Florent Amodio és Edvin Marton mesélt a Kings on Ice titkairól

korcsolya Európa-bajnok jégtánc Edvin Marton Evgeni Plushenko Jevgenyij Pljuscsenko Florent Amodio tánc műkorcsolya olimpia King on Ice Bajnok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmektől hemzsegett a jég vasárnap - a Kings on Ice Budapestre érkezett. A kétszeres olimpiai bajnok Evgeni Plushenko és Edvin Marton magyar hegedűművész most is olyan bajnokokat hívott meg, akik szinte felperzselték a jeget. Florent Amodio Európa-bajnokot és Edvin Martont kérdeztük a kulisszatitkokról, de az ifjabb, mindössze ötéves Plushenkót is láthattuk korcsolyázni.

A jégrevüt és hasonló műsorokat lehet szeretni, és lehet utálni, de a belefektetett energiát kár vitatni. Vasárnap nekünk is volt szerencsénk belesni a Kings on Ice kulisszái mögé. Az orosz származású olimpiai bajnok, Evgeni Plushenko és Edvin Marton magyar hegedűművész nevével fémjelzett show-ra olyan korcsolyacsillagokat hívtak meg, mint az olimpiai aranyérmes Agyelina Szotnyikova Oroszországból, a feltörekvő magyar versenyző, Tóth Ivett, a többszörös Európa-bajnok orosz kettős, Alexander Smirnov és Yuko Kavaguti vagy épp a 2011-es év Európa-bajnoka, a francia színekben induló Florent Amodio, aki próba közben mesélt nekünk.

„Rengeteget tanítok, táborokat tartok, így a saját gyakorlatomra alig tudtam edzeni, de minden rendben lesz. Amikor idejövök, találkozom a barátimmal, Evgenivel és a többiekkel, olyanok leszünk, mint egy nagy család. És persze az a szeretet, amit a közönség ad nekem szinte felbecsülhetetlen" – mondta Florent Amodio, a 2011-es év Európa-bajnoka. Még csak 27 éves, de már visszavonult, a versenyzéssel töltött évei alatt pörgős stílusa és közvetlen személyisége miatt a közönség egyik kedvence volt. Most is hatalmas mosollyal jött le a jégről. Mint mondta: már az utánpótlást képzi, imádja a közte és a tanítványai között lévő kapcsolatot, azon dolgozik, hogy megnyissa saját akadémiáját.

Florent Amodio: "az a szeretet, amit a közönség ad nekem szinte felbecsülhetetlen" Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Arról is kérdeztük, milyen lehetőségei vannak egy élsportolónak, miután visszavonul. Azt mondja: a tanítás mellett rengeteg lehetőséget kínál a műkorcsolya világa, mint például a Kings on Ice-hoz hasonló show-k.

Sokan tudják róla, hogy bár francia színekben indult, de brazil származású, kisgyermekkorában fogadták örökbe francia szülei. „Brazil vagyok, így már gyermekkoromban is imádtam táncolni, találkozni a barátaimmal. Nem voltam egy komoly srác. Ami pedig most történik velem, az egy valóra vált álom, igyekszem belőle minden pillanatot megélni" – mesélte a bajnok, amikor arról kérdeztük, mennyire hasonlít gyerekkori önmagára. Közben pedig mellettünk gyakorolt Evgeni Plushenko és ötéves kisfia, Alexander. Arra, hogy tanítná-e az olimpiai bajnok fiát, Amodio annyit mondott: szerinte van már egy jó tanára a világklasszis papa személyében.

"Brazil vagyok, így már gyermekkoromban is imádtam táncolni" Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Kevesen ismerik el a művészi sportok sport mivoltát, többek csak mókának tekintik. Amodio szerint, ha valaki alaposan megnézi, amit a jégen véghezvisznek, annak nem maradnak kétségei. „Ez a mi munkánk. Nem csak korcsolyázunk, nem csak sportolunk, de érzéseket is közvetítünk. Éppen ebben rejlik a munkánk, hogy mindez ne tűnjön sportnak. Egyszerre kell minden mozdulatunkat kontroll alatt tartanunk, mégis megfelelő módon kell átadnunk az érzelmeket. Ez rettentő bonyolult" – fogalmazott a korcsolyázó, aki a show napján érkezett Budapestre, de utána már repült is vissza, hiszen rengeteg a munkája. Mint mondta: sajnos ilyenkor semmi szabadideje nem marad nézelődésre.

Valószínűleg kevés olyan néző volt a Papp László Budapest Sportarénában, akinek ne olvadt volna meg a szíve, amikor meglátta Evgeni Plushenko ötéves kisfiát, Alexandert a jégre lépni. Pontosabban, amikor édesapja rátette a jégre, a palánk még magas volt a szőke kisfiúnak. Frizurája szakasztott a papáé, a koncentráció szemmel látható volt, a vastapsot azonban már mosolyogva fogadta. Úgy tűnik, hamar hozzászokik majd a többezres nézősereghez, a második kűrben már Plushenkóval együtt lépett a jégre izmosra tömött fellépőruhában. Az olimpikon a palánkon ülve figyelte, ahogy kicsinyített mása élvezi a közönség szeretetét, utána pedig férfiasan, kézfogással gratulált, majd kezébe kapta, öleléssel és apai puszikkal dicsérte meg.

Evgeni Plushenko és fia, Alexander Fotó: Margitay Klára/Life.hu

A próba alatt Edvin Marton hegedűművészt is sikerült elcsípnünk, aki elárulta, hogy nem mindennapi hangszerrel érkezett az arénába. „Ma este egy műkincs van a kezemben, egy olyan hegedű, amit nagyon-nagyon szeretek, ez egy 1699-ben készült Antonio Stradivari. Testőrök vigyáznak rá most is" – osztotta meg velünk Edvin Marton, aki az előadás felében maga is a jégen volt és hegedűjátékával adott aláfestést a kecses vagy épp erőteljes mozdulatokhoz. Elmondta, hogy ez nem megerőltető számára, csak az a fontos, hogy örüljön a közönség. Már 5 évesen rájött, hogy a zene boldogsággal jár. „Szerelmes lettem az egyik csoporttársamba. Anyukám megtanította nekem a Süss fel, Nap! című dalt, szerenádot adtam a lány születésnapján. Utána kaptam egy puszit az arcomra. Tudtam, hogy mindig hegedülni akarok" – mosolygott a zenész.

Edvin Marton az előadás felében maga is a jégen volt Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Mint elmondta: Evgeni Plushenkóval való barátsága még 2003-ban kezdődött, amikor a magyar művészt meghívták, hogy írjon zenét egy műkorcsolyagálára. „A banketten odajött hozzám, és elmondta, hogy nagyon tetszett neki, amit írtam, szívesen korcsolyázna rá. Én pedig örömmel adtam neki. Hát így kezdődött. Ezután sorban nyerte az aranyakat, lehet, hogy én voltam a kabala" – nevetett Edvin Marton.

Ha lemaradtál a Kings on Ice-ról, tekintsd meg a show-ról készült galériánkat!

Fotó: Margitay Klára/Life.huhttp://www.life.hu/kult/galeria/20180502-florent-amodio-es-edvin-marton-meselt-a-kings-on-ice-titkairol.htmlmiddleoff660440
60 éves lett a szexszimbólum filmsztár: Michelle Pfeiffer legfontosabb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20180430-60-eves-lett-michelle-pfeiffer-legfontosabb-szerepei.htmlÁprilis 29-én ünnepli hatvanadik születésnapját a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik első számú hollywoodi női sztárja és szépségideálja, a porcelánbőrű és igéző kisugárzású Michelle Pfeiffer. Az utóbbi években új típusú szerepekben magát újra kitaláló színésznőt a legemlékezetesebb filmjeivel ünnepeljük. Kult--Meghalt Pamela Gidley színésznő, a Twin Peaks szereplőjehttp://www.life.hu/kult/20180430-meghalt-pamela-gidley-szineszno-a-twin-peaks-szereploje.htmlPamela Gidley két hete, április 16-án hunyt el, de csak most hozták nyilvánosságra. A halála körülményei rejtélyesek. KultOrigoFábián Juli emlékére posztolt közös képet Tóth Verahttp://www.life.hu/kult/20180430-fabian-juli-emlekere-posztolt-kozos-kepet-toth-vera-majus-6-emlekkoncert.htmlTóth Vera egy tavalyi fotót posztolt az Instagramon.KultOrigo5 furcsa és érthetetlen világrekordhttp://www.life.hu/kult/20180425-5-furcsa-es-erthetetlen-vilagrekord-guinness-rekord.htmlRekordot dönteni mindig jó érzés. Elsőként meg kell találni azt, amiben kimagasló teljesítményre tehetünk szert, ezáltal képessé válhatunk az adott területen felállítani, megdönteni egy rekordot. Kult--Meghalt a legendás brit filmrendező, Michael Andersonhttp://www.life.hu/kult/20180429-meghalt-a-legendas-brit-filmrendezo-michael-anderson-98-eves-volt.htmlMichael Anderson brit rendező szerdán hunyt el a kanadai Vancouverben, de a hírt csak most jelentette be a családja. 98 éves volt. Kult--Elhunyt a legendás magyar rádiós, Takáts Árpádhttp://www.life.hu/kult/20180428-elhunyt-a-legendas-magyar-radios-takats-arpad.htmlMeghalt Takáts Árpád, a legendás Körkapcsolás alapító tagja.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.