James Franco 40 éves: egy sokoldalú szépfiú legfontosabb szerepei

Forrás: uk.burberry.com -
szépfiú film kultúra James Franco mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napon ünnepli negyvenedik születésnapját James Franco, aki fiatal kora ellenére már rendkívül sok és sokféle filmszerepen van túl, és hiába sármos szépfiú, sosem engedte magát beskatulyázni — sőt rendezőként is egyre komolyabban alkot. A jeles alkalomból összegyűjtöttük a karrierje eddigi legfontosabb szerepeit.

Pókember-filmek (2002, 2004, 2007)

James Franco a Különcök és stréberek című kultikus tinisorozatban tűnt fel, majd egy életrajzi tévéfilmben James Dean eljátszásával vívott ki először komolyabb szakmai elismerést. Igazán ismert azonban a Pókember-filmekben lett, ahol a főszereplő szuperhős ellenfelévé váló barátját játszotta.

127 óra (2010)

Színészi karrierje csúcsának talán a 127 óra tekinthető: ezért kapta élete eddigi egyetlen Oscar-jelölését. Danny Boyle filmjében gyakorlatilag ő volt az egyetlen szereplő: egy igaz történet nyomán játszott el egy olyan túrázót, aki sziklák közé szorul a hegyekben, és csak a saját keze levágásával tud megmenekülni a haláltól.

Spring Breakers (2012)

James Francótól nem idegen, hogy elvállaljon nagyon szélsőséges, a karakterétől nagyon eltérő, akár sokkolóan poénos szerepeket is. A Spring Breakersben például egy Alien nevű, rasztahajú és ezüstfogú drogdíler-reppert, aki imád kiskorú lányokat vendégül látni, és Britney Spears-számokat zongorázni a tengerparton.

Itt a vége (2013)

Néha persze pont az asokkolóan poénos, ha valaki saját magát, vagy legalábbis annak egy verzióját játssza el: az Itt a vége sztorija szerint egy James Franco nevű filmsztár házában gyűlnek össze a hollywoodi celebek egy nagy buli alkalmából, ám épp ekkor tör ki a világvége. A főszerepben: James Franco és a haverjai.

Az interjú (2014)

James Franco egyik állandó alkotótársa Seth Rogen, akivel a legismertebb közös filmjük talán Az interjú, igaz jórészt külső okokból: óriási botrányt kavartak vele, és az észak-koreai rezsim vélhetően miattuk hackelte meg a Sony-t, kiszivárogtatva rengeteg kényes levelet és szerződést. És hogy mi volt az ok? Francóék szatírája arról szól, hogy a gyerekes és idióta észak-koreai diktátor meghívja magához a kedvenc amerikai tévését, és a CIA ezt arra akarja felhasználni, hogy végre eltegye láb alól.

A katasztrófaművész (2017)

Jó ideje rendezéssel is foglalkozik Franco, és noha jellemzően kisebb, független, kísérletező produkciókat készít ilyen minőségben, A katasztrófaművész így is eljutott közülük a nagy díjátadókig is. Benne a világ legrosszabbjának kikiáltott, épp ezért kultikussá vált Room című film elkészítésének történetét dolgozta fel a maga módján, a címszerepet persze el is vállalva.

Fülledt utcák (2017)

Kicsit kilóg a listánkról az utolsó tétel, mert nem mozifilmről, hanem tévésorozatról van szó, de mindenképp itt a helye, hiszen nem is egy, de rögtön két James Franco látható benne! A születésnaposunk ugyanis egy ikerpárt alakít benne bravúrosan, akik a hetvenes évek New York-jában próbálnak meg érvényesülni egy pornóipar megszületésekor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.