Egy szót se: a filmvászon legemlékezetesebb néma hősei

néma film mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Május eleje óta játsszák a hazai mozik a Hang nélkül című filmet, amelynek szereplői egy olyan világban kénytelenek túlélni, ahol a legkisebb zaj hatására is félelmetes szörnyek törnek rájuk. A kényszerű némaságban élő főhősök apropóján pedig listára gyűjtöttük a (hangos) filmtörténet leghíresebb szótlanjait.

A Néma - A halál csöndje (1968)

A spagettiwestern (al)műfaj egyik kevésbé közismert, különleges (hóban játszódó!) darabjában Jean-Louis Trintignant játssza azt a néma pisztolyhőst, aki sosem kérdez, csak lő, és erre a filmben a nyakán hordott sál alatti csúnya sebhely adja a magyarázatot. A valóságban meg az, hogy a főszereplő nem tudott angolul, plusz a rendező Sergio Corbucci amúgy is vonzódott a testi fogyatékkal élő hősökhöz.

Michael Myers – Halloween-filmek (1978-2018)

Sok horrofilmben néma a szereplőkre vadászó gyilkos és/vagy a szörny, de talán egyikben sem annyira félelmetesen néma, mint a Halloween-filmekben. Az arcán maszkot viselő, megállíthatatlan Michael Myers maga az örök irracionális fenyegetés, és a széria első darabjában a filmtörténelem egyik leghátborzongatóbb filmkezdése révén még a gyerekkori néma csínytevésének is szemtanúi lehetünk.

Ada - Zongoralecke (1993)

Egyedülálló anyaként új férjet találni még ma sem könnyű, hát még milyen nehéz volt a 19. században és a némaság fogyatékával élve! A főszereplő Holly Hunter épp ezért Skóciából egyenesen Új-Zélandra utazik egy előre leszervezett házasság kedvéért, ott pedig aztán gyötrő szerelmi háromszögbe kerül, és igazán csak a zongorája révén tudja kifejezni magát.

Néma Bob – Kevin Smith-filmek (1994-2018)

Néma Bob valójában nem néma, csak nem igazán érzi szükségét a beszédnek — könnyen lehet, hogy azért, mert egy szómenéses állandó partnerrel, Jay-el van megáldva. Ők ketten általában parkolókban lógnak és füvet árulnak, már amikor épp nem óriási kalandokba keverednek. A rendező Kevis Smith saját maga játszotta el a figurát a saját filmjeiben, a Shop-stopoktól a Képtelen képregényen és a Dogmán át a Jay és Néma Bob visszavágig, és a hírek szerint a két lökött díler a közeljövőben újabb filmekben és sorozatokban lesz látható.

Egyszemű - Valhalla – A vikingek felemelkedése (2009)

A dán kultrendező Nicolas Winding Refn utóbbi filmjeiben amúgy sem beszélnek sokat a szereplők, de a Valhalla főszereplője ezt a végsőkig fokozta. Mads Mikkelsen egy olyan középkori harcost alakított a filmben, aki rabszolgasorból kitörve találja meg az igazi önmagát a kegyetlen viking vidéken.

Elisa - A víz érintése (2017)

A legutóbbi Oscar-gála nagy győztesének főhősnője (Sally Hawkins) néma takarítónő, aki épp ezért tudja megértetni magát másoknál jobban egy szintén kívülálló különös lénnyel, akit a munkahelyéül szolgáló vízi kutatóközpontba hoznak. Sőt, kettejük között szerelem is szövődik, nem várt fordulatokkal és a némaság magyarázatával!

Az Abbott-család - Hang nélkül (2018)

Az utóbbi idők egyik legeredetibb horrorfilmjének főhősei valójában nem némák (egyikük kivételével), csak épp nem beszélhetnek: a bolygónkat inváziószerűen ellepő gyilkos szörnyek ugyanis hang alapján tájékozódnak. De miként lehet élni teljes csendben kisgyerekekkel, pláne egy újabb megszületésére várva? És milyen végignézni teljes csendben egy mozifilmet?

Ilyen lenne az életünk, ha robotok lennénk: galériahttp://www.life.hu/kult/20180524-ilyen-lenne-az-eletunk-ha-robotok-lennenk-galeria.htmlA való élet és a digitális világ mosódik össze Nicolas Bigot francia fotográfus képein. Hogy mit is jelent ez pontosan? Mutatunk néhányat a művész alkotásai közül! KultOrigoA legpajzánabb filmek a szüzesség elvesztéséről http://www.life.hu/kult/20180517-filmek-a-szuzesseg-elveszteserol.htmlAz első szex mindenki életében meghatározó élmény, így nem csoda, hogy a filmek is gyakran foglalkoznak vele – a dologhoz kapcsolódó gyakori bénázások és életkor miatt leginkább tinivígjátékokban. A frissen mozikba került Szűzőrség is így tesz, mi pedig ennek kapcsán listára gyűjtöttük a téma legjobbjait. KultOrigoJavában forog a Tóth János sorozat második évadahttp://www.life.hu/kult/20180518-toth-janos-sorozat-masodik-evada.htmlA Life.hu a Tóth János című sorozat forgatásán járhatott, ahol a főszereplő színészek meséltek a forgatási élményeikről, valamint néhány emlékezetes kulisszáról. KultOrigoFőszereplők mesélnek a hamarosan mozikba kerülő Nyitva című filmrőlhttp://www.life.hu/kult/20180516-nyitva-cimu-film-forgatasan-jartunk.htmlA XXI. század párkapcsolati buktatói - női szemmel. Ezt a kérdéskört próbálja fejtegetni a Nyitva című film témája, amely nemsokára a hazai mozikban lesz látható. KultOrigo65 éves lett a legsármosabb James Bond: Pierce Brosnan legfontosabb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20180515-65-eves-lett-pierce-brosnan-legismertebb-filmejei-ezek.htmlA mai napon ünnepli 65. születésnapját őfelsége egykori titkosügynöke, a sármos ír szívtipró, Pierce Brosnan, aki azért James Bondon kívül is tekintélyes filmes karriert mondhat magáénak: videós összeállításunk a bizonyíték! KultOrigoPatrick Schwarzeneggertől Scott Eastwoodig: sztárgyerekek kopogtatnak Hollywood kapujánhttp://www.life.hu/kult/20180502-hires-sztarok-gyerekei-aprobb-filmszerepekben.htmlSőt, sokan már nem is csak kopogtatnak, hanem akár nagyköltségvetésű szuperprodukciók fontos szerepeiben is szerepelnek. Az utóbbi időben több olyan film is került a hazai mozikba és a képernyőkre, melyben színészlegendák csemetéi láthatók, így összegyűjtöttük közülük a legígéretesebbeket. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.