Egy szót se: a filmvászon legemlékezetesebb néma hősei

2018.05.27. 14:00

Május eleje óta játsszák a hazai mozik a Hang nélkül című filmet, amelynek szereplői egy olyan világban kénytelenek túlélni, ahol a legkisebb zaj hatására is félelmetes szörnyek törnek rájuk. A kényszerű némaságban élő főhősök apropóján pedig listára gyűjtöttük a (hangos) filmtörténet leghíresebb szótlanjait.

A Néma - A halál csöndje (1968)

A spagettiwestern (al)műfaj egyik kevésbé közismert, különleges (hóban játszódó!) darabjában Jean-Louis Trintignant játssza azt a néma pisztolyhőst, aki sosem kérdez, csak lő, és erre a filmben a nyakán hordott sál alatti csúnya sebhely adja a magyarázatot. A valóságban meg az, hogy a főszereplő nem tudott angolul, plusz a rendező Sergio Corbucci amúgy is vonzódott a testi fogyatékkal élő hősökhöz.

Michael Myers – Halloween-filmek (1978-2018)

Sok horrofilmben néma a szereplőkre vadászó gyilkos és/vagy a szörny, de talán egyikben sem annyira félelmetesen néma, mint a Halloween-filmekben. Az arcán maszkot viselő, megállíthatatlan Michael Myers maga az örök irracionális fenyegetés, és a széria első darabjában a filmtörténelem egyik leghátborzongatóbb filmkezdése révén még a gyerekkori néma csínytevésének is szemtanúi lehetünk.

Ada - Zongoralecke (1993)

Egyedülálló anyaként új férjet találni még ma sem könnyű, hát még milyen nehéz volt a 19. században és a némaság fogyatékával élve! A főszereplő Holly Hunter épp ezért Skóciából egyenesen Új-Zélandra utazik egy előre leszervezett házasság kedvéért, ott pedig aztán gyötrő szerelmi háromszögbe kerül, és igazán csak a zongorája révén tudja kifejezni magát.

Néma Bob – Kevin Smith-filmek (1994-2018)

Néma Bob valójában nem néma, csak nem igazán érzi szükségét a beszédnek — könnyen lehet, hogy azért, mert egy szómenéses állandó partnerrel, Jay-el van megáldva. Ők ketten általában parkolókban lógnak és füvet árulnak, már amikor épp nem óriási kalandokba keverednek. A rendező Kevis Smith saját maga játszotta el a figurát a saját filmjeiben, a Shop-stopoktól a Képtelen képregényen és a Dogmán át a Jay és Néma Bob visszavágig, és a hírek szerint a két lökött díler a közeljövőben újabb filmekben és sorozatokban lesz látható.

Egyszemű - Valhalla – A vikingek felemelkedése (2009)

A dán kultrendező Nicolas Winding Refn utóbbi filmjeiben amúgy sem beszélnek sokat a szereplők, de a Valhalla főszereplője ezt a végsőkig fokozta. Mads Mikkelsen egy olyan középkori harcost alakított a filmben, aki rabszolgasorból kitörve találja meg az igazi önmagát a kegyetlen viking vidéken.

Elisa - A víz érintése (2017)

A legutóbbi Oscar-gála nagy győztesének főhősnője (Sally Hawkins) néma takarítónő, aki épp ezért tudja megértetni magát másoknál jobban egy szintén kívülálló különös lénnyel, akit a munkahelyéül szolgáló vízi kutatóközpontba hoznak. Sőt, kettejük között szerelem is szövődik, nem várt fordulatokkal és a némaság magyarázatával!

Az Abbott-család - Hang nélkül (2018)

Az utóbbi idők egyik legeredetibb horrorfilmjének főhősei valójában nem némák (egyikük kivételével), csak épp nem beszélhetnek: a bolygónkat inváziószerűen ellepő gyilkos szörnyek ugyanis hang alapján tájékozódnak. De miként lehet élni teljes csendben kisgyerekekkel, pláne egy újabb megszületésére várva? És milyen végignézni teljes csendben egy mozifilmet?

mozifilmnéma