Így teltek Székhelyi József utolsó napjai

Fotó: Polyák Attila - Origo -
színész daganat meghalt rák Székhelyi József
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tegnap, 2018. augusztus 22-én elhunyt Székhelyi József. Tavaly november óta küzdött a rákkal, komoly fájdalmai ellenére szinte az utolsó pillanatig dolgozott, nem volt betegségtudata. 

A 71 éves színész lánya, Székhelyi Juli a Borsnak azt mondta, édesapjának a végén már nem voltak fájdalmai: "A hír igaz. Édesapám hosszú betegség után ma hunyt el. Nem érzett fájdalmat, nem szenvedett. Köszönjük a részvétet!" - közölte a lap megkeresésére.

Székhelyi fia, Márton is arról számolt be közösségi oldalán, a színész békében távozott:
"Drága Publikum! Székhelyi József, mindenki Papája, Apuja, Jocója és Józsija ma fegyelemmel, végtelen türelemmel és erővel folytatott küzdelmét követően békésen, nyugalomban letette a fegyvert, mert piszkosul gyűlölt minden háborút."

Székhelyi József bízott abban, hogy a héten esedékes újabb műtét javít az állapotán. A Blikk úgy tudja, hogy a beavatkozás előtt még kollégájával, Pál Tamással elutazott Horvátországba. Onnan hazatérve ment be a kórházba, ott halt meg.

Székhelyi József mondta a beszédet Tahi Tóth László temetésén, a Farkasréti temetőben idén márciusban Fotó: Polyák Attila - Origo


Székhelyi 1946. november 24-én született Budapesten. Édesapja közgazdász volt, édesanyja pedagógus. Székhelyi József a Kölcsey Gimnáziumban tanult, az érettségi után a színművészeti főiskolára jelentkezett, de nem vették fel. Nyomdásztanuló lett, két év alatt megszerezte az ofszetgépmesteri képesítést. Közben ismét jelentkezett a színművészetire, ahová azonban csak a harmadik jelentkezésre vették fel. 1971-ben diplomázott, majd öt évadot a kecskeméti Katona József Színházban töltött, ahol többek között játszott a Hamletben, Az ügynök halálában, a Mandragógában és a Trolius és Cressidában is.

1975-ben a budapesti Madách Színház társulatának tagja lett, ahonnan négy év után a Nemzeti Színházhoz került, majd 1983 és 1994 között ismét a Madách Színház társulatának tagja volt. Közben 1992-93-ban az Arizona Színházban is játszott, 1994 és 1998 között pedig a soproni Petőfi Színház tagja volt. 1998-ban ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek 2003-ig volt tagja. Ugyanebben az évben sikerrel megpályázta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztját, amelyet 2008-ig töltött be. Direktori működése alatt nyílt meg Szegeden a Kisszínház, volt egy felújítás a Nagyszínház épületében és jelentősen megfiatalodott a társulat is. Ugyanebben az időszakban főigazgatóként irányította a Szegedi Szabadtéri Játékokat is. A színháztól 2008 májusában az Írásba adom című önálló szerzői estjével búcsúzott el.

Székhelyi József 2013-ban nyugdíjba vonult, majd 2014-től a Veresegyházon található Veres 1 Színház tagjaként folytatta a színészi hivatást.

Színészként számos nagysikerű darabban szerepelt (Madách: Az ember tragédiája, Molnár Ferenc: Játék a kastélyban, Albee: Kényes egyensúly, Miller: Pillantás a hídról), tévésorozatokban is játszott (Kémeri, Kisváros, Szomszédok, Valaki kopog, Angyali történetek, Őrjárat az égen). Közkedvelt szinkronszínész is volt, a Bud Spencer és Terence Hill főszereplésével készült Kincs, ami nincsben ő volt Anulu magyar hangja, A Simpson család című sorozatban Homer Simpson is az ő hangján szólalt meg. Hangoskönyveket is készített, Mikszáth Kálmán A fekete város és Graham Greene Utazások nagynénémmel című művét is ő szólaltatta meg.

A rendszerváltás után közéleti szerepet is vállalt, 1990-ben és 1998-ban az Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) országgyűlési képviselőjelöltje volt. Művészi tevékenységéért 1985-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. 2018-ban a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) Radnóti Miklós-díját kapta.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.