18 évig élt a lakatlan San Nicolas szigeten Juana Maria, az indián asszony

2018.07.28. 07:20

1935 és 1953 között, 18 évig élt teljesen egyedül San Nicolas szigetén egy indián asszony. Egy vadász talált rá, miközben fókát nyúzott.

A nő igazi nevét senki sem tudja, halála után keresztelték el Juana Mariának. A Nicoleno törzshöz, a Csatorna- szigetek egyik legtávolabbi pontján élő népcsoporthoz tartozott. 1935-ben vadászok törtek be a szigetükre, és lemészárolták a nicolenókat. A népcsoport megmaradt tagjait Kaliforniába akarták menekíteni, ám hatalmas vihar tört ki az evakuálás közben, egy asszony pedig a vízbe ugrott a csónakból, mert nem találta a gyermekét: ő volt Juana Maria.


A nő 18 évet töltött egyedül San Nicolas szigetén. Gyökereket, fókahúst, kagylót evett. Senki sem tudta, hogy a szigeten van, bár teljedtek pletykák abban az időben egy nőről, akit néha-néha a parton láttak sétálni. Végül egy vadász talált rá, amint éppen egy fókát nyúzott meg kormorántollakból készült szoknyájában.


Amikor a kontinensre szállították 50 éves volt. Senki sem beszélte már a nyelvét, a törzse minden tagja elhunyt. Életének és környezetének hatalmas változásai megbetegítették a lelkét, mindössze hét hetet élt a kontinensen, mielőtt elhunyt.

Történetéből könyv is készült, mely 1969-ben jelent meg, A kék delfinek szigete címmel.

Juana MariaSan Nicolasindiánlakatlan sziget