De ki is az a Kendrick Lamar?

2018.07.24. 11:47

Vitathatatlan, hogy az idei Sziget fesztivál egyik headlinere, Kendrick Lamar a hip-hop szcéna egyik legkiemelkedőbb előadója. Mióta 2011-ben kiadta bemutatkozó nagylemezét, három további stúdióalbummal és olyan slágerekkel állt elő, mint a HUMBLE vagy a DNA, együttműködött Taylor Swift-tel, az SZA-val, Rihannával, a Maroon 5-al és a The Weeknd-del is, munkáját pedig eddig 12 Grammy-vel díjazták.

A 31 éves slágergyárosra - saját elmondása szerint - hatalmas hatást gyakorolt, hogy 1995-ben ott lehetett Dr. Dre és Tupac közös slágere, a California Love klipforgatásán. Azonban nem csak a nagymúltú producer munkássága fogta meg Kendricket, hanem fordítva is így történt: miután Dr. Dre megnézte az Ignorance Is Bliss klipjét, azonnal együtt akart dolgozni az akkor 23 éves rapperrel, akit Snoop Dogg-gal is összehozott, ezután pedig folyamatosan ontotta magából a dalokat.

Számai túlhaladnak az amerikai rapperek zenéjére jellemző szex, drogok és pénz témáján. Kendrick zenéjének célja legfőképpen az, hogy átadja szülővárosában, Comptonban az állandó veszély és erőszak színterén tapasztaltakat, de üzenetei bárki számára tanulságosak lehetnek.

Kendrick LamarForrás: Getty Images

Dalszövegei kivételességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a 2017-ben megjelent DAMN című lemezével egy évvel később egy Pulitzer-díjat is bezsebelt. Így beírta magát a történelembe, hiszen ez volt az első alkalom, hogy egy rapper kapta meg a kitüntetést a zenei kategóriában.

A nyers, őszinte és inspiráló dalok legutóbb a The Damn Tour koncertkörúton voltak élőben hallhatók a maguk egyszerű, de annál hatásosabb valójában. A turné több, mint egy év után július 25-én véget ér, de rajongóinak nem kell sokáig nélkülözniük Kendricket a színpadról; a 2018-as fesztiválszezon keretein belül hamarosan visszatér, és többek közt a magyar közönség előtt is fellép augusztus 8-án, a Sziget Fesztiválon.

Kendrik LamarSziget 2018fesztiválrapper