Ferenczy Erika Alice
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetvenkilenc évesen elhunyt Ferenczy Erika Alice író, kritikus, történész, forgatókönyvíró szerdán - tudatta a család pénteken az MTI-vel.

Ferenczy Erika Alice 1938. december 6-án született Zalaegerszegen. A közlemény szerint a különféle társadalmi rétegeket ért igazságtalanságok, a vidéki magyarság háttérbe szorítása ellen küzdött. 2006-ban a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség kitüntetését vehette át 1956 szellemi örökségének ápolásáért és a magyarságnak tett szolgálatáért.

A szocializmus évtizedeiben újságíró-kritikusként dolgozott, 1973-ban az akkor alakuló Fiatal Kritikusok Fórumához kapott felkérést az Élet és Irodalomban. Munkatársa volt többek között a Filmvilágnak, a Négy Évszaknak, a Pesti Műsornak. Novellái jelentek meg országos lapokban és külföldön. A Mozgó Világban a lap megszűnéséig publikált. 1996-ban a Kortárs című folyóirat országos novellapályázatának egyik nyertese volt. A rendszerváltáskor kezdett bele haláláig tartó történészi munkájába. 1989-től a Történelmi Igazságtétel Bizottság mellett működő Oral History Archívum, majd a Történelmi Tényfeltáró Bizottság számára készített életútinterjúkat. 1996-tól a fiával, Kinyó Ferenczy Tamással közös Art Opus stúdióban az 1950-es évek világát és az 1956-os forradalmat bemutató dokumentumfilmek forgatókönyvírója, riportere volt. Főbb művei közé tartozik a Gr. Széchenyi Zsigmond - Pályarajz egy vadász-íróról, Az út - Szolnoktól-Ungvárig - 1956, a Rácsos egyetem; A szürke fegyház keskeny kőszeme - Börtönművészet 1945-56, a Kegyelem című filmballada, a Rabálom - Márianosztra 1952, "C"-legények - Katonák fegyver nélkül, "Gyilkosság, lövés által" - Forradalom Zalában.

Forrás: Thinkstock

Elhunyt Robert Dix, színészhttp://www.life.hu/kult/20180811-elhunyt-robert-dix-szinesz-83-eves-volt.html83 éves korában elhunyt Robert Dix. A színész olyan filmekben játszott, mint a Tiltott bolygó vagy a Forty Guns, vagy a Cimarron. Legutóbbiért még Oscar-díjra is jelölték. Kult--A VOLT fesztivál legjobb pillanatai: fotógalériahttp://www.life.hu/kult/20180630-a-volt-fesztival-legjobb-pillanatai-fotogaleria.htmlAz immár 25 éves VOLT az elmúlt években több nemzetközi díjat nyert, és az egykori családias buliból mára egy 150 ezres nagyfesztivállá nőtte ki magát, ahová a legnagyobb világsztárok is szívesen lépnek fel. Bár 2018-ban a fesztiválozók nem örülhettek a klassz nyári melegnek, képeink tanúsága szerint így is jólérezték magukat. Kult--Elhunyt az 51 éves zenész, Ralph Santollahttp://www.life.hu/kult/20180609-elhunyt-az-51-eves-zenesz-ralph-santolla.htmlRalph Santolla 51 éves volt. Kult--Ennyi a nyugdíja Nemere Istvánnak, 700 könyv szerzőjénekhttp://www.life.hu/kult/20180520-ennyi-a-nyugdija-nemere-istvannak-700-konyv-szerzojenek.htmlTöbb mint negyven éve jelennek meg regényei a legkülönbözőbb műfajokban, állítása szerint csak magyar nyelven 12 millió kötete fogyott el Nemere Istvánnak. Az író a mai napig dolgozik: munkáról, megélhetésről, irodalomról beszélt. KultOrigoMeghalt Bethany-Maria Beales színésznőhttp://www.life.hu/kult/20180531-meghalt-bethanymaria-beales-22-eves-szineszno.htmlA 22 éves Bethany-Maria Beales a 36 szintes londoni Heron-ház 19. emeletéről zuhant rá a 6. emeleten lévő terasz üveglapjára, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni az életét. Hozzátartozói és barátai összeomlottak a hír hallatán. Kult--Meghalt Csorba Ilona, magyar színésznőhttp://www.life.hu/kult/20180526-meghalt-csorba-ilona-magyar-szineszno.html79 évesen elhunyt Csorba Ilona színésznő, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház alapító tagja, ott dolgozott 2007-es nyugdíjba vonulásáig - írta a nyiregyhaza.hu.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.