William Shakespeare és Shirley Temple is egy napon jött a világra az újszülött herceggel

Janikovszky Éva Max Planck Shirley Temple Rugerro Leoncavello William Shakespeare
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke hétfőn nem sokkal dél előtt. Gondoltuk, érdemes kicsit böngészgetni, kik születtek a herceggel egy napon. Meglepő eredményre jutottunk, hiszen az angolok legnagyobb drámaírója, William Shakespeare is április 23-án látta meg a napvilágot, de Nobel-díjas fizikus és zeneszerző is van az illusztris társaságban. 

György herceg és Sarolta hercegnő kistestvére hétfőn, azaz április 23-án jött a világra. Ő is és édesanyja, Katalin hercegné is jól vannak. Korábban már cikkeztünk arról, hogy a britek remélik, Szent György napján születik majd a kis csöppség, hiszen ez Anglia egyik védőszentjének ünnepe. Úgy tűnik, pont így lett, hiszen ez a nap április 23-ra esik.

Érdemes azonban kicsit kutakodni, hogy megtudjuk, kik születtek még az ifjú herceggel egy napon.

1. William Shakespeare

Néhányan még vitatják a legnagyobb angol drámaíró születésének pontos időpontját, de majdnem biztos, hogy ő is április 23-án jött a világra 1564-ben. Az Avon folyó partján született poéta nemcsak drámaírással foglalkozott, hanem színészkedett is.

Nevéhez olyan művek fűződnek, amelyek még ma is milliók kedvencei. Ilyen példul a Rómeó és Júlia, a Tévedések vígjátéka, a III. Richárd vagy éppen a Hamlet.

William Shakespeare-rel is egy napon születt a herceg Forrás: AFP

2. Max Planck

Nemcsak egyszerű fizikus Max Planck, hanem a kvantummechanika megalapítója, aki Nobel-díjat is kapott. A keveseknek járó elismerést a háború utolsó éveiben ítélték oda számára a hatáskvantum kutatásáért, de a díjat ténylegesen csak 1918-ban kapta meg. Sajnos nem tartozott a felhőtlen, nyugalomban alkotó tudósok közé, hiszen 4 gyermekét is túlélte, házát pedig lebombázták a második világháborúban. A Nobel-díj mellett Goethe-díjjal is kitüntették, amelyet íróknak ítélnek oda.

3. Shirley Temple

Sokan a róla elnevezett koktélt ismerik, vagy csak bájos gyereksztárként él az idősebbek vagy a régi filmek rajongóinak emlékezetében. Azt azonban talán kevesebben tudják róla, hogy miután kamasz éveiben visszavonult a filmezéstől, diplomata lett az 1930-as években bájos arcáról és tehetségéről elhíresült gyermekszínész.

Shirley Temple 1936 körül Forrás: Kobal / The Picture Desk

4. Ruggero Leoncavallo

Neve egészen addig nem volt ismert a zenei világban, amíg nem írta meg a Pagliacci (Bajazzók) című operáját, amelyet 1892-ben mutattak be. Ezzel a művel nagyjából fél év leforgása alatt végzett. Az olasz származású zeneszerző és zongorista egyébként a hírnév megszerzése előtt kávéházi zongoristaként és zenetanárként kereste e kenyerét. Mára azonban neve a legnagyobbak között van.

5. Janikovszky Éva

Az ifjú herceggel született egy napon Janikovszky Éva Kossuth-díjas magyar író, költő is, aki Kucses Éva Etelka Nametta néven született, első művét pedig még Kispál Éva néven jegyezte. A magyar olvasóközönség olyan műveket köszönhet neki, mint a Ha én felnőtt volnék, A már iskolás vagyok vagy az egyik leghumorosabb mesekönyve, a Velem mindig történik valami.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.