19 érdekesség a Solo: Egy Star Wars-történetről

Star Wars film érdekesség Solo: Egy Star Wars-történet mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már mozikban az idei év egyik legjobban várt filmje, a Csillagok háborúja-filmek legújabb darabja, a széria egyik legkedveltebb hőse, Han Solo fiatalkorát bemutató Solo: Egy Star Wars-történet. A premierhez kapcsolódva összegyűjtöttünk a filmről egy nagy csokornyi különleges információt.

1. Egy Han Solo-előzményfilm terve már régóta létezett: a széria atyja és a franchise korábbi tulajdonosa, George Lucas fel is kérte a forgatókönyv megírására a több Star Wars-filmet is jegyző Lawrence Kasdant jó néhány évvel ezelőtt. Aztán miután a Disney megvette a Star Wars-jogokat, és évente jönnek az újabb és újabb filmek, ez a terv lett az egyik első, amire rábólintottak a stúdiónál.

2. A film végleges forgatókönyvét Lawrence Kasdan a fiával, Jon Kasdannal együtt írta meg.

3. Színészek, akik esélyesek voltak a fiatal Han Solo, azaz Harrison Ford ifjúkori énjének megformálására: Dave Franco, Jack Reynor, Emory Cohen, Scott Eastwood, Logan Lerman, Blake Jenner, Miles Teller, Ansel Elgort és a végül befutó Alden Ehrenreich.

4. Utóbbi a forgatási hírek szerint olyannyira nehezen küzdött meg a szerep jelentette kihívásokkal és elvárásokkal, hogy külön színésztanárt vettek fel mellé egy idő után.

5. A filmet eredetileg a Phil Lord-Chris Miller (A Lego-kaland, 21 Jump Street) rendezőpáros dirigálta volna. Sőt, a film nagy részét le is forgatták, amikor végleg összevesztek a film producereivel, állítólag a túlzottan laza és improvizatív munkamódszerük miatt. Így hiába álltak már közel a felvételek befejezéséhez, simán kirúgták őket.

6. A helyükre a rutinos hollywoodi mesterember Ron Howard (A Da Vinci-kód, Egy csodálatos elme, Apollo-13) érkezett. Howard egyszer már majdnem rendezett Star Wars-filmet: annak idején George Lucas felkérte őt a Baljós árnyak levezénylésére, de akkor ezt nem vállalta el.

7. A film stáblistájára végül egyedül Ron Howard neve került fel rendezőként.

8. A Solo: Egy Star Wars-történet minden idők legdrágább Star Wars-filmje lett a maga 250 milliós költségvetésével. Ez köszönhető részben annak, hogy a régi filmek büdzséje az infláció miatt labdába sem rúghat mellette, az újaknál pedig azért került többe, mert a kései rendezőváltás miatt a film 70 százalékát (!!!) újraforgatták.

9. Ehhez képest az előrejelzések, a jegyelővételi adatok és a nyitóhétvége alapján várhatóan ez lesz az új korszak Star Wars-filmjei közül a legkevesebb bevételt szállító darab. Ami persze még így is bőven nyereségesnek fog számítani.

10. A sok pótforgatás az egyik filmbeli karaktert is érintette: a „gengszterfőnök” Dryden Vost eredetileg Michael K. Williams (Drót, Gengszterkorzó) játszotta, de más filmes elfoglaltsága miatt nem tudott visszatérni az újbóli felvételekre. Így a szerepet Paul Bettany vette át tőle.

11. Hány éves a vuki? A filmből választ kaphatunk a kérdésre, ugyanis Chewbacca saját maga árulja el a korát: pontosan 190 éves a cselekmény idején. És ez az ő fajtájában még csak középkorúnak számít!

12. Chewbacca bőrébe és jelmezébe ebben a filmben ugyanúgy a 208 centis finn exkosárlabdázó-színész, Joonas Suotamo bújt, mint Az utolsó Jedikben. Chewie korábbi legendás alakítója, Peter Mayhew utoljára Az ébredő Erőben játszotta el a szőrös vukit, de már ott is megosztva a feladatot Suotamóval.

13. A filmben Han Solón és Chewbaccán kívül egy másik régi legendás Star Wars-karakter is felbukkan: Lando Calrissian, a ficsúr űrkalandor. És noha a klasszikus trilógiában Lando igazi szoknyavadásznak tűnhetett, a Solo: Egy Star Wars-történet forgatókönyvét jegyző Jon Kasdan szerint ennél is többről van szó: a karakter szerintük pánszexuális, azaz a nemi hovatartozás nem számít neki abban, hogy kikre veti ki a hálóját.

14. Ebbe pedig akár még a droidok is beletartozhatnak: a filmben felbukkan a Star Wars-univerzum első (oké, plátói) ember-robot szerelme is L3-37, egy feminista segédpilóta-droid révén.

15. A Solo: Egy Star Wars-történetben tanúi lehetünk számos olyan legendás eseménynek, amik a klasszikus Star Wars-filmekben említés szintjén, mint régi jó sztorik hangzottak el: ilyen az Ezeréves Sólyom kártyán történő elnyerése, Han Solo és Chewbacca első találkozása, vagy a hírhedt Kessel-futam.

16. Apropó Ezeréves Sólyom: amikor először meglátjuk a filmben az egész Star Wars-univerzum legikonikusabb űrjárgányát, még kicsit máshogy néz ki, mint ahogy azt megszokhattuk az eddigi filmekben. Egyrészt még új és nem ütött-kopott, másrészt van egy mentőkabin az orrára szerelve, harmadrészt pedig épp „kerékbilincsben” áll!

17. Han Solo egyik leghíresebb mondása, ami szinte minden filmben elhangzik tőle a „Hirtelen valami nagyon rossz érzés fogott el.” Nos, itt a fiatalkori énjétől ennek a kifordított változatát kapjuk meg egy pontos: „Hirtelen jó érzés fogott el.” Hiába, a bohó ifjúság reményei..!

18. Han Solo másik híres beszólása az, amikor A Birodalom visszavágban Leia hercegnő „Szeretlek!” mondatára úgy reagál: „Tudom”. Ennek is megkapjuk ezúttal a kicsavart, fiatalkori változatát egy Landóval lezajlott párbeszédben: „Utállak!” „Tudom”.

19. A Star Wars-filmek visszatérő statisztája, a törpenövésű Warwick Davis ebben a filmben is szerepel, ezúttal mint Enfys Nest rabló/szabadságharcos csapatának egyik tagja. Davis először A Jedi visszatér egyik ewokját játszotta a Star Wars-filmekben, és azóta is rendszeresen felbukkan a messzi-messzi galaxisban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.