte a brit szigetek szinte teljes női lakossága, és hogy kőkemény akcióhősként is megállta a helyét. Például az angol gengsztermozik egyik klasszikusában, ahol egy végzetes küldetésre induló bérgyilkost alakított.

Mesterdetektív (1972, 2007)

Caine számos egykori legendás filmjéből készült újrafeldolgozás (Alfie, Az olasz meló, Get Carter), de volt egy olyan alkotás, aminek mindkét verziójában komoly szerepet játszott. A Mesterdetektív azért is kiváló alkalmat adott erre, mert kétszereplős történet: egy idős krimiíró és a felesége fiatal szeretőjének csavaros küzdelme: A hetvenes évekbeli változatban Caine persze a fiatal fickót játszotta Laurence Olivier mellett, az új verzióban pedig karaktert váltott, és Jude Law lett a partnere.

Hannah és nővérei (1986)

A hatvanas évektől kezdve Michael Caine-t minden évtizedben Oscar-díjra jelölték (erre rajta kívül csak Jack Nicholson volt képes), és a Hannah és nővéreiért végre meg is kapta a díjat. Woody Allen keserédes párkapcsolati komédiájában a címben jelzett egyik nővér férje volt, de egy másikkal kavart, ami persze végül mindent borított.

Árvák hercege (1999)

Michael Caine kétszer nyert az Oscar-gálán, a második alkalommal szintén a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában, méghozzá egy árvaház jóságos vezetőjét, egy magányos lelkű doktort alakítva. És ekkoriban fordult a korábbi sztárszerepek felől másféle figurák felé.

Batman-filmek (2005, 2008, 2012)

Az utóbbi jó néhány évben már legtöbbször az idős mentor/mester szerepében láthattuk Caine-t, aki gyakran az ifjú és zabolázatlan főhőst segíti a megfontolt tanácsaival. Tipikus példa erre Batman öreg komornyikja, azaz Alfred szerepe, amit Christopher Nolan trilógiájának mindhárom részében eljátszott.

Ifjúság (2015)

Teljesen azért a főszerepeket sem adta fel Michael Caine, csak ilyesmire egy életkor felett már nagyon ritkán jön egy-egy újabb lehetőség, pláne olyan, amibe érdemes is beelvágni. Neki megadatott legalább kettő: a Harry Brown-ban nyugdíjas lakótelepi igazságosztót játszott, Paolo Sorrentino remekművében pedig visszavonult zeneszerzőt. Aki visszatekint az ifjúságára, de olyan módon, hogy abban ott az egész élet, a miénk is.

Mata Haritól a Vörös verébig: a filmvászon legdögösebb kémnőihttp://www.life.hu/kult/20180308-a-filmvaszon-legdogosebb-kemnoi.htmlMárcius eleje óta játsszák a mozik a nagyrészt Magyarországon forgatott Vörös veréb című filmet, amiben Jennifer Lawrence alakít szexi orosz kémet, sőt kettős ügynököt. A film kapcsán listára gyűjtöttük a nemzetközi hírszerző szakma legjelesebb női képviselőit, a mozitörténelem kezdeteitől napjainkig. KultOrigoAmikor a legfontosabb hiányzik: eltűnt gyerekek a mozibanhttp://www.life.hu/kult/20180226-eltunt-gyerekek-a-moziban.htmlMár játsszák a hazai mozik a Szeretet nélkül című, hihetetlenül erős és megrázó filmet, amelyben egy válófélben lévő házaspár kisfia szökik meg, és indul utána kétségbeesett keresés. A felkavaró témát már sokszor és sokféleképpen feldolgozták filmvásznon, most a legemlékezetesebbek közül válogattunk. KultOrigoA Thália színház kelti életre a híres klasszikust, Oscarthttp://www.life.hu/kult/20180226-a-thalia-szinhaz-oscar-cimu-eloadasan-jartunk.htmlA Thália színház Oscar című darabjának bemutatóján jártunk, ahol jókedvből - kétségkívül - nem volt hiány. KultOrigo19 érdekesség a Valami Amerika-filmekrőlhttp://www.life.hu/kult/20180219-erdekessegek-a-valami-amerika-filmekrol.htmlMár játsszák a mozik a nagysikerű hazai vígjáték-trilógia utolsó részét, a Valami Amerika 3. premierje és a Várnai tesóktól való végső búcsú kapcsán pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet mindhárom filmről. KultOrigoJé, ez a Gary Oldman volt? Minden idők legnagyobb színészi átalakulásaihttp://www.life.hu/kult/20180118-minden-idok-legnagyobb-szineszi-atalakulasai.htmlJanuár 18-ától játsszák a hazai mozik A legsötétebb óra című filmet, aminek középpontjában Winston Churchill második világháborús, történelemfordító tettei állnak. Churchill szerepében pedig Gary Oldman látható – pontosabban nem látható, hisz gyakorlatilag felismerhetetlen a maszkmesteri és színészi bravúrnak köszönhetően. A szenzációs alakítás kiváló apropót szolgáltatott, hogy listára gyűjtsük a filmtörténet hasonló nevezetes eseteit. Kult--Póker, rulett, játékbarlangok: a legizgalmasabb filmek a szerencsejátékokról http://www.life.hu/kult/20180110-a-legizgalmasabb-filmek-a-szerencsejatekokrol.htmlJanuár elején került a mozikba az Elit játszma, melyben Jessica Chastain hollywoodi pókerkirálynőt alakít — ennek apropóján pedig úgy éreztük, épp itt az ideje listára gyűjtenünk a legfontosabbnak tartott és kedvenc szerencsejátékos filmjeinket. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.